Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Propuneri ale CE menite sa eficientizeze rolul UE in domeniul sanatatii globale
02.04.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Comisia Europeana a adoptat, miercuri, 31 martie 2010, propuneri care sa consolideze rolul Uniunii Europene in domeniul sanatatii globale. Scopul acestor reglementari este de a spori eficienta actiunii Europei in domeniu pentru a ajuta tarile in curs de dezvoltare sa realizeze progrese in ceea ce priveste atingerea obiectivelor de dezvoltare ale mileniului (ODM) in materie de sanatate.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, ”Comisia propune patru cai de imbunatatire a sanatatii globale: instituirea unei guvernante globale mai democratice si mai coordonate; depunerea de eforturi colective in vederea promovarii acoperirii universale prin regimurile de asigurari de sanatate si a accesului tuturor la serviciile de sanatate; asigurarea unei mai mari coerente intre politicile UE in materie de sanatate; asigurarea unei mai bune coordonari a cercetarii UE in domeniul sanatatii globale si asigurarea unui acces mai larg la noi cunostinte si tratamente in tarile in curs de dezvoltare.

Comisarul european pentru dezvoltare – Andris Piebalgs, comisarul european pentru sanatate si protectia consumatorului – John Dalli si comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta – Máire Geoghegan-Quinn au declarat:„Sanatatea este un drept al fiecaruia, atat in Europa, cat si in restul lumii. Este insa un drept de care prea multi oameni nu pot inca sa beneficieze. Obiectivele de dezvoltare ale mileniului in materie de sanatate – privind mortalitatea infantila, privind mortalitatea materna si privind HIV/SIDA – sunt printre obiectivele in care se resimte cel mai mult necesitatea realizarii de progrese. Aceasta situatie este inacceptabila. In calitatea sa de partener principal al tarilor in curs de dezvoltare, UE are responsabilitatea de a juca un rol de prim-plan in formularea unui raspuns la provocarile la adresa sanatatii globale. Cooperarea cu tarile cele mai sarace din lume – de exemplu prin parteneriate in domeniul cercetarii – pentru a imbunatati accesul acestora la noi cunostinte si la tratamente care pot salva vieti constituie o obligatie morala, insa este si in interesul nostru: bolile transmisibile, de exemplu, ignora granitele. Propunerea de astazi face parte din pregatirea pentru Summitul ONU privind obiectivele de dezvoltare ale mileniului, in cadrul caruia UE ar trebui sa aiba o pozitie unitara si credibila.”

Patru domenii de actiune principale

In ultimul deceniu, politicii in domeniul sanatatii i s-a acordat o atentie deosebita pe plan international, iar valoarea ajutoarelor pentru sanatate a crescut de patru ori, ajungand la peste 16 miliarde de euro. Pot fi evocate multe povesti de succes si realizari concrete care pot sta la baza unor actiuni viitoare in acest domeniu. Cu toate acestea, avand in vedere lipsa progreselor in atingerea ODM in materie de sanatate in cele mai sarace tari ale lumii si provocarile tot mai mari ale globalizarii, este necesar ca UE sa aiba o viziune mai clara, un rol mai important si o actiune mai hotarata in domeniul sanatatii globale. Comisia propune astazi unele domenii de actiune, bazate pe principiul UE al solidaritatii, in vederea unei acoperiri echitabile si universale a serviciilor de sanatate de calitate, prin regimurile de asigurari de sanatate. Comisia evidentiaza principalele provocari carora trebuie sa le raspunda UE: asumarea unui rol de conducere, acoperirea universala prin regimurile de asigurari de sanatate, coerenta politicilor UE si cunoasterea. Acest nou cadru de politica isi propune sa constituie un element decisiv in ceea ce priveste promovarea dreptului la sanatate si o abordare mai eficienta a provocarilor in materie de sanatate globala.

UE propune urmatoarele raspunsuri la aceste patru provocari:

  • Consolidarea guvernantei globale in materie de sanatate: UE ar trebui sa aiba o pozitie unitara in cadrul agentiilor ONU si sa depuna eforturi in vederea reducerii numarului mare de proiecte din domeniul sanatatii.
  • Realizarea de progrese spre o acoperire universala prin regimurile de asigurari de sanatate: UE ar trebui sa se asigure ca ajutorul pentru dezvoltare ajuta tarile in curs de dezvoltare sa isi construiasca sisteme de sanatate viabile si ar trebui sa promoveze diviziunea muncii intre toti actorii, publici si privati, furnizand astfel sectorului sanatatii cunostintele si finantarea de care are nevoie. Comisia va propune o lista de tari prioritare, incluzandu-le in primul rand pe cele in care se resimte cel mai mult necesitatea realizarii de progrese in vederea atingerii ODM in materie de sanatate, tari catre care UE ar trebui sa isi concentreze ajutorul.
  • Asigurarea unei mai mari coerente a politicilor UE interne si externe in ceea ce priveste sanatatea globala: UE va face apel la rolul proeminent pe care il are in materie de comert si dezvoltare pentru a propune o abordare coerenta a sanatatii globale, care sa includa, de asemenea, chestiuni precum migratia, securitatea, securitatea alimentara si schimbarile climatice.
  • Sporirea bazei de cunostinte privind sanatatea globala: garantarea faptului ca cercetarea si inovarea se concretizeaza in produse si servicii accesibile si convenabile ca pret si ca nu este neglijata nicio boala. Al saptelea Program-cadru al UE pentru cercetare (PC7) prevede cooperarea internationala in vederea atingerii ODM in materie de sanatate, precum si o cercetare aprofundata privind bolile care pot avea un efect devastator asupra tarilor in curs de dezvoltare. De exemplu, numai in primii trei ani ai PC7 (2007-2009), UE a investit peste 200 de milioane EUR in proiecte de cercetare privind tinerea sub control si tratarea unor boli precum HIV/SIDA, malaria si tuberculoza.

Aceasta comunicare va fi discutata in data de 11 mai, in cadrul Consiliului Afaceri Externe.O reuniune la nivel inalt privind sanatatea globala, care va avea loc in luna iunie si la care vor fi prezenti ministrii sanatatii din UE, va analiza posibilitatile de actiune viitoare in acest domeniu.”

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti