Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

In Parlamentul European se discuta despre infiintarea Fondului Monetar European
25.03.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

La Parlamentul European, presedintele Fondului Monetar International, presedintele Bancii Centrale Europene si presedintele Eurogroup au discutat despre crearea unui Fond Monetar European, menit sa preintampine si sa evite aparitia unor noi crize economice.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, ”Jean-Claude Juncker a spus la Parlamentul European ca Fondul Monetar European este o idee buna, deoarece „Europei ii lipseste un instrument pentru abordarea adecvata a crizelor“. Cu toate acestea, „Fondul Monetar European nu ne va oferi o solutie impecabila pentru Grecia“, a recunoscut dumnealui.

Guvernele trebuie sa aiba un comportament adecvat

Presedintele aăncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a spus ca ideea unui Fond Monetar European va fi analizata, dar ca dumnealui nu sustine „crearea continua de noi mecanisme“. „Sa facem tot ce este posibil cu ce avem: in primul rand, guvernele trebuie sa aiba un comportament adecvat“, a adaugat dumnealui.

Pe 17 martie, la Parlament, presedintele Bancii Centrale Italiene, Mario Draghi, care este si presedintele Comitetului de Stabilitate Financiara al G20, a spus ca un astfel de fond „ar trebui vazut ca glazura de pe tort“, majoritatea eforturilor fiind facute prin consolidare fiscala.

In aceeasi reuniune, presedintele Fondului Monetar International,  Dominique Strauss-Kahn, a spus ca „Fondul Monetar International nu este deranjat sa lucreze cu o institutie regionala, insa este necesara o institutie multilaterala care sa coordoneze intregul sistem“. Dumnealui crede ca un Fond Monetar nu ar fi putut preveni criza din Grecia: „Criza din Grecia este una fiscala, Fondul Monetar European ne distrage atentia de la adevaratele probleme. Problema Greciei trebuie abordata acum“.

Coordonare fiscala si economica

„Sprijin fara rezerve ideea crearii unui Fond Monetar European, care sa intervina in momentul in care un stat din zona euro intampina probleme serioase precum cea de acum“, ne-a spus vicepresedinta Parlamentului European Rodi Kratsa-Tsagaropoulou (Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat), Grecia).

Dumneaei a adaugat faptul ca „Fondul Monetar European nu ar fi o noua entitate monetara, ci un mecanism de sprijin supus unor reguli stricte si specifice“. Conform doamnei Kratsa-Tsagaropoulou, „trebuie sa promovam mai bine coordonarea fiscala si economica in zona euro in paralel cu respectarea Pactului de Stabilitate si Crestere“.

Un Fond Monetar European impotriva speculatiilor

Socialistul german Udo Bullmann, membru al comisiilor pentru afaceri economice si monetare si criza financiara, economica si sociala, crede ca „un Fond Monetar European ar putea in viitor taia aripile actorilor financiari speculativi. Dispozitiile fondului privind creditele trebuie sa respecte criterii clare. In acest fel, statele membre isi vor continua eforturile de modernizare“.

Conform domnului Bullmann, „Europa nu trebuie neaparat sa astepte un fond monetar. Articolul 122 din Tratatul UE permite ajutarea statelor din zona euro care intampina dificultati din cauze externe, precum atacurile speculative.“ „Daca dorim o piata comuna si o moneda comuna, nu ne permitem sa avem 27 de politici economice nationale. Nu trebuie sa neglijam in momentul de fata aspectele importante sociale, ecologice si de modernizare economica“, a adaugat dumnealui.

Deputatul european Pascal Canfin (Verzi/ALE, Franta), ne-a spus ca grupul sau politic este in favoarea crearii unui Fond Monetar European pentru rezolvarea crizelor legate de datoriile suverane. Cu toate acestea, „Fondul Monetar European in sine nu este o solutie pentru o criza viitoare ci ar putea face parte dintr-un mecanism de prevenire“.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti