Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

ANI. Sesizare PICCJ ref. fals in declaratii deputat (declaratii de avere)
25.03.2010 | JURIDICE.ro

Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul de pe langa ICCJ pentru a efectua cercetari asupra lui Andrei Valentin Sava, deputat in Parlamentul Romaniei (legislatura 2008 – 2012), cu privire la savarsirea infractiunii de de fals in declaratii.

Potrivit unui comunicat al ANI, ”in conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007, republicata, Agentia s-a sesizat din oficiu in urma publicarii in saptamanalul „Academia Catavencu” a articolului ”Deputatul PD-L ANDREI VALENTIN SAVA are venituri nejustificate de 670.000 RON”, care semnala posibila nerespectare de catre acesta a dispozitiilor legale referitoare la completarea declaratiilor de avere.

Potrivit prevederilor Legii nr. 144/2007, republicata, deputatii reprezinta una dintre categoriile de persoane care au obligatia declararii averii si a intereselor.

Procedura de instiintare, asa cum este prevazuta de Legea nr. 144/2007, republicata, a fost indeplinita in baza mandatului postal (cu confirmare de primire), domnul ANDREI VALENTIN SAVA fiind informat cu privire la declansarea verificarilor, respectiv asupra drepturilor sale de a lua cunostinta de actele si lucrarile dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat si de a prezenta orice elemente justificative pe care le considera necesare.

Avand in vedere cele de mai sus, la data de 02.02.2010, domnul ANDREI VALENTIN SAVA a facut uz de drepturile sale, prezentandu-se la Agentia Nationala de Integritate cu scopul de a lua cunostinta de actele si lucrarile dosarului, ocazie cu care a depus si un set de documente justificative.

In urma verificarilor efectuate si a analizarii informatiilor si documentelor primite de la institutiile competente, s-au constatat urmatoarele:

  1. in declaratiile de avere inregistrate la Camera Deputatilor cu nr. 54/1596/15.12.2008 si nr. 54/306/15.06.2009, completate si depuse pentru anii fiscali 2007 si 2008, nu au fost mentionate valorile reale ale dividendelor incasate in perioada 2007-2008 de la mai multe societati comerciale, dupa cum urmeaza:
    1. pentru anul fiscal 2007, nu a mentionat valorile reale ale dividendelor incasate de la urmatoarele societati comerciale: S.C. MAXIGEL Infosystem S.R.L., S.C. ADVERT Marketing S.R.L., S.C. VISACO Distribution S.R.L., S.C. CATAVI Invest S.R.L., S.C. MAXIGEL Design S.R.L., S.C. MAXIGEL Construct S.R.L., S.C. MAXIGEL Consult S.R.L., precum si o serie de venituri obtinute din salariile de la S.C. MAXIGEL S.R.L., respectiv cele aferente operatiunilor de transfer a titlurilor de valoare;
    2. pentru anul fiscal 2008, nu a mentionat valorile reale ale dividendelor incasate de la urmatoarele societati comerciale: S.C. MAXIGEL Construct S.R.L., S.C.  MAXIGEL Infosystem S.R.L., S.C. ADVERT Marketing S.R.L., S.C. VISACO Distribution S.R.L., S.C. CATAVI Invest S.R.L., S.C. MAXIGEL Design S.R.L., precum si salariile obtinute de la S.C. MAXIGEL S.R.L. si S.C. Brazi Industrial Parc S.R.L., respectiv cele aferente operatiunilor de transfer a titlurilor de valoare.
  2. domnul SAVA ANDREI VALENTIN nu a mentionat in declaratiile de interese inregistrate la Camera Deputatilor cu nr. 54/1784/17.12.2008 si 54/296/15.06.2009, completate pentru anii fiscali 2007 si 2008, toate calitatile si functiile detinute in cadrul a opt societati comerciale (S.C. MAXIGEL Infosystem S.R.L., S.C. MAXIGEL Construct S.R.L., S.C. VISACO Distribution S.R.L., S.C. CATAVI Invest S.R.L., S.C. ONE INVEST GROUP S.R.L., S.C. MAXIGEL Design S.R.L., S.C. MAXIGEL Logistic & Distribution S.R.L., S.C. MAXIGEL Consult S.R.L.), acesta mentionand doar calitatea de asociat in cadrul societatii comerciale ADVERT MARKETING S.R.L.

Cu toate ca domnul SAVA ANDREI VALENTIN s-a retras, in decursul anului 2008 (22.06.2008), din functiile si calitatile detinute la cele opt societati comerciale, acesta nu a respectat regimul juridic al declararii averilor si intereselor, deoarece, potrivit prevederilor legale, ”persoanele prevazute de lege au obligatia sa depuna sau sa actualizeze declaratiile de avere si declaratiile de interese anual, cel mai tarziu la data de 15 iunie, pentru anul fiscal anterior”.

Deoarece aspectele prezentate constituie indicii temeinice privind savarsirea de catre domnul SAVA ANDREI VALENTIN a infractiunii de fals in declaratii, prevazuta si pedepsita de art. 292, Cod Penal, asupra careia doar organele judiciare au competenta de a se pronunta, s-a dispus sesizarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Activitatea de verificare a averii dobandite in perioada exercitarii mandatelor sau a indeplinirii functiilor ori demnitatilor publice, dupa caz, a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor este supusa controlului judecatoresc. Agentia isi exercita atributiile cu respectarea principiilor legalitatii, impartialitatii, independentei, celeritatii, dreptului la aparare si bunei administrari.

Verificarile au fost suspendate pana la solutionarea cauzei de catre organele judiciare.”


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.