Varia
JURIDICE

Carti si reviste noi de la editura C.H.BECK


31 martie 2010 | Loredana PELMUSI
Secţiuni: VARIA
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Stimaţi utilizatori ai Juridice.ro, vă prezentăm cele mai noi apariţii editoriale ale C.H. BECK din perioada 25-30 martie 2010:

nullLegea medierii. Comentarii şi explicaţii. Ediţia 2
Flavius George Păncescu

Ediţia a doua a comentariilor şi explicaţiilor la Legea medierii nr. 192/2006 cuprinde o revizuire a textului primei ediţii, precum şi a unora din opiniile exprimate. Lucrarea a fost completată cu doctrină şi practică judiciară în materie, comentariul articolelor vizând atât legislaţia comunitar, cât şi proiectul Noului Cod de procedură civilă şi modificările aduse acestei legi.

* * *

nullCurierul Judiciar nr. 3/2010

Numărul de martie al revistei Curierul Judiciar debutează cu Editorialul dlui prof. dr. Tudorel Toader intitulat Consideraţii privind partea specială a Noului Cod penal, unde sunt tratate probleme ca: sistematizarea normelor de incriminare, eliminarea normelor care au condus la o practică neunitară, modificările suferite de unele infracţiuni, dar şi unele rezerve asupra proiectului.

Rubrica Dialoguri cuprinde răspunsuri la câteva întrebări despre litigii, onorarii şi recrutări oferite de Sebastian Guţiu, managing partner la Schoenherr & Asociaţii. Rubrica este realizată în colaborare cu Juridice.ro.

La rubrica de Noutăţi Radu Chiriţă prezintă hotărârea CEDO din 16 februarie 2010, şi anume Eugenia Lazăr c. România, prin care instanţa europeană sancţionează România pentru violarea dreptului la viaţă protejat de art. 2 din Convenţie, Curtea schimbând din oficiu obiectul plângerii.

Rubricile Dreptul Afacerilor, Drept Privat, Drept Public şi Drept Penal îşi păstrează structura cu Jurisprudenţă comentată şi Articole. Dintre cele mai interesante materiale amintim:
Monitorul Oficial: comentarii asupra Legii nr. 25/2010 şi O.U.G. nr. 2/2010.
Jurisprudenţă comentată: decizii legate de suspendarea acţiunilor pe rolul instanţelor, neanalizarea fondului de prima instanţă, posibilitatea exercitării din oficiu a acţiunii penale în cazul infracţiunii de viol.

Articole: În articolul său, Mihail Udroiu analizează noţiunea de termen rezonabil al procedurilor penale, subliniind semnificaţia noţiunii, criteriile de apreciere, trimiteri la cauzele pe rolul CEDO împotriva României, precum şi remedii procedurale.

Aşa cum am obişnuit cititorii cu instrumente cât mai detaliate de a se folosi de informaţia oferită, ultima pagină a revistei este dedicată Indexului alfabetic şi a celui legislativ.

Prin intermediul acestui număr, vă invităm să participaţi la Conferinţa Dreptul afacerilor, organizată în perioada 16-17 aprilie 2010, de Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, SCA Piperea & Asociaţii şi Grupul de presă Bursa.

* * *

nullNumărul 3/2010 al Buletinului Casaţiei propune cele mai semnificative decizii pronunţate de Instanţa Supremă.Buletinul Casaţiei nr. 3/2010

Secţiile Unite – Decizia nr. 7 din 9 februarie 2009 pronunţată în recurs în interesul legii

Deciziile de speţă publicate în rubrica Jurisprudenţă sunt structurate astfel:
Secţia de contencios administrativ şi fiscal – 3 decizii
Secţia civilă şi de proprietate intelectuală – 4 decizii
Secţia comercială – 6 decizii
Secţia penală – 6 decizii

Revista Buletinul Casaţiei pune la dispoziţia cititorilor mai multe instrumente de căutare:
– cuprins – în limbile română, engleză şi franceză
– index alfabetic – cu trimitere la numărul de ordine al deciziilor
– listă cronologică a deciziilor pe secţii – cu trimitere la numărul de pagină

Reamintim că, începând cu luna ianuarie a anului 2010, Buletinul Casaţiei este publicat lunar; calendarul de publicare include lunile ianuarie-iunie şi septembrie-decembrie, excluzând lunile iulie şi august, care corespund vacanţei judecătoreşti.

* * *

nullStudia Politica. Vol. X. Nr. 1/2010

Primul număr pe anul 2010 al revistei româneşti de referinţă în domeniul ştiinţelor politice este deschis de studiul consacrat de Camil Pârvu destinului noţiunii de reprezentare virtuală, lansată de Edmund Burke şi revizitată de teoria politică contemporană (The Avatars of Virtual Representation. An Assessement of the Burkean Notion’s Contemporary Relevance).

Urmează un grupaj de trei studii ce încearcă să clarifice conţinutul poltic al politicilor educaţionale. Mai intâi, Michael Dobbins şi Christoph Knill construiesc cu minuţie un tablou comparativ al politicilor de reformă a învăţământului superior în patru ţări din Europa centrală şi de est (Les politiques d’enseignement supérieur en Europe Centrale et de l’Est: convergence vers un modèle commun?). Apoi, într-un registru mai teoretic, Caroline Guibet-Lafaye explorează limitele în care toleranţa poate fi practicată în şcolile societăţii pluraliste a zilelor noastre, pledând pentru o instituţionalizare a dezacordului potrivit mai degrabă unei logici a compromisului decât unei logici a consensului (Diversité sociale et tolérance a l’école). În închiderea grupajului, Petru Negură propune o perspectivă istorică asupra locului violenţei în ansamblul metodelor şi practicilor educative promovate de administraţia românească din Basarabia între cele două războaie mondiale (Educaţia ca violenţă. Învăţământul primar rural din Basarabia interbelică: de la pedeapsă corporală la violenţă simbolică).

Celelalte trei articole ale volumului participă, din unghiuri foarte diferite, la o reflecţie politică asupra statului. Cécile Folschweiller (Eminescu et l’Etat: un pacte social sur des fondements schopenhaueriens) propune o investigaţie în gândirea politică a lui Mihai Eminescu, elucidând chestiunea surselor acesteia; critic al contractului social, poetul propune, fără a o numi explicit, noţiunea de „pact social“ pe care o împrumută de la Schopenhauer, împreună cu întregi pasaje din opera filosofică a acestuia. Chestiunea statului român o preocupă, într-o abordare hrănită de preocupările şi metodologia studiilor de gen, şi pe Ionela Băluţă (Le Parlement roumain à l’epreuve du genre. Les femmes politiques dans la législature 2004-2008); pe baza de interviu sunt atent analizate rolul, ponderea, statutul, resursele politice şi simbolice, ca şi identitatea femeilor în legislatura 2004-2008 a Parlamentului României. La final, arhimandritul Grigorios Papathomas fixează reperele unei teologii politice a raporturilor dintre stat şi biserică în ţările de tradiţie ortodoxă (Les rapports entre l’Eglise et l’Etat au sein des Eglises orthodoxes établies localement); alegând ca instrument de analiză principiul cristologic al „comuniunii fără amestecare, dar şi fără separare”, autorul explică normativ evoluţia modului de a gândi alteritatea, dar şi cooperarea dintre biserici şi state în lumea bizantină şi post-bizantină.

* * *

Vă dorim lectură plăcută!

Loredana Pelmusi, C.H.BECK

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro