Secţiuni » Jurisprudenţă » CEDO
Jurisprudenţă CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului)
CărţiProfesionişti

Telefoanele mobile se vor putea folosi si pe navele din apele teritoriale ale UE
24.03.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CEDO, Content
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 22 martie 2010, Comitetul de coordonare in domeniul afacerilor europene a Departamentului pentru Afaceri Europene s-a reunit intr-o sedinta in care s-au dezbatut te e referitoare la Consiliul European de primavara (25-26 martie) si liniile generale propuse de Comisia Europeana pentru aderarea Uniunii la Conventia Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).

Potrivit unui comunicat DAE, ”o alta tema de discutie a vizat noile reguli adoptate de executivul comunitar pentru facilitarea efectuarii de apeluri telefonice mobile si a trimiterii si primirii de mesaje text de catre pasagerii si echipajele aflate la bordul navelor din apele teritoriale ale UE atunci cand acestia nu se afla in raza de acoperire a retelelor de telefonie mobila terestre.

In contextul pregatirii participarii Romaniei la Consiliul European, participantii la reuniune au abordat principalele doua subiecte aflate pe agenda, respectiv noua Strategie a Uniunii Europene pentru crestere economica si ocuparea fortei de munca (UE 2020) si pozitia UE in negocierile internationale privind schimbarile climatice (post-Copenhaga). In contextul discutarii viitoarei strategii UE 2020, sefii de stat si de guvern europeni vor avea si un schimb de opinii asupra situatiei economice curente si a coordonarii retragerii masurilor de sustinere vizand redresarea economica.

In privinta noii strategii europene pentru crestere economica si ocuparea fortei de munca, pe baza comunicarii Comisiei intitulata „Europa 2020 – o strategie pentru crestere inteligenta, sustenabila si favorabila incluziunii”, statele membre vor fi invitate sa convina asupra cadrului general al acesteia, in care subiectul guvernantei ocupa un loc central, si sa agreeze un numar de obiective cantitative la nivelul UE, care sa fie ulterior transformate in obiective nationale diferentiate.

In acest context, Consiliul European va evalua eforturile depuse pana in prezent de Uniunea Europeana si statele membre pentru depasirea actualei crize economice. In aceasta privinta, prezinta o importanta deosebita chestiuni precum coordonarea strategiilor de iesire din planurile de sprijin si dezvoltarea masurilor pentru supravegherea si reglementarea sectoarelor financiare la nivel european. Totodata, Consiliul European va prilejui o discutie preliminara pentru pregatirea reuniunii la nivel inalt G20 de la Toronto (iunie 2010).

Referitor la pozitia Uniunii in negocierile internationale privind schimbarile climatice (post-Copenhaga), Consiliul European va evalua situatia actuala din perspectiva activitatilor ulterioare Conferintei de la Copenhaga, atat in ceea ce priveste procesul international de negociere, cat si relatiile Uniunii cu partenerii sai strategici.

Un alt subiect abordat la reuniunea Comitetului de coordonare a vizat liniile generale propuse de Comisia Europeana pentru aderarea Uniunii la Conventia Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). Tratatul de la Lisabona contine temeiul juridic pentru aderarea UE la acest instrument, ceea ce va contribui la consolidarea sistemului Uniunii de protectie a drepturilor fundamentale.

Departamentul pentru Afaceri Europene a prezentat noile reguli introduse de Comisia Europeana cu privire la facilitarea folosirii telefoanelor mobile la bordul navelor din apele teritoriale ale UE atunci cand acestea nu se afla in raza de acoperire a retelelor de telefonie mobila terestre. Noile reguli armonizeaza cerintele tehnice si juridice pentru serviciile de comunicatii la bord si deschid calea pentru aplicatii inovatoare precum monitorizarea la distanta a containerelor aflate la bord. De asemenea, noile prevederi vor spori certitudinea juridica si vor crea noi oportunitati economice pentru furnizorii de servicii care doresc sa ofere o conectivitate mobila maritima continua dincolo de granite.

O decizie recent adoptata de Comisie garanteaza disponibilitatea frecventelor radio GSM de 900 MHz si/sau 1800 MHz pentru serviciile de comunicatii la bord, in conditii tehnice si operationale armonizate. De asemenea, decizia asigura faptul ca serviciile mobile la bordul navelor nu se interfereaza cu cele terestre, astfel incat utilizatorii din zonele de coasta sa nu fie conectati accidental la sistemele de comunicatii de la bordul navelor.

Executivul comunitar a adoptat si o recomandare in ceea ce priveste liberalizarea de catre statele membre ale UE a regimurilor de autorizare astfel incat orice operator de servicii la bordul navelor care este autorizat intr-o tara sa poata furniza servicii in apele teritoriale ale altor tari din UE fara a mai necesita licente suplimentare.

Impreuna, aceste doua masuri vor ajuta pasagerii si echipajele navelor sa tina mai usor legatura cu familia si prietenii atunci cand sunt pe mare, prin intermediul propriilor telefoane mobile. Conectivitatea maritima continua va permite in acelasi timp  monitorizarea in timp real a bunurilor transportate, prin intermediul unor senzori la distanta. De exemplu, se pot monitoriza de la distanta temperatura si umiditatea unui container, astfel incat calitatea marfurilor aflate pe nave sa poata fi controlata in orice moment.

Statele membre ale UE vor avea la dispozitie 12 luni pentru a face loc serviciilor de comunicatii mobile la bordul navelor in benzile de frecventa radio in cauza si pentru a-si modifica legislatia nationala astfel incat sa se conformeze deciziei.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti