Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
11 comentarii

Municipiul Bucuresti a fost obligat la plata unei sume de 972.000 Euro cu titlu de despagubiri pentru un imobil preluat abuziv in perioada comunista
25.03.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Fondul Proprietatea a început să fie considerat nefuncţional şi de instanţele din România, ca urmare a aplicării jurisprudenţei CEDO în materie. Piperea & Asociaţii a obţinut la Tribunalul Bucureşti obligarea Municipiului Bucureşti la plata sumei de 972.000 Euro cu titlu de măsuri reparatorii pentru un imobil preluat abuziv în perioada comunistă, hotărâre confirmată şi de Curtea de Apel Bucureşti.

Curtea de Apel Bucureşti a menţinut sentinţa nr. 1155/2009 a Tribunalului Bucureşti prin care s-a admis cererea de acordare de măsuri reparatorii prin echivalent, în cuantum de 972.000 Euro, în echivalent lei, la cursul BNR din ziua plăţii, pentru un imobil preluat abuziv în perioada comunistă.

Cererea a fost formulată în numele reclamanţilor de Piperea & Asociaţii în temeiul Legii nr. 10/2001, în contradictoriu cu Municipiul Bucureşti, prin Primar General, iar magistraţii bucureşteni au aplicat exemplar jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, admiţând acţiunea.

Având în vedere jurisprudenţa CEDO (Viaşu c. României, Străin c. României, Cristian şi M. Dumitrescu c. României, Porteanu c. României) prin care s-a statuat că Fondul Proprietatea nu funcţionează în prezent în mod susceptibil de a ajunge la acordarea efectivă a unei indemnizaţii către persoanele deposedate abuziv, reclamanţii au solicitat obligarea directă a pârâtului la acordarea de măsuri reparatorii în echivalent la valoarea de piaţă a imobilului, prin înlăturarea procedurii de restituire prevăzute de Legea nr. 247/2005.

Curtea de Apel a completat considerentele primei instanţe, reţinând că nerestituirea terenului până în prezent, în lipsa acordării oricărei despăgubiri, constituie o ingerinţă în dreptul reclamanţilor la respectarea bunurilor lor. Potrivit CEDO, noţiunea de bunuri poate cuprinde atât bunuri actuale, cât şi valori patrimoniale, inclusiv creanţe al căror titular demonstrează că acestea au o bază suficientă în dreptul intern şi în virtutea cărora reclamantul poate pretinde că are cel puţin o „speranţă legitimă” să obţină exercitarea efectivă a unui drept de proprietate.

Întrucât până în prezent Fondul Proprietatea nu a fost înregistrat la C.N.V.M., fiind încălcată obligaţia prevăzută de art. 7 alin. 2 titlul VII din Legea nr. 247/2005, proprietarii care au fost despăgubiţi cu acţiuni nu pot intra în posesia banilor decât prin vânzarea acţiunilor pe piaţa neagră, primind un preţ cu mult sub valoarea lor oficială.

Astfel, instanţele au găsit întemeiate pretenţiile reclamanţilor reprezentaţi de Piperea & Asociaţii, în sensul că au înlăturat de la aplicare dispoziţiile interne privitoare la repararea prejudiciilor cauzate prin preluarea abuzivă a imobilelor de către Statul Român prin acordarea măsurilor reparatorii în forma acţiunilor la Fondul Proprietatea şi au făcut aplicarea directă a dispoziţiilor comunitare referitoare la proprietatea privată, în conformitate cu art. 20 alin. (2) din Constituţia României, obligând Municipiul Bucureşti la plata sumei de 972.000 Euro cu titlu de măsuri reparatorii pentru imobilul preluat abuziv.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti