Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Consultare publica ref. revizuirea statutului de societate europeana
24.03.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Statutul de societate europeana (SE), utilizat din 2004, da posibilitatea societatilor care isi desfasoara activitatea in mai multe state membre sa isi reorganizeze activitatea transfrontaliera intr-o singura structura europeana, mai exact, au posibilitate sa isi desfasoare activitatea intr-un cadru legal stabil, sa reduca costurile interne de desfasurare a activitatii in mai multe tari, fiind astfel mult mai competitive pe piata interna.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, ”SE s-a dovedit foarte popular in unele state membre, dar nu a reusit sa se impuna in altele. Comisia Europeana a lansat o consultare publica pentru a determina daca sunt necesare schimbari astfel incat statutul SE sa functioneze mai bine. Prin revizuirea statutului SE, Comisia doreste sa sporeasca gradul de utilizare a SE in Uniunea Europeana.

Michel Barnier, comisarul pentru piata interna si servicii, a declarat: „Acesta este un bun prilej pentru a vedea cum functioneaza in practica statutul de societate europeana (SE) la cinci ani de la lansarea lui. Sunt convins ca SE poate ajuta societatile care desfasoara activitati transfrontaliere sa isi reduca costurile in mod substantial. Este insa evident ca acesta a avut mult mai mult succes in unele tari decat altele. As vrea sa aflam cauzele acestei diferentieri si sa determinam daca trebuie sa imbunatatim normele existente. Incurajez toate partile interesate sa isi prezinte punctul de vedere.”

Studiul si consultarea

In temeiul regulamentului SE, la cinci ani de la intrarea lui in vigoare Comisia trebuie sa prezinte un raport privind aplicarea acestuia in practica si sa propuna modificarea lui acolo unde este cazul. Pentru a asigura o baza solida raportului, Comisia a lansat un studiu extern in luna decembrie a anului 2008, cu privire la care se asteapta acum opiniile partilor interesate. Raspunsurile vor fi luate in considerare in viitorul raport al Comisiei referitor la SE, care va fi completat cu o conferinta la nivel inalt ce va avea loc pe 26 mai 2010. Termenul limita pentru trimiterea raspunsurilor la consultare este 23 mai 2010.

Consultarea urmareste sa testeze concluziile studiului extern si sa furnizeze Comisiei informatii referitoare la aspecte relevante pentru evaluarea SE. Intrebarile se refera la: aspectele pozitive si negative legate de crearea unei SE, principalele trenduri in privinta repartizarii SE in statele membre UE/SEE, problemele concrete de care s-au lovit societatile in timpul infiintarii sau functionarii unei SE, si posibila imbunatatire a cadrului legislativ actual.

Context

Statutul de societate europeana, cunoscuta sub denumirea sa latina „Societas Europaea” sau SE, a fost adoptat la 8 octombrie 2001 (IP/01/1376, MEMO/01/314), dupa mai bine de 30 de ani de negocieri, si este utilizabil de la 8 octombrie 2004 (IP/04/1195, MEMO/04/235). La 10 septembrie 2009 erau inregistrate 431 SE.

SE s-a dovedit foarte populara in unele state membre. Printre exemplele bine-cunoscute de SE incununate de succes se numara: Allianz, BASF, Porsche, Fresenius – MAN din Germania, SCOR din Franta, Elcoteq din Luxemburg si Strabag din Austria. In alte state membre SE nu a reusit sa se impuna.

Cum puteti participa la consultare?

Chestionarul si informatii suplimentare referitoare la SE se gasesc la adresa:

http://ec.europa.eu/internal_market/company/se/index_en.htm

Intrebari frecvente privind consultarea referitoare la statutul de societate europeana: MEMO/10/97

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti