Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
6 comentarii

Sunt judecator. Vreau sa stiu: cine?
24.03.2010 | JURIDICE.ro, Ana-Maria PUIU

JURIDICE - In Law We Trust

Ana_PuiuJoi, 25 martie 2010, ora 09.00, pe rolul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii se gaseste lucrarea cu nr. 7641/1154/2010, cuprinzand cele doua note ale Directiei Resurse Umane si Organizare privind candidaturile depuse pentru promovarea pe posturile vacante de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de Contencios administrativ si fiscal si Sectia civila si de proprietate intelectuala, pentru posturile publicate la data de 28.01.2010.

Subsemnata Ana-Maria PUIU, judecator in cadrul Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti, in aceasta calitate, astazi, mai mult ca oricand, vreau sa stiu: cine candideaza pentru promovarea pe posturile vacante de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de Contencios administrativ si fiscal si Sectia civila si de proprietate intelectuala, pentru posturile publicate la data de 28.01.2010? Doresc totodata a se permite judecatorilor a adresa ori a transmite Consiliului intrebari pentru candidati.

De ce?

– Pentru ca astazi sunt judecator de judecatorie, dar intr-un viitor, e drept, mai indepartat, imi doresc a ajunge judecator si la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

– Pentru ca astazi sunt judecator de judecatorie, dar intr-un viitor, mai putin indepartat, rezultatul muncii mele (procedura de judecata si hotararile judecatoresti) vor fi supuse analizei judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

– Pentru ca s-a afirmat dorinta de consolidare a transparentei activitatii Consiliului si a actului de justitie.

– Pentru ca si magistratii si avocatii si partile (toti participantii la infaptuirea actului de justitie) au dreptul a cunoaste dinainte numele si cv-ul candidatilor la nobila si suprema functie de judecator in cadrul celei mai inalte instante.

– Pentru ca sunt prea idealista pentru a mai suporta sa aflu doar din ordinea de zi solutionata cine a candidat, ce intrebari s-au adresat, cine va fi judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

– Pentru ca sunt prea curioasa si-mi doresc a deslusi misterul prin care una si aceeasi persoana este respinsa in urma unui interviu si promovata in urma unui alt interviu.

– Pentru ca uneori notele Directiilor CSM sunt contradictorii (a se vedea https://www.juridice.ro/101652/csm-forever.html si punctul 15 al ordinii de zi din sedinta Plenului CSM din 17.09.2009 http://www.csm1909.ro/csm/linkuri/22_09_2009__26534_ro.htm).

– Pentru ca celelalte promovari organizate de Consiliu (in functii de executie ori de conducere) se bucura de transparenta sub aspectul numelui candidatului.

– Pentru ca de prea multe ori intrebarile din interviul soldat cu promovarea candidatului au starnit indignarea mea si a colegilor mei, or, cu totii, alaturi de Consiliu, ne dorim imbunatatirea imaginii judecatorului in societate.

– Pentru ca procedura de promovare a judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie este perfectibila, realizata in definitiv de subsemnata si de colegii sai, prin mandatarii din Consiliul Superior al Magistraturii.

– Pentru ca imaginea judecatorului de Inalta Curte de Casatie si Justitie se rasfrange  asupra intregului sistem din care subsemnata si colegii mei facem parte.

– Pentru ca suntem mult mai multi judecatori tineri, idealisti, de buna-credinta, muncitori, iubitori ai profesiei pe care ne-am ales-o pentru a mai tolera sa ni se zugraveasca o imagine pe care nu o meritam, in care nu am avut niciun cuvant de spus, imagine pe care riscam a o purta mult timp inainte, si dupa plecarea celor care au un cuvant de spus, daca nu reactionam macar in ultimul ceas.

Pentru toate aceste motive, subsemnata Ana-Maria PUIU, judecator in cadrul Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti, in aceasta calitate, astazi, mai mult ca oricand, vreau sa stiu: cine aspira la titlul de judecator al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care este activitatea juridica merituoasa a candidatilor la nobila functie de judecator al Inaltei Curti de Casatie si Justitie?

Doresc totodata a se permite judecatorilor a adresa ori a transmite Consiliului intrebari pentru candidati.

Stimati colegi, dumneavoastra ce doriti?

Daca aceasta postare va reprezinta, refuzati pasivitatea! Aratati ca va pasa! Solicitati acelasi lucru!

Daca cele de mai sus caracterizeaza simtamintele majoritatii judecatorilor, consider ca trebuie amanata dezbaterea punctului 2 de pe ordinea de zi a Plenului Consiliului de maine, 25.03.2010, publicarea numelor candidatilor pentru functia de judecator al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, acceptarea de catre Consiliu a intrebarilor formulate si de corpul magistratilor.

jud. Ana-Maria PUIU, Judecatoria sectorului 1

A se vedea si Promovari la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia de contencios administrativ si fiscal – 24 martie 2010

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Au fost scrise până acum 6 de comentarii cu privire la articolul “Sunt judecator. Vreau sa stiu: cine?”

 1. Valentin Buliga spune:

  Doamna Puiu,

  Achiesez plenar argumentelor domniei voastre, insa imi dau seama ca suntem toti luati de … „furnicutze”- ca sa nu fiu CENZURAT.

  Tocmai ce am iesit din sala si am citit indemnul susrubricat si imi si faceam idei cu propuneri de concretizare a unor demersuri apte sa nasca macar speranta legitima a indreptarii unor tare.

  Cand colo, citesc mesajul urmator de pe juridice.ro si constat urmatoarele:
  1. ordinea de zi a CSM nu se va mai lua in dezbatere joi, 25.03.2010, ci s-a si luat deja, miercuri 24.03.2010;
  2.pozitia intai pe lista o doamna CENZURAT. In mod cert are destule competente in materia contencios administrativa la cate neregularitati se strecoara in activitatea cotidiana a CSM, multe poate neaflate azi si nicicand alta data;
  3.eternii candidati de la CA Bucuresti, de parca la Cluj, Iasi, Timisoara, Suceava si de pe oriunde in alta parte or fi doar incompetenti;
  4. matca a decis, noi furnicutzele … pe plantatie, la munca nu la intins vorba!!!

  In loc de concluzii: multa, multa ipocrizie si fatarnicie, injustitia gasindu-si cuibul mai acatari in interiorul sistemul decat inafara lui ori deopotriva.

  Mai traiesc cu speranta ca poate se vor mai indrepta unele lucuri macar din toamna, ca pana atunci mi-am pierdut orice nadejde.

  Valentin Buliga

 2. abc.jud. spune:

  in completarea colegei mele, eu mai vreau sa stiu care sunt criteriile dupa care sunt admisi/respinsi candidatii la ICCJ, efectiv, cate voturi au fost pentru si cate impotriva fiecaruia dintre candidati .
  ori, aceste date nu apar in materialele la care avem acces si nici macar candidatii nu afla aceste amanunte.

 3. mircea6591 spune:

  In calitate de membru al Asociatiei Magistratilor Militari, in urma lecturarii acestui subiect consider ca D-ra Jud.Ana-Maria Puiu are perfecta dreptate.
  In organizarea unor examene de promovare exista o intreaga „bulerie” mai precis dizarmonii evidente.
  Cu alta ocazie, interpelat in Parlament Ministrul Justitiei, a spus ca exista deplina transparenta in organizarea unor concursuri de promovare sau numai interviuri de intrare in profesiune fara examan.
  Cand s-au cerut detalii, a ramas ca urmeaza sa se comunice precizari.
  Inca sunt asteptate.
  Mult succes in tot ce faceti distinsa dra.

 4. Cristi P. Sturzu spune:

  Imi vine sa ma indragostesc de…”Justitia” română. Desigur, doar de acea parte care emana frumusete, energie, speranţă şi curaj. Aşa cum se poate observa cu uşurinţă şi în fotografia de mai sus. Imi exprim solidaritatea în legatură cu idealismul Anei-Maria, jud. la Sect.1, si cu toti colegii sai, la fel de entuziasti, partizani ai bunei-credinte. Pentru mine, pentru noi, înseamna foarte mult.
  Cu plecăciune.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.