Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
10 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Cum arata astazi Legea Avocaturii
02.04.2010 | JURIDICE.ro

UNBR a dat publicităţii forma Legii nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat în prezent în vigoare ca urmare a publicării în Monitorul Oficial numărul 175 din data de 18 martie 2010 a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 109 din 9 februarie 2010 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 159/2008 privind modificarea şi completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat.

Potrivit UNBR  „în conformitate cu prevederile art. 147 din Constituţia României: „Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept”.


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Au fost scrise până acum 10 de comentarii cu privire la articolul “Cum arata astazi Legea Avocaturii”

 1. În forma publicată de UNBR, legea avocaturii 51/1995 permite admiterea licentiatilor in drept fara examen.

 2. decebalus spune:

  Nu este nicio inselatorie; mai cititi Legea 24 – art.62 si poate va luminati !

  • decebalus spune:

   „Fac exceptie prevederile din ordonantele Guvernului care au prevazut norme de abrogare si au fost respinse prin lege de catre Parlament.” OUG nr. 159/2008 NU A FOST RESPINSA PRIN LEGE DE PARLAMENT. Este vorba de SUSPENDAREA APLICARII UNOR PREVEDERI DIN OUG NR. 159/2008 PE CARE CURTEA CONSTITUTIONALA le-a apreciat ca fiind neconstitutionale (in fapt, nicio prevedere din OUG nr. 159/2008 nu a fost declarata neconstitutionala ci intreaga Ordonanta, cu motivarea ca nu s-a gasit justificarea urgentei). Cat priveste art. 53 si 114 din Constitutie … nicio legatura cu subiectul discutiei. CENZURAT

  • Rus are dreptate.
   În momentul de faţă, L51/1995 arată exact în forma de dinainte de OUG 159/2008. (Cine are 10 ani poate intra fără examen, etc.)
   Deciziile CC pot înlătura normele de abrogare, repunând în vigoare normele abrogate de abrogare.
   CC poate reînvia norme. La fel şi Legile de respingere ale Parlamentului.
   Interdictia abrogarii abrogarii din L24/2000 se referă la actele emise de Parlament, nu de CC.

 3. Sireteanu spune:

  Deci cind se pot depune dosarele pentru intrarea in avocatura pentru cei cu 10 ani vechime sau pentru Dr.in Drept?
  Dupa 45 zile stiam. Poate vreun experimentat aduce precizari.

 4. jralec spune:

  Intre timp, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 159/2008 „a devenit” lege pentru respingerea OUG 159/2008, din cauza neconstitutionalitatii. Potrivit procesului legislativ este la promulgare: „L E G E pentru respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 159/2008 privind modificarea şi completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat” . Se preconizeaza din nou unificarea profesiilor de consilier juridic si avocat, asa se pare …

 5. jralec spune:

  In curand se va desfasura dezbaterea publica. Citat din invitatia primita de la Ministerul Justitiei :
  ” Multumindu-va pentru demersul de a ne transmite propunerile si observatiile dv, pe marginea Proiectului de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, va adresam invitatia de a participa la dezbaterea asupra acestui project, in cadrul unei intalniri care va avea loc la sediul Ministerului Justitiei, str. Apolodor nr.17 sector 5, etaj 1, sala de consiliu, in ziua de vineri, 7 mai 2010, incepand cu orele 11:00. Totodata, va adresam rugamintea de a confirma participarea la intilnirea mentionata.”
  Persoanele interesate sunt sfatuite sa isi anunte participarea. Potrivit Legii nr. 52/2003 puteti formula sugestii si opinii.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.