Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti

CE propune noi reglementari referitoare la comertul cu banane
24.03.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Content, Drept comercial
JURIDICE - In Law We Trust

Comisia Europeana a adoptat, miercuri, 17 martie 2010, un pachet de masuri de sprijin in valoare de 190 de milioane de euro pentru exportatorii de banane din statele din Africa, Caraibe si Pacific (ACP).

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, ”aceasta propunere a facut parte din Acordul istoric de la Geneva privind comertul cu banane. UE a incheiat acest acord cu tarile din America Latina si cu SUA in decembrie 2009, ceea ce a incheiat o perioada de diferende de 15 ani in sectorul bananelor. De asemenea, acest acord reduce tarifele aplicate de UE la bananele importate din tarile Americii Latine. Masurile actuale vizeaza sprijinirea exportatorilor de banane din ACP in vederea adaptarii acestora la noul mediu comercial, avand in vedere situatia specifica din fiecare tara. Masurile se vor concentra in principal, asupra a trei obiective: cresterea competitivitatii sectorului bananelor, promovarea diversificarii economice si analizarea impactului mai larg din punct de vedere social, economic si de mediu.

Comisarul european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs, a declarat: „Aceste masuri vor ajuta tarile ACP sa se adapteze la noile realitati privind regimul de comercializare a bananelor. Comisia s-a angajat sa sprijine pe deplin tarile ACP pentru a favoriza integrarea eficienta a acestora in economia mondiala respectand, in acelasi timp, normele comertului international. Pachetul de masuri adoptate astazi este rezultatul acestui angajament.”

Comisarul european pentru comert, Karel De Gucht, a declarat: „Acordul de la Geneva privind comertul cu banane a fost incununat de succes pentru toate partile implicate. Acest acord garanteaza producatorilor ACP accesul preferential la piata UE. Acesta solutioneaza diferendele comerciale de durata, aducand stabilitatea dorita de investitorii potentiali in sectorul bananelor. Astazi, Comisia si-a respectat promisiunea de a propune asistenta financiara substantiala pentru a contribui la adaptarea tarilor ACP exportatoare de banane.

Continuarea asistentei UE pentru producatorii tarilor din Africa, Caraibe si Pacific.

In decembrie 2009, UE a fost de acord sa reduca treptat tarifele la importul bananelor din America Latina de la 176 de euro pe tona la 114 euro pe tona. Ca raspuns, SUA a fost de acord sa solutioneze diferendul cu UE in cadrul OMC. Cu aceste doua acorduri a fost incheiata o perioada de negocieri complexe si de durata. In acelasi timp, Comisia a fost de acord sa adopte o propunere privind un program de sprijin in valoare de 190 de milioane de euro pentru a sprijini adaptarea exportatorilor de banane din ACP.

Propunerea de astazi se refera la principalele zece tari exportatoare de banane: Belize, Camerun, Côte d’Ivoire, Dominica, Republica Dominicană, Ghana, Jamaica, Saint Lucia, Saint Vincent si Grenadine, precum si Surinam. Propunerea vizeaza acordarea acestor fonduri din bugetul comunitar. Pentru perioada 2010-2013, „Masurile de insotire pentru sectorul bananelor” (BAM) in valoare de 190 de milioane de euro se vor adauga ajutorului de dezvoltare provenit din Fondul european de dezvoltare.

Prezentele masuri vor oferi sprijin financiar pentru:

  • investitii in vederea imbunatatirii competitivitatii;
  • politici economice de diversificare;
  • impact mai larg din punct de vedere social, economic si de mediu.

Nevoile de ajustare ale tarilor beneficiare vor varia in functie de importanta sectorului bananelor si capacitatea acestora de a se adapta. Cu eforturi suplimentare, unele tari vor ramane competitive si altele ar putea fi nevoite sa opteze pentru alte solutii. Masurile efective vor fi specifice fiecarei tari, identificate si pregatite de tarile ACP in coordonare cu UE, in cadrul strategiilor mai largi privind agricultura si dezvoltarea.

In plus, tarile ACP exportatoare de banane vor beneficia in continuare de acces la piata UE fara taxe vamale si fara cote, in baza acordurilor comerciale si de dezvoltare separate, asa-numitele  acorduri de parteneriat economic (APE).  Comisia va prezenta propunerea sa organelor de decizie ale UE, si anume Consiliului si Parlamentului European.”

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti