Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

ANAF. Peste 4000 de controale operative si inopinate ale Garzii Financiare intr-o saptamana
06.04.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Fiscalitate
JURIDICE - In Law We Trust

In perioada 22 -28 martie 2010, Agentia Nationala de Administrare Fiscala informeaza ca au fost desfasurate 4.240 actiuni de contro; operativ si inopinat de catre Garda Financiara, fiind aplicate amenzi in valoare totala de 5.625.594 lei, fiind incasati 3.190.250 lei. De asemenea, au fost confiscate bunuri in valoare de 2.138.202 lei.

Potrivit unui comunicat al ANAF, „dintre actele de control incheiate, 144 de dosare au fost inaintate organelor de urmarire penala, pentru un prejudiciu in suma totala de 48.125.473 lei.

Actiunile de control desfasurate de comisarii Garzii Financiare, in perioada 22 – 28 martie, au vizat respectarea disciplinei financiar-fiscale, a normelor de comert, realitatea si legalitatea operatiunilor comerciale, precum si monitorizarea achizitiilor intracomunitare.

** *

Urmare controlui care a vizat activitatea unei firme din judetul Ilfov, comisarii Garzii Financiare au stabilit in sarcina acestui operator economic un prejudiciu de peste 6.200.000 lei.

Astfel, din control a rezultat ca in perioada decembrie 2009 – februarie 2010, acest operator economic a efectuat achizitii de marfuri alimentare de pe piata interna, in valoare totala facturata de 76.459.828 lei, pe care le-a comercializat, in zile identice cu cele de achizitie, in aceleasi sortimente si cantitati, la o valoare totala mult diminuata, in speta 39.295.157 lei.

Verificarea modului efectiv in care au circulat marfurile implicate in aceste tranzactii comerciale derulate de firma in cauza, impreuna cu alte trei societati, a condus la concluzia ca circuitele economice implicate au fost in fapt simulate, evidentiindu-se in actele contabile tranzactii fictive, concluzie indusa de aspectele constatate:

– mijloacele de transport inscrise in facturi/documente, la rubrica privind expeditia, nu exista sau, numerele de inmatriculare sunt atribuite unor mijloace auto improprii transportului comecial de marfuri (autoturism, motocicleta)

– cu o singura exceptie, partenerii comerciali din acest grup de firme s-au dovedit a avea comportamentul fiscal de societati tip “fantoma”.

Prin vanzarea sub pretul de achizitie a marfurilor tranzactionate fictiv la intern, reprezentantii societatii verificate au urmarit in fapt contrabalansarea valorica

a debitelor catre buget, in speta TVA rezultata din activitatea principala derulata de acest operator economic, respectiv operatiuni de achizitii intracomunitare.

Conform calculelor efectuate de comisarii Garzii Financiare, a rezultat ca, urmare faptelor constatate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 6.203.095 lei.

Motivat de natura aspectelor rezultate din control, pentru continuarea cercetarilor, cazul urmeaza a fi sesizat in mod operativ Parchetului. Totodata, s-a intocmit si transmis organului fiscal competent, o decizie de instituire a masurilor asiguratorii.

Urmare unor verificari incrucisate care au vizat activitatea unei firme constantene, comisarii Garzii Financiare au stabilit ca acest operator economic a eludat la plata catre bugetul de stat obligatii fiscale totalizand peste 4.380.000 lei.

In fapt, controlul a stabilit ca in intervalul iulie-septembrie 2009, printr-un numar de 61 de facturi fiscale, societatea in cauza a comercializat catre o firma din judetul Ialomita, produse agricole de cultura in valoare totala de 14.920.889 lei, suma ce a fost achitata de beneficiar.

Este de mentionat aici faptul ca motivat de comportamentul de firma “fantoma“ manifestat de furnizor (nefunctionarea la sediul sediul social declarat), tranzactiile in cauza au fost identificate si cuantificate pe baza extraselor de cont bancar.

Totodata, din datele solicitate organului fiscal, a rezultat ca societatea verificata, desi a incasat contravaloarea cerealelor in cauza, nu a inregistrat in evidentele financiar-contabile proprii aceste operatiuni, firma nefigurand cu declaratii depuse la organul fiscal.

Conform calculelor efectuate de comisarii Garzii Financiare, a rezultat ca, urmare aspectelor constatate, societatea in cauza a eludat la plata catre bugetul de stat obligatii fiscale (TVA si impozit pe profit) totalizand 4.338.496 lei.

Pentru continuarea cercetarilor si stabilirea persoanelor vinovate, cazul a fost sesizat D.N.A.-Serviciul teritorial Constanta.

Totodata, in vederea calcularii tuturor obligatiilor fiscale ce revin acestui operator economic, o copie a actului de control a fost transmisa in mod operativ D.G.F.P.- Constanta.

In perioada raportata, comisarii Garzii Financiare au continuat actiunile tematice de control ce vizeaza monitorizarea achizitiilor intracomunitare de marfuri.

Spre exemplificare, o serie de verificari de acest gen efectuate in zona punctelor de trecere a frontierei Bors – judetul Bihor si respectiv Nadlac – judetul Arad, au condus la identificarea si confiscarea de marfuri provenind din tari membre ale Uniunii Europene, fapt motivat de neregulile constatate in principal in ceea ce priveste modul de intocmire a documentelor ce insoteau transportul sau caracterul ilicit al firmelor beneficiare.

Mentionam in acest sens confiscarea recenta a 21 tone carne de pui congelata, 19,8 tone fructe kiwi, 24 tone zahar, 21, 6 tone castraveti, 45,5 tone cartofi. Valoarea de piata estimata a marfurilor enumerate se ridica la cca 360.000 lei.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti