Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Un numar mai mare de femei in posturi de conducere – cheia cresterii si a stabilitatii economice


29 martie 2010 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Cheia pentru cresterea economica este, potrivit unui raport al Uniunii Europene, un numar mai mare de femei in posturi de conducere. La nivelul marilor intreprinderi europene cotate la bursa, numai unu din zece membri ai consiliilor de administratie este femeie, iar in ceea ce priveste guvernatorii bancilor centrale ale tarilor membre UE, toti sunt barbati.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, ”o reprezentare deplina a femeilor si a barbatilor in posturi de conducere ar putea fi benefica economiei, arata un nou raport prezentat astazi de Comisia Europeana. Acest raport prefateaza o noua strategie privind egalitatea de gen, care urmeaza sa fie adoptata de Comisie in acest an.

,,Daca Europa doreste intr-adevar sa iasa din criza si sa devina o economie competitiva printr-o crestere inteligenta si favorabila incluziunii, atunci trebuie sa valorificam mai bine talentul si competentele de care dispun femeile. Iata de ce egalitatea de gen se afla in centrul strategiei noastre Europa 2020: incadrarea femeilor in munca ne va ajuta sa iesim din criza”, a declarat Viviane Reding, comisarul european pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie si vicepresedinte al Comisiei Europene. „Studiile arata ca intreprinderile in care femeile sunt bine reprezentate au cele mai bune rezultate din punct de vedere financiar. Invit atat intreprinderile, cat si guvernele sa faca eforturi pentru ca echilibrul intre femeile si barbatii care ocupa posturi de conducere sa devina realitate. De asemenea, incurajez femeile talentate sa accepte provocarea de a deveni membre in consiliile de administratie si sa isi depuna candidatura pentru functii de conducere.”

Potrivit raportului intitulat „Un numar mai mare de femei in posturi de conducere – cheia cresterii si a stabilitatii economice”, femeile sunt in continuare slab reprezentate in cadrul procesului de luare a deciziilor economice. In lumea corporatiilor, in special al celor mai mari intreprinderi europene cotate la bursa, aproape 89% din membrii consiliilor de administratie sunt barbati. Aceasta disparitate este si mai vizibila in pozitiile de conducere de la cel mai inalt nivel, numai 3% dintre intreprinderi fiind conduse de femei. Norvegia se remarca ca fiind singura tara care se apropie de un echilibru in ceea ce priveste egalitatea intre femei si barbati: consiliile de administratie ale celor mai mari intreprinderi cotate la bursa sunt formate din 42% femei si 58% barbati, ca urmare a unei cote impuse prin lege.

In acelasi timp, potrivit unor studii recente, diversitatea de gen este benefica, iar intre numarul de femei cu functii de conducere la nivel inalt si performanta intreprinderilor exista o corelatie pozitiva. De exemplu, un studiu realizat in Finlanda arata ca intreprinderile in care exista un echilibru intre femei si barbati la nivelul consiliilor de administratie sunt, in medie, cu 10% mai profitabile decat cele in care consiliul de administratie este format numai din barbati.

In ceea ce priveste procesul deluare a deciziilor politice, de la infiintarea sa, in 1979, in actualul Parlament European s-a ajuns la cel mai bun echilibru din punct de vedere al reprezentarii, acesta fiind constituit din 35% femei si 65% barbati. Proportia femeilor care sunt membre ale parlamentelor nationale din Europa (in camera legislativa unica sau in camera inferioara) a crescut de la 16%, in 1997, la 24%, in 2009. Acest procentaj ramane, totusi, sub asa-numita masa critica de 30% considerata necesara pentru ca femeile sa exercite o influenta reala la nivel politic. In guvernele nationale, situatia se imbunatateste in mod constant, ponderea femeilor care ocupa portofolii ministeriale importante in guvernele statelor membre ale UE fiind de 27%. In ceea ce priveste Comisia Europeana, Colegiul comisarilor este format din noua femei (33%) si optsprezece barbati (67%), cel mai bun echilibru de gen de pana acum (in 1994-1995, procentajul femeilor comisari era de 5,6%).

Peste jumatate (55%) dintre europenii intervievati in cadrul unui recent sondaj Eurobarometru considera ca raportul intre femei si barbati la nivelul parlamentelor ar necesita o actiune „urgenta”. In contextul crizei economice mondiale, rolul femeilor in cadrul intreprinderilor este tot mai important. Pentru a putea supravietui si pentru a functiona pe timp de criza, intreprinderile trebuie sa beneficieze de cea mai buna guvernanta si sa atraga cele mai mari talente. Conform unui studiu realizat in 2009, in timpul presedintiei suedeze a UE, eliminarea diferentelor dintre femei si barbati in ceea ce priveste gradul de ocupare a fortei de munca in statele membre ale UE ar putea duce la o crestere a PIB cuprinsa intre 15% si 45% (a se vedea anexa).

Este nevoie, asadar, de progrese rapide pentru a obtine o reprezentare mai echitabila a femeilor si a barbatilor in posturi de conducere in toate domeniile si la toate nivelurile. Prin prezentarea „Cartei femeilor” la 5 martie ( IP/10/237), Comisia si-a reafirmat angajamentul pentru o egalitate de gen mai puternica in toate politicile UE. Carta va fi pusa in aplicare printr-o noua strategie privind egalitatea de gen care urmeaza sa fie adoptata de Comisie in acest an. Una dintre principalele prioritati ale acestei strategii va fi promovarea egalitatii in cadrul procesului de luare a deciziilor.

Masurile de imbunatatire a echilibrului intre femei si barbati in cadrul procesului de luare a deciziilor pot include elaborarea unor planuri privind egalitatea de gen, definirea unor obiective si monitorizarea periodica a acestora, asigurarea unui echilibru mai bun intre viata profesionala si cea privata, promovarea modelelor bazate pe rolul femeii, programe de indrumare si crearea de retele.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică