Secţiuni » Arii de practică » Protective » Protecţia consumatorilor
Protecţia consumatorilor
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Flux informații, Protecția consumatorilor

ANI. Incompatibilitate consilier local Iasi – director Comisiariatul Regional pentru Protectia Consumatorilor

23 martie 2010 | JURIDICE.ro

Agentia Nationala de Integritate a constatat starea de incompatibilitate a domnulului Florin Radu Negrescu, care incepand cu data de 9 iunie 2009 detine simultan functia de Consilier local in cadrul Consiliului Local al Municipiului Iasi si pe cea de Director coordonator in cadrul Comisariatului Regional Pentru Protectia Consumatorilor Iasi.

Potrivit unui comunicat ANI, ”Agentia a fost sesizata de catre Institutia Prefectului Judetului Iasi cu privire la posibila nerespectare de catre domnul NEGRESCU RADU FLORIN a prevederilor legale ce reglementeza regimul juridic al incompatibilitatilor.

In urma verificarii prealabile, efectuate in temeiul Legii nr. 144/2007, republicata, au rezultat indicii temeinice referitoare la incalcarea de catre domnul NEGRESCU RADU FLORIN a prevederilor legale privind regimul juridic al incompatibilitatilor.

Procedura de instiintare, asa cum este prevazuta de Legea nr. 144/2007, republicata, a fost indeplinita in data de 29.10.2009, domnul NEGRESCU RADU FLORIN fiind informat despre declansarea procedurii de verificare a respectarii dispozitiilor legale privind respectarea regimului juridic al incompatibilitatilor, precum si cu privire la drepturile sale de a lua cunostinta de actele si lucrarile dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat si de a prezenta orice elemente justificative pe care le considera necesare.

In urma verificarilor efectuate si a analizarii informatiilor si documentelor transmise de institutiile competente, au rezultat urmatoarele:

  • Domnul NEGRESCU RADU FLORIN detine, incepand cu data de 23.06.2008, functia de Consilier local in cadrul Consiliului Local al Municipiului Iasi;
  • Incepand cu data de 09.06.2009, domnul NEGRESCU RADU FLORIN exercita functia de Director coordonator in cadrul Comisariatului Regional Pentru Protectia Consumatorilor Iasi.

Mentionam faptul ca domnul NEGRESCU RADU FLORIN ocupa functia de Director coordonator in cadrul Comisariatului Regional Pentru Protectia Consumatorilor Iasi in baza unui contract de management, care este asimilat contractului individual de munca.

Conform art. III, alin. (9) din Ordonanta de Urgenta nr. 37/22.04.2009, respectiv, art. IV, alin. (9) din Ordonanta de Urgenta nr. 105/6.10.2009, „Pe perioada executarii contractului de management, persoanele care ocupa functii dintre cele prevazute la alin. (3) li se aplica prevederile art. 70, 71, 79, 94-96 si 111-114 din cartea I, titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare”, de unde rezulta faptul ca persoanelor care executa un contract de management in cadrul institutiilor publice le sunt opozabile prevederile cuprinse in Legea nr. 161/2003, ce privesc regimul juridic al incompatibilitatilor, conflictelor de interese, precum si celelalte norme si principii generale aplicabile functionarilor publici.

Avand in vedere cele de mai sus, s-a constatat faptul ca domnul NEGRESCU RADU FLORIN  nu a respectat obligatiile referitoare la regimul juridic al incompatibilitatilor, acesta exercitand, incepand cu data de 09.06.2009, atat functia de Consilier local in cadrul Consiliului Local al Municipiului Iasi, cat si functia de Director coordonator in cadrul Comisariatului Regional Pentru Protectia Consumatorilor Iasi.

Potrivit prevederilor art. 49, alin. 3 din Legea nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, republicata, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din functie sau, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective”.

,,In termen de 15 zile de la data comunicarii actului de constatare a conflictului de interese sau a starii de incompatibilitate, persoana verificata poate face contestatie”, conform prevederilor legale.

Activitatea de verificare a averii dobandite in perioada exercitarii mandatelor sau a indeplinirii functiilor ori demnitatilor publice, dupa caz, a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor este supusa controlului judecatoresc.

Agentia Nationala de Integritate isi exercita atributiile cu respectarea principiilor legalitatii, impartialitatii, independentei, celeritatii, dreptului la aparare si bunei administrari.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică