Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Ziua Pasaportului Romanesc
23.03.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor, a participat la festivitatea prilejuita de aniversarea Zilei Pasaportului Romanesc.

Potrivit unui comunicat MAE, ”cu aceasta ocazie, ministrul Vasile Blaga a precizat ca, in momentul de fata, „avem unul dintre cele mai performante documente de calatorie din Europa”.

In acelasi context, ministrul Administratiei si Internelor a solicitat reprezentantilor Directiei Generale de Pasapoarte continuarea demersurilor pentru imbunatatirea serviciilor publice oferite cetatenilor.

Referindu-se la noul model de pasaport simplu romanesc, directorul Directiei Generale Pasapoarte, chestor de politie Aurel-Vasile SIME, a declarat ca “punerea in circulatie a pasaportului electronic constituia o obligatie asumata de Romania, potrivit calitatii sale de stat membru al Uniunii Europene”.

Data aniversara a Zilei Pasaportului Romanesc a fost aleasa 19 martie, avand in vedere promulgarea, prin Inaltul Decret regal numarul 1758 din 19 martie 1912, a „Legii asupra pasapoartelor”, prima lege moderna in domeniu.

„Liberate de ministerul de interne si de prefectii de judete, pasapoartele” acelor vremuri aveau formatul „unei carti mici portative”, de dimensiunile 9 cm pe 13 cm si erau „compuse din 20 de pagini numerotate”. Fiecare pagina avea un „fond incadrat, compus cu motive nationale in culoarea liliacului deschis, facand sa iasa in aparenta marca tarii si avand deasupra cuvantul „Romania” iar dedesubt cuvantul „Pasport”.

La data de 31 decembrie 2008, Directia Generala de Pasapoarte din cadrul MAI a emis primul specimen de pasaport electronic simplu romanesc.

Elementul de noutate consta in introducerea mediului electronic de stocare (cip-ul). Acesta include datele personale existente in fila informatizata: nume, prenume, data nasterii, codul numeric personal, termenul de valabilitate al documentului, organul emitent, cetatenia. De asemenea, acesta contine imaginea faciala si impresiunile digitale a 2 degete pereche de la ambele maini, exceptie facandu-se in cazul minorilor cu varsta sub 6 ani si al persoanelor pentru care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibila.

Pasaportul electronic are, in total, 50 elemente de siguranta, spre deosebire de cel vechi care avea 32 astfel de elemente. Acesta din urma ramane insa valabil pana la expirare.

Pana in prezent, aproape 76.000 cetateni romani au solicitat pasapoarte electronice.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti