Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Noi masuri in domeniul muncii si al asigurarilor sociale


30 martie 2010 | Roxana Lucaci, Roxana Lucaci

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 195 din 29 martie 2010 a fost publicata Legea nr. 49/2010 privind unele masuri in domeniul muncii si asigurarilor sociale.

In vederea inlaturarii premisei cumulului pensiei cu veniturile salariale, Legea nr. 49/2010 modifica dispozitiile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale in sensul restrangerii termenelor existente de depunere a cererilor de pensionare, precum si prevederile Codului muncii privind incetarea de drept a contractului de munca, creand posibilitatea angajatorului de a lua masurile legale in vederea incetarii raportului de munca la data indeplinirii conditiilor prevazute de lege pentru obtinerea unei pensii pentru limita de varsta.

Astfel, se arata ca cererea de pensionare, impreuna cu actele care dovedesc indeplinirea conditiilor prevazute de lege se depun de solicitant sau, dupa caz, de angajator la casa teritoriala de pensii in raza careia se afla domiciliul solicitantului cu 30 de zile calendaristice inainte de data indeplinirii conditiilor de pensionare.

De asemenea, se stabileste ca drepturile de pensie pentru limita de varsta se cuvin si se platesc de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, prevazute de lege, daca cererea a fost depusa cu 30 de zile calendaristice inainte de data indeplinirii acestor conditii, respectiv de la data depunerii cererii, in cazul depasirii termenului de 30 de zile

Tot in termen de 30 de zile calendaristice inainte de data indeplinirii conditiilor de pensionare se depune si cererea de acordare a pensiei anticipate sau a pensiei anticipate partiale, iar drepturile corespunzatoare se cuvin si se platesc dupa cum urmeaza:

  1. de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, dar nu inainte de data incetarii calitatii de asigurat, in cazul urmatoarelor categorii: persoane care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca si functionarii publici; persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, precum si persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii. Daca cererea a fost depusa peste termen, drepturile se vor datora de la data depunerii cererii, dar nu inainte de data incetarii calitatii de asigurat;
  2. de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, in cazul persoanelor care se afla in una sau mai multe din urmatoarele situatii: asociat unic, asociati, comanditari sau actionari; administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management; membri ai asociatiei familiale; persoane autorizate sa desfasoare activitati independente; persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora; alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale, precum si in cazul persoanelor care se asigura prin contract de asigurare sociala. Daca cererea a fost depusa peste termen, drepturile se vor datora de la data depunerii cererii.

Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisa de casa teritoriala de pensii in termen de 45 de zile calendaristice de la data depunerii cererii si se comunica atat persoanei care a solicitat pensionarea, cat si angajatorului, in termen de 5 zile de la data emiterii.

Modificarile aduse Codului muncii se refera la incetarea de drept a contractului de munca la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.

Ca element de noutate, se prevede ca pentru situatiile in care contractul de munca inceteaza  de drept, cu exceptia cazului in care a intervenit decesul salariatului sau exista o hotarare judecatoreasca irevocabila de declarare a mortii sau a punerii sub interdictie a salariatului, constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

Av. Roxana Lucaci, ENESCU, PANAIT, POP & ASOCIATII

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii