Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
4 comentarii

Noile contributii de asigurari sociale pentru avocatii defintivi
23.03.2010 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Unul din punctele de pe ordinea de zi a sedintei Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania de sambata, 20 martie 2010, a fost completarea masurilor ce vizeaza dezvoltarea sistemului CAA (adoptarea de hotarari ale Consiliului UNBR) privind:

a) modificarea contributiilor datorate la CAA, cu privire speciala la eventuala reducere a contributiei avocatilor in varsta de pana la 35 de ani

b) implementarea Directivei 86/378/CEE prin aplicarea principiului egalitatii de tratament intre barbati si femei in cadrul schemelor profesionale de securitate sociala, cu privire speciala la respectarea principiului egalitatii de tratament intre barbati si femei in sistemul de Casei de Asigurari a Avocatilor

c) aplicarea in sistemul CAA a OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatile de asigurari sociale de sanatate aprobate prin Legea nr. 399/2006 si OUG 148/2005.

Discutii

Av. Nicu TIBERIUS: “Vrem sa schimbam sistemul de pensii in aceste an.” Venitul de referinta de 2300 lei e foarte mare. In raport de acest venit se calculeaza celelalte indemnizatii. A fost comandat de Uniune un studiu. Indemnizatiile de maternitate se acorda de stat daca realizeaza venituri impozabile. Concluzia este ca trebuie sa le plateasca si CAA. “Noi, Casa de asigurari nu am votat acest venit de referinta. Ci dumneavoastra. Au fost filiale, care nelegal, au calculat aceste drepturi de asigurari sociale pe reglementari din 1999. Putem reduce contributia la sistemul de asigurari sociale al tinerilor pana la 35 de ani? Nu se poate. Acestia aduc la sistem 53% din venituri.”

In ceea ce priveste implementarea directivei: si sistemul public trebuie sa adopte aceasta masura. Aceasta implementare va incepe din 2015 cand se finalizeaza etapa de ajungere la pensionare. Implementare se va face timp de 15 ani (pana in 2030). Au fost prezentate si modificarile la statut care trebuie facute. A fost primita o singura sesizare, sa fie consultati colegii. “Insa directiva e opozabila. Problema e clar ca ne-am grabit. Decidem astazi sau la Congres? Sunt 6 filiale care constata ca nu pot sa sustina o astfel de suma. Noi stiam lucrul acesta. Noi v-am propus 1600 de lei. Dorim ca fiecare filiala sa faca o astfel de verificare si sa ne-o trimita la Casa. V-as propune sa mentinem in vigoare aceasta reglementare dar cu obligatia de a verifica fiecare Casa.”

Av. dr. Gheorghe FLOREA: Filialele caselor de asigurari sunt coordonate de consiliile barourilor. Sunt probleme de functionare a filialelor pentru ca problemele nu au fost discutat deschis. 53 % din veniturile sistemului sunt asigurate de avocatii pana in 35 de ani. “Tratam discriminatoriu oameni care sunt egali in fata legii” (face referire la faptul ca marirea pensiilor a fost posibila insa pentru cei care aduc 53 % din venituri nu se poate reduce contributia). “Sa fim atenti, prudenti si precauti. Ma infioara cand citesc ca din cauza ca tinerii abuzeaza de nevoi sociale nu mai avem resurse.” Sunt 11 filiale care nu au transferat fondul de rezerva la fond central.” Se da exemplul filialei Satu Mare care a propus restitutirea banilor (“Ce inseamna banii pentru recuperarea pentru boala?”). Cei de la Satu Mare nu au spus ca au luat model de la doua barouri vecine. “Stim ca nu au facut-o de capul lor. Au avut drept model pe altii. Ce spune Clujul e infiorator.” Desi cu excedent pe 2009 de 650 mii lei, este prognozata filiala Cluj cu deficit prelimnar pe 2010 de 200.000 EUR. Propunerea privind venitul de referinta e facuta de consilieri in conditii de boom economic. Majoritatea avocatilor au venituri mai mici decat in 2008. “Am zis sa amanam. Reprosul a fost de ce sa amanam. O modificam de la zi la alta.” Enumera situatii disperate ale filialelor (Mehedinti, Gorj, Salaj, etc). “Avocatii traiesc rau. Nu o spunem asa? Inca suntem incorenti.”

