Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Eurobarometru: Atitudinea fata de exercitiile fizice
30.03.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Potrivit unui studiu Eurobarometru, dat publicitatii luni, 29 martie 2010, de Comisia Europeana, 40 % dintre cetăţenii UE desfăşoară activităţi sportive cel puţin o dată pe săptămână, iar 65 % practică o formă sau alta de exerciţii fizice. În schimb, 25 % sunt aproape complet inactivi.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, „Irlanda şi ţările nordice iau sportul cel mai în serios, 23 % dintre cetăţenii irlandezi practicând o formă de sport cel puţin de 5 ori pe săptămână, în timp ce Suedia, Finlanda şi Danemarca au cel mai bun procent în privinţa exerciţiilor practicate „cu regularitate” sau „cu o oarecare regularitate” (o dată pe săptămână sau mai des). La celălalt pol, doar 3 % dintre cetăţenii Bulgariei, Greciei şi Italiei declară că desfăşoară activităţi sportive cu regularitate.

Bărbaţii din UE desfăşoară mai des activităţi sportive şi practică mai des exerciţii fizice faţă de femei. Diferenţa este îndeosebi mai mare în grupul de vârstă 15-24 de ani. Studiul constată, de asemenea, existenţa unei corelaţii între statutul socioeconomic şi activitatea fizică.64 % dintre persoanele care au abandonat studiile până la vârsta de 15 ani declară că nu desfăşoară niciodată activităţi sportive, în timp ce acest indicator este de 24 % pentru cei care au abandonat studiile după vârsta de 20 de ani.

„Este reconfortant să constatăm că atât de mulţi europeni iau sportul şi activitatea fizică în serios, dar e nevoie să depunem mai mult eforturi pentru a încuraja în această direcţie cetăţenii inactivi”, a declarat comisarul Vassiliou.«„Sportul este benefic pentru corp şi spirit:după cum obişnuiau să spună vechii romani şi greci, „minte sănătoasă în corp sănătos.”» Sportul vă încarcă cu energie şi ajută oamenii să desfăşoare o viaţă mai activă. Într-o societate în curs de îmbătrânire este important ca cetăţenii să fie ajutaţi să se menţină mai mult timp într-o stare bună de sănătate.

„Prin urmare, în cursul acestui an voi propune o iniţiativă prin care un număr mai mare de europeni să fie încurajaţi să desfăşoare activităţi sportive şi exerciţii fizice în viaţa de zi cu zi.”

Această iniţiativă va fi prezentată sub forma unei comunicări adresate Parlamentului European şi Consiliului, însoţită de o propunere de stabilire a unui nou program dedicat sportului, care va sprijini proiectele şi va completa politicile în domeniu ale statelor membre.

Alte constatări ale studiului

Studiul, bazat pe intervievarea, spre finalul anului 2009, a aproape 27 000 de cetăţeni din cele 27 de state membre, a constat, de asemenea, că:

• cetăţenii UE au preferinţe diferite în privinţa locului unde practică exerciţiile fizice:83 % dintre sloveni preferă exerciţiile în aer liber, acest indicator fiind de 76 % în Finlanda şi de 67 % în Estonia. Exerciţiile în aer liber sunt preferate de doar 27 % dintre respondenţii din Grecia, de 28 % dintre cei din Malta şi de 29 % dintre cei din România.

• centrele de menţinere a formei fizice sunt cele mai populare locuri pentru suedezi (31 %) şi ciprioţi (22 %), în timp ce doar 2 % dintre respondenţii francezi şi maghiari le preferă.

• 61 % dintre respondenţii din Germania şi 57 % dintre cei din Austria sunt membri ai unor cluburi de sport sau ai altor cluburi unde se desfăşoară exerciţii fizice, în timp ce aceşti indicatori au valori mult mai mici în Ungaria (8 %), Grecia şi Lituania (12 %).

• în ansamblu, cetăţenii europeni consideră că autorităţile locale depun suficiente eforturi pentru a le pune la dispoziţie oportunităţi de practicare a exerciţiilor fizice.Finlanda (76 %) şi Luxemburg (75 %) înregistrează cel mai mare nivel de satisfacţie, pe când cetăţenii din Polonia şi Italia (52 %) consideră că autorităţile locale nu depun suficiente eforturi pentru a încuraja activitatea fizică.

• implicarea în activităţi voluntare care sprijină activităţile sportive este cea mai mare în Suedia şi Finlanda (18 %), în timp ce doar 2 % dintre persoanele din Polonia, Grecia şi Portugalia se implică în acest sens.

• în întreaga UE, numărul persoanelor care practică o formă sau alta de exerciţii fizice – cum ar fi plimbarea, dansul sau grădinăritul – este mult mai mare decât al celor care fac sport în mod organizat. Un aspect îngrijorător din perspectiva sănătăţii publice este că 14 % dintre cetăţenii UE declară că nu practică niciodată niciun fel de activitate fizică, în timp ce un alt procent de 20 % sunt activi doar „arareori”.

Tratatul privind UE şi sportul

Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene oferă UE puteri limitate pentru a sprijini şi a încuraja dezvoltarea sportului în ţările UE, neurmărindu-se armonizarea politicilor naţionale. UE respectă autonomia organismelor de administrare a sporturilor.

Rezultatele Eurobarometrului vor fi prezentate în cadrul Forumului Sportului European (19 aprilie) şi în cadrul întâlnirii informale a miniştrilor UE ai sportului (20-21 aprilie) la Madrid.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti