Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Facilitarea transplanturilor pe teritoriul Uniunii Europene
24.03.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Comisia parlamentara pentru mediu si sanatate a adoptat luni, 22 martie 2010, o serie de reguli, menite sa faca transplanturile mai simple, mai sigure si mai rapide.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, ”coordonarea intre state a listei de donatori cu cea de primitori de organe are limite serioase, in special din cauza riscului de trafic cu organe. Organizatiile deja existente precum Eurotransplant si Scandiatransplant acopera un numar limitat de state UE.

Standarde comune pentru statele UE

In momentul de fata, Parlamentul European examineaza o directiva europeana ce prevede ca fiecare stat membru sa aiba o autoritate nationala (publica sau privata non-profit) care sa impuna, in cadrul unui program national de calitate, siguranta organelor si corectitudinea procedurilor. Aceste reguli vor consolida siguranta primitorilor de organe si vor facilita schimbul de organe intre statele membre UE, impunand standarde comune.

„Ideea este sa avem mai multe organe pentru mai multi pacienti“, ne-a explicat raportorul Miroslav Mikolášik (Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat, Slovacia), adaugand ca noile reguli implica „mai multa cooperare intre statele membre“. De exemplu, 20% din organele transplantate in fiecare an in Eurotransplant sunt schimbate intre statele participante, in timp ce numai 2% intra sau ies din zona.

Cooperare si sensibilizarea populatiei

In paralel cu directiva, un plan de actiune pentru 2009-2015 propune ameliorarea calitatii si sigurantei organelor, cresterea disponibilitatii organelor si eficientizarea procedurilor pentru transplanturi. Planul include schimbul de informatii si experienta intre tari si numirea unor „coordonatori ai donatorilor pentru transplanturi“ in spitale.

Un raport din proprie initiativa al deputatului european Andres Perello Rodriguez (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Spania) arata sprijinul Parlamentului European pentru noile reguli si propune ca statele membre sa contribuie la sensibilizarea populatiei la importanta donarii de organe. „Incercam sa ne asiguram ca persoanele care au nevoie de doar un organ pentru a supravietui pot supravietui, ca europenii care asteapta un organ vor ramane in viata“, a aratat dumnealui.

Deputatii europeni au subliniat importanta evitarii recompenselor financiare pentru donarea de organe, pentru impiedicarea traficului cu organe. Donatorilor li se va permite astfel sa ofere organe rudelor apropiate, in cazuri urgente, cand nu se poate gasi un alt organ in alta parte.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti