Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Saracia este o incalcare a drepturilor omului
31.03.2010 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Anul 2010 a fost declarat Anul european pentru combaterea sărăciei şi a excluziunii sociale.

Potrivit unui comunicat al Parlamentulu European, „in prezent, 17% din populaţia UE este ameninţată de sărăcie. Conform participanţilor la evenimentul public organizat săptămâna trecută de Comisia PE pentru ocuparea forţei de muncă, una din modalităţile de acţiune în această privinţă este introducerea venitului minim.

În Europa, salariul minim lunar variază de la 1 641 € în Luxembourg la 123 € în Bulgaria. Acesta reflectă atât nivelul de trai al unei ţări, cât şi sistemul de protecţie socială pus în aplicare.

Şomajul reprezintă una din principalele cauze ale sărăciei, însă sărăcia relativă este de asemenea o realitate care îi afectează pe oamenii care nu au un venit suficient pentru a le asigura un trai acceptabil, şi a căror număr este în creştere datorită crizei curente. Ar putea un venit minim la nivel european să contribuie la lupta împotriva sărăciei?

Aceasta a fost întrebarea adresată în cadrul dezbaterii de săptămâna trecută, organizată de Comisia PE pentru ocuparea forţei de muncă. Eurodeputaţii au ridicat problema garantării unui venit minim pentru cetăţeni, un subiect menţionat totodată în raportul propus de deputatul Ilda Figueiredo (Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică, Portugalia). Pentru dânsa, „nu este nevoie să schimbăm lumea, ci trebuie să facem un pas înainte”.

Sergio Cofferati (Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor si Democraţilor din Parlamentul European, Italia) este de părere că „în prezent, criza va spori sărăcia, dar venitul minim poate deveni un instrument pentru a-i apăra pe cei mai expuşi, precum şomerii”.

Sărăcia – o încălcare a drepturilor omului

Conform raportului întocmit de doamna Figueiredo, problema sărăciei depăşeşte politica salariului minim şi ar trebui să presupună garantarea veniturilor minime, care să includă nu doar beneficii, ci şi proviziuni precum accesul gratuit la servicii de bază precum serviciile medicale şi educaţia.

Ştiaţi că…

17% din populaţia UE este considerată la limita sărăciei, trăind cu mai puţinde 60% din venitul mediu naţional.

Protecţia socială reduce rata sărăciei cu 32% în UE

Cele mai afectate state membre din cauza sărăciei sunt Letonia (26%), România (23%) şi Bulgaria (21%)

Henri Lourdelle, reprezentantul Confederaţiei Europene a sindicatelor (ETUC) a declarat: „Am generat noi locuri de muncă în Uniunea Europeană, însă tind să fie caracterizate prin condiţii precare”. Dânsul a continuat: „în Europa există 20 de milioane de lucrători care nu au un venit necesar pentru asigurarea unor standarde acceptabile în societate” şi s-a declarat în favoarea introducerii unui „instrument care să ofere o garanţie de finanţare […]”.

„O astfel de directivă cadru este necesară întrucât lipsa unor standarde comune a dus la diferenţe mari privind modul în care statele membre abordează problema sărăciei”, a spus Elisabeth Lynne (Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Regatul Unit).

Cu toate acestea, ideea unui venit minim ar putea întâmpina numeroase obstacole. Dincolo de dezbaterile din Parlament, propunerea ar putea fi blocată la nivelul Consiliului, a avertizat doamna Lynne.”

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO