Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Reactia UNJR ref. cazul Voicu
22.03.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Uniunea Nationala a Judecatorilor a Romaniei a reactionat luni, 22 martie 2010, fata de situaţia transcrierilor după interceptări apărute în presă în legatură cu „CAZUL VOICU”.

Astfel, potrivit unui comunicat al UNJR, „Uniunea Naţională a Judecătorilor din România urmăreşte cu atenţie şi îngrijorare situaţia creată prin publicarea unor acte dintr-un dosar de urmărire penală instrumentat de procurorii D.N.A. şi transmis Senatului României în procedura de avizare a arestării unui membru al Parlamentului.

Clarificarea cu celeritate şi într-un termen rezonabil de către autorităţile implicate a realităţii faptelor consemnate în transcrierile după interceptări apărute în presă este extrem de importantă.

Dacă împrejurările relatate se vor dovedi a fi reale înseamnă că există membri ai societăţii, la nivel înalt, care au impresia că pot transforma sistemul judiciar sau chiar întregul sistem instituţional al statului, într-un serviciu propriu, care să le îndeplinească dorinţele la comandă.

Mai grav, aceasta impresie ar putea fi fundamentată şi pe faptele unor judecători. Corupţia în interiorul sistemului judiciar este una din cele mai grave cauze de afectare a independenţei justiţiei.

De aceea este extrem de important ca semnalul transmis de autorităţi să fie clar, tranşant şi în măsură să sancţioneze sever orice tendinţe de natură a manipula sau anula funcţionarea instituţiilor pe care se fundamentează statul de drept.

În acest context, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România solicită public:

– Consiliului Superior al Magistraturii să îşi îndeplinească rolul de apărător al independenţei justiţiei şi să desfăşoare cu celeritate procedurile legale demarate de Inspecţia Judiciară în cazul judecătorilor ale căror nume apar în respectivele transcrieri şi să facă public rezultatul acestor proceduri.

– judecătorilor ale căror nume apar în aceste transcrieri să îşi clarifice public poziţia şi să facă toate demersurile pentru ca, prin atitudinea lor, să nu afecteze încrederea pe care sistemul şi întreaga societate o au în legătură cu activitatea pe care au desfăşurat-o până în prezent, recunoscută prin însăşi numirea în poziţii reprezentative ale sistemului.

– Directiei Nationale Anticoruptie să confirme dacă transcrierile apărute în presa naţională în legatură cu dosarul senatorului Cătălin Voicu sunt conforme cu cele din dosarul de urmarire penală pe care îl instrumentează. În acelaşi sens, U.NJ.R. solicită public D.N.A. să facă verificările necesare pentru a stabili cum a fost posibil ca acte din dosarul instrumentat la această direcţie şi aflat în fază nepublică să ajungă în presă şi să ia măsurile ce se impun pentru a împiedica astfel de practici, nelegale, reamintind că într-un stat de drept JUSTIŢIA se face în sălile de judecată şi nu în paginile ziarelor sau în emisiunile de televiziune.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România se delimitează public de manifestări de genul celor care apar în transcrierile publicate în presă, afirmând că astfel de comportamente nu sunt conforme cu statutul unui magistrat.

Existenţa unor astfel de cazuri trebuie tratată în mod punctual şi nu trebuie să afecteze imaginea întregului corp judiciar, în care cei mai mulţi magistraţi îşi îndeplinesc profesia cu demnitate si corectitudine.”

A se vedea si Justitia din spatele cazului Voicu

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti