Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

DNA. Angajati DGASPC trimisi in judecata pentru abuz in serviciu si fals intelectual
08.04.2010 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Galati au dispus trimiterea in judecata a urmatoarelor persoane: Marinela Dobrea, Lucia Raluca Dobrea, Alina Stefania Radu, Lenuta Balan, Adrian Serghe, Sandor Borsos, Iulian Mitincu – Caramfil, Carmen Ambrinoc.

Potrivit unui comunicat al DNA, ”DOBREA MARINELA, fost director general al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Galati, in sarcina careia s-au retinut infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma continuata, abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea si fals intelectual,

DOBREA LUCIA RALUCA (fiica lui Dobrea Marinela), fosta angajata in cadrul DGASPC Galati, in sarcina careia s-au retinut infractiunile de spalare de bani in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata, participatie improprie la neglijenta in serviciu in forma continuata,

RADU ALINA STEFANIA, asociat unic si administrator la SC CRISTAL 2004 SRL Galati, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata,

BALAN LENUTA, economist in cadrul SC CRISTAL 2004 SRL Galati, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata,

SERGHE ADRIAN, fost administrator al SC SECURITY GUARD SRL Galati, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma continuata,

BORSOS SANDOR, asociat si administrator la SC SANREG SRL Reghin, judetul Mures, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice,

MITINCU – CARAMFIL IULIAN, fost consilier juridic in cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Galati, in sarcina caruia s-au retinