Secţiuni » Jurisprudenţă » CEDO
Jurisprudenţă CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului)
CărţiProfesionişti
 1 comentariu

Taxa de timbru. Societate comerciala. 2300 euro. Cuantum excesiv. CEDO, Silvogrecu vs. Romania
29.03.2010 | JURIDICE.ro, Dragos BOGDAN

Secţiuni: CEDO, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

S.C. Silvogrecu COM S.R.L. vs. Romania, 5355/04, 23 februarie 2010

IN FAPT

Reclamanta, o societate comerciala ce nu mai desfasura nicio activitate, a introdus in 2002 doua actiuni in despagubiri pentru neexecutarea unor contracte. In prima actiune, i s-a pus in vedere sa plateasca o taxa de aprox. 75 euro iar in cea de-a doua actiune, o taxa de timbru de aprox. 2300 euro. In ambele cazuri, a solicitat sa fie scutita de plata taxei de timbru si a timbrului judiciar; instanta sesizata a trimis cererile la Directia Finantelor Publice. Dupa ce a constatat ca societatea reclamanta nu mai desfasura nicio activitate, nu avusese nici un venit in 2001 iar conturile bancare erau inchise, Directia le-a avizat favorabil si le-a trimis mai departe Consiliului Local pe motivul ca taxele de timbru reprezentau venituri la bugetul local si, prin urmare, aceasta ultima institutie avea competenta de a acorda scutiri. Consiliul Local, la randul sau, a acordat scutirea pentru ambele actiuni.

In prima actiune, instantele au considerat ca scutirea fusese acordata gresit de Consiliul Local si nu de Directia Finantelor; in consecinta nu au tinut seama de ea si au anulat actiune pentru neplata taxei de timbru. In cea de-a doua actiune, prima instanta a decis ca scutirea trebuia acordata de Directia Finantelor si a amanat cauza; la un termen ulterior, a revenit asupra solutiei si, examinand cererea de scutire, a considerat ca lipsa de activitate a reclamantei nu justifica acordarea unei scutiri si a anulat actiunea. Solutia a fost mentinuta in caile de atac.

IN DREPT

Curtea a observat ca la momentul faptelor coexistau doua sisteme de exonerare de la plata taxei de timbru, fara ca domeniul lor de aplicare sa fi fost clar definit. Pe de o parte, in baza legii 146/1997 astfel cum a fost modificata prin legea nr. 215/2001, consiliile locale decideau cu privire la orice chestiune privind gestiunea bugetelor locale, inclusiv cu privire la acordarea scutirilor sau reducerilor taxelor de timbru. Pe de alta parte, conform Codului de Procedura Civila, si instantele puteau sa acorde asemenea scutiri.

Cu privire la prima actiune, aceasta a fost anulata pe motivul ca scutirea fusese acordata de Consiliul Local si nu de Directia Finantelor. Or, chiar Directia trimisese cererea de exonerare Consiliului Local considerand ca acesta era competent sa ia o decizie. In aceste conditii, Curtea a considerat ca anularea actiunii a indicat o disfunctionalitate a mecanismului intern privind acordarea scutirilor de la plata taxei de timbru de natura sa aduca atingere principiului securitatii juridice care este implicita in intreaga Conventie.

Cu privire la cea de-a doua actiune, Curtea a constatat ca taxa de timbru de 2300 euro era de 14 ori mai mare decat salariul mediu lunar net de la momentul faptelor. Tinand seama de incetarea oricarei activitati a reclamantei si de absenta oricaror altor venituri, Curtea a considerat ca taxa de timbru avusese un cuantum excesiv. In aceasta privinta, ea a subliniat ca instantele nu tinusera seama suficient nici de situatia economica a reclamantei, nici de situatia precara a administratorului sau care era si actionarul majoritar. In acest sens, Curtea a notat ca instanta nu a examinat in detaliu cererea reclamantei, limitandu-se sa constate ca nu mai realiza nicio activitate si nu solicitase informatii partilor, cum avea posibilitatea sa faca in baza art. 75 si urmatoarele din Codul de Procedura Civila.

Dragos BOGDAN

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti