Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Mediu
CărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Precizari ref. avizul motivat transmis Romaniei de Comisia Europeana ref. instalatie de productie chimica
23.03.2010 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În urma publicării de către Comisia Europeană a deciziei privind trimiterea către România a unui aviz motivat într-un caz de încălcare a legislaţiei Uniunii Europene privind evaluările impactului asupra mediului, Departamentul pentru Afaceri Europene este împuternicit să facă următoarele precizări, joi, 18 martie 2010.

Potrivit unui comunicat al DAE, „ka data de 9 octombrie 2009, Comisia Europeană a adresat României o scrisoare prin care îi atrage atenţia asupra aplicării dispoziţiilor Directivelor 85/337/CEE [Directiva nr. 85/337/CEE privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, cu modificările ulterioare („Directiva EIA”)], 2008/1/CE [Directiva nr. 2008/1/CE privind prevenirea şi controlul integrat al poluării („Directiva IPPC”)],şi respectiv 96/82/CE [Directiva nr. 96/82/CE privind controlul asupra riscului de accidente majore care implică substanţe periculoase („Directiva SEVESO”)], (scrisoare de punere în întârziere). În mod concret, scrisoarea executivului comunitar se referea la construcţia ilegală a unei instalaţii de producţie a formaldehidei cu o capacitate de 60 000 tone/an.

► La data de 9 decembrie 2009, autorităţile române au transmis Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, în vederea comunicării către Comisie, răspunsul lor la scrisoarea de punere în întârziere.

► La 18 martie 2010, Comisia Europeană a hotărât să transmită României un aviz motivat în această cauză, declanşând astfel ultima etapă a fazei precontencioase a acţiunii de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor ce decurg din legislaţia comunitară. Precizăm că textul oficial al avizului motivat, cuprinzând susţinerile detaliate ale Comisiei, nu a fost comunicat încă României. Autorităţile de la Bucureşti vor comunica răspunsul lor la avizul motivat, în termenul stabilit de executivul comunitar.

► În acest moment, autorităţile române aşteaptă să primească din partea executivului comunitar avizul motivat pentru a putea analiza susţinerile Comisiei şi a-şi formula poziţia în legătură cu acestea.

Acţiunea de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor este reglementată de art. 258 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (fostul art. 226 din Tratatul de instituire a Comunităţii Europene) şi începe cu o fază precontencioasă (administrativă), care presupune un dialog între Comisia Europeană şi statul membru. Mai întâi, Comisia transmite statului respectiv o scrisoare de punere în întârziere şi apoi, dacă apreciază că încălcarea dreptului UE persistă, un aviz motivat.

În cazul în care statul membru în cauză nu se conformează avizului motivat în termenul stabilit de Comisie, aceasta poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Faza contencioasă a acţiunii de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor cuprinde o etapă scrisă şi o etapă a pledoariilor.”

Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.