Av. Lazar GRUNEANTU, Baroul Timis: A insistat pentru stabilirea unui venit de referinta. Este surprins ca din decembrie si pana acum sa afle ca sunt filiale care nu pot tine pasul. Cand trebuie analizata eficienta unei filiale trebuie luate in considerare prestatiile cu pensiile, cu concediile medicale, de ingrijire copil. Celelalte pot fi modificate printr-o politica a fiecarui consiliu. A cerut de mai multe ori CAA sa faca o astfel de statistica. Il surprinde situatia de la Cluj. Are numar de pensionari aproape cu cel al Timisului. Un capitol e dedicat unei constructii de 2 miliarde… “Poate regandirea acelui procent de 7% datorat de filiale la casa centrala… Daca nu vom lua masuri pentru o gospodarire efecienta, nu cred ca s-ar impune o regandire a valorii sistemului de referinta. S-a facut chiar afirmatia ca se pot indexa toate pensiile cu 165.”

Av. Stanca GIDRO, Baroul Cluj: E de parere ca a fost luata hotararea privind majorarea indemnizatiei pentru mame “fara sa ne gandim. Am constatat ca de la un excedent din 2009 avem un deficit de 1 miliard lei. Trebuie sa vedem cati bolnavi, cate gravide sunt. Am facut ca Rodica Stanoiu care a mutat toate recursurile in 5 sali la Inalta Curte.” Propune efectuarea unui calcul pe filiale. Raportul actuarial a mers doar pe pensii. “Mamele noastre primesc si de la stat si de la noi.”

Av. dr. Gheorghe FLOREA: Ceea ce se propune este ca daca primesc de la stat sa nu mai primeasca de la CAA. Se face o plata dubla pentru aceeasi prestatie sociala. A cerut Casei sa faca un material pe aceasta tema. “Materialul nu a fost facut in termen pentru ca nu se vrea. Populism… Nu luam azi decizia sa revenim la ce am hotarat. “

Av. Nicu TIBERIUS: “Avem de ales daca aruncam 500 de femei si nu le mai dam sau le dam.”

Av. Constantin SERBAN, Baroul Bacau: La filiala Bacau a semnalat o situatie din septembrie 2009. Cheltuielile sunt mai mari decat veniturile, deci deficit. Sunt 35 de pensii in plata si 14 indemnizatii. Optiunile sunt diminuarea venitului de referinta sau o crestere a cotelor de contributie. Solicita ca azi sa fie luata aceasta hotarare.

Av. dr. Ion TURCULEANU, decan Baroul Dolj: spune ca ar fi fost util sa fie prezenti presedintii filialelor pentru a se vedea punctul de vedere scris al filialelor. Filiala Dolj e in proces cu… Unele filiale vireaza fondul de rezerva, altele nu.

Av. Ioan AFLAT, Baroul Mures: E inoportuna propunerea privind reducerea contributiei pentru tineri. “Cum platesc acum sa plateasca in continuare”. In ceea ce priveste femeile gravide, aceasta e o situatie trecatoare. “Dreptul femeii de a primi indemnizatie si de la noi si de la stat… sunt de acord sa le dam si-si. Au contribuit si intr-o parte si in alta.” Propune privind contributia pentru avocatii definitivi de a se majora de la 1800 la 2500 lei. “Cat priveste venitul de referinta, am da dovada de neseriozitate daca l-am modifica.”

Av. DRAGNEA: Daca se continua cu sistemul actual, mai multe filiale vor intra in faliment. Sustine propunerea barourilor Neamt, Iasi, Braila privind majorarea cotei la 2500, 3000 lei cu o diferenta pentru cei care se definitiveaza in 2-3 ani (in functie de vechimea avocatului). Cam 48-50 % dintre avocati platesc taxa minima. “Inseamna ca nu se declara tot. Ar trebui sa instituim stimulente in plata anticipata a taxelor.”

Av. Arin STANESCU, Baroul Bucuresti: “Casa de pensii e altceva, din ratiuni pur economice ar trebui sa fie un fond centralizat.” Nu are nicio legatura cu independenta barourile, un fond centralizat ar fi mai bine administrat. Stie de ce decanii au dorit sa nu fie un fond centralizat. Trebuie gasite alte solutii, “un astfel de fond se poate crea, experienta de practician imi spune asta”. Propune plata de catre societatile profesionale a unei taxe suplimentare fata de taxa pe care o platesc avocatii.

Av. Adrian OUATU, Baroul Vaslui: Lucrurile trebuie puse intr-o anumita ordine. Spune ca pana la 15 martie ar fi trebuit actualizat statutul CAA…

Av. dr. Gheorghe FLOREA intervine si spune ca e pe site-ul UNBR.

Av. Adrian OUATU: Actualizarea e la momentul anului 2008. Daca au crescut pensiile, aceasta s-a datorat valorii punctului prin indexare. Din materialul actuaristului reiese ca, in ceea ce priveste pensiile, femeile vor primi mai mult decat barbatii (citeste din material). Se nasc probleme tehnice. “In ce masura dorim ca, in situatia actuala, sa mai pastram obligatia de a suporta drepturi privind indemnizatii. Problema trebuie tratata juridic, nu politic.” Propune infiintarea unei comisii tehnice.

Av. dr. Gheorghe FLOREA intervine si spune trebuie regandita problema.

Av. Valentin TRIFESCU, Baroul Neamt: spune ca au fost marite pensiile si ca sunt 7 mamici aflate in concedii. “Avem foarte multi tineri, sunt foarte bine pregatiti, se bat pe oficii.” Este convins ca este posibila majorarea cotei de la 1800 la 2500. “Sa fortam nota sa ajungem la adevar.” Propune inlocuirea cotei de 7% cu o cota fixa per avocat asa cum se plateste la UNBR (12 lei). Sustine propunerea privind infiintarea unui fond de investitii.

Av. Ion Ilie IORDACHESCU, decan Baroul Bucuresti: preconizeaza ca o sa fie respinsa cu majoritate propunerea privind reducerea contributiilor pentru tineri de pana la 35 de ani.

Av. Ion POPESCU, Baroul Bucuresti: S-a luat hotararea ca venitul de referinta sa fie 2300. E o hotarare, e stabilit. “Suntem toti juristi si nu putem pune problema unei reveniri.” E remarcabil ca 6 filiale s-au preocupat de impactul acesta. “E necesara luarea masurii de a majora maximul la acel minim de 1150 care sa acopere acele  5 puncte de pensie. Nu se pune problema neacordarii indemnizatiilor de maternitate (nu pot sa nu dau eu concediile). Am hotarat sa acordam si-si. Punctul de vedere al INPPA e diferit.” E urgent sa se decida majorarea acelui maxim.

Av. dr. Gheorghe FLOREA intervine si intreaba daca in sedinta Consiliului Casei a fost initiata o propunere pentru majorarea minimului.

Av. Ion POPESCU raspunde ca doar pentru maxim. “Ne-o insusim insa.”

Av. Nicu TIBERIUS: “Am acceptat comisii, expertize ca sa verifice ca tot ce facem e legal. Ce sa constate noua comisie? Ca statul vrea sa sustina natalitatea, cu o noua forma pentru mame. Toate cele 6 filiale au plecat de la venituri. Veniturile sunt reale? Veniturile – cele declarate – nu sunt reale. Au zis colegii ca banii multi sunt la casa centrala. Nu. Tinem 25%. 55% e la filiala Bucuresti. Un plin de bezina costa 4 milioane. Contributia e de 180 lei. Nu ne dam seama care e rostul sistemului.”

Av. dr. Gheorghe FLOREA: Exista tentatia de a avea reactii imediate, melodramatice. Hotararea UNBR privind declaratia avocatului de venituri nu a fost acceptata de UNBR. “ S-a spus e o idee a lui Florea.”

Av. Calin Andrei ZAMFIRESCU, presedinte de onoare UNBR: Face parte din avocatii care declara toate veniturile. “Cand e vorba de majorarea de cote, devenim melodramatici.” Este pentru majorarea cotei dar este impotriva manierei neprofesioniste (cum adica nu ajungem la cele 5 puncte de pensie?). Am stabilit majorarea la 5 puncte. Nu ar fi trebuit sa ne propunem acum majorarea punctului de pensie.”

In urma discutiilor s-a hotarat ca minimul contributiei la bugetul CAA sa fie de 230 lei , iar maximul 1150 lei, corespunzator modificarii aduse venitului de referinta pentru calcularea si acordarea prestatiilor sociale, incepand cu veniturile realizate pentru luna martie.

Punctul a) – amanare

Punctul b) – amanare, fiind absolut necesara studierea si de filiale cu atentie a materialului privind implementarea directivei pentru urmatorul consiliu.

Punctul c) – amanare, in vederea completarii materialului intocmit (studiul a fost comunicat vineri, 19 martie 2010).

Pentru Juridice.ro, Alina Matei

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Au fost scrise până acum 4 de comentarii cu privire la articolul “Noile contributii de asigurari sociale pentru avocatii defintivi”

  1. ravel spune:

    Sint avocati care mor de foame si voi vreti sa mariti cota de contributie.Vreti ca incasarile din cote sa fie aduse la CENTRU ca sa mergeti in excursii cu secretare pe banii avocatilor.Vreti ca barbatii la 65 de ani sa fie ca la 35 dar de fapt datorita stresului sint niste legume iar femeile sa iasa la 6o ca niste domnisoare.Va bateti joc asa cum a facut toata orinduirea Iliescu.

  2. Cristi P. Sturzu spune:

    Acesta este dulcele sunet al magmei care-si croieste drum spre înaltul văzduhului.

  3. AlinaBadea spune:

    Potrivit art. 4 din hotarare, noile cote se aplica incepand cu veniturile realizate in luna aprilie, nu in luna martie.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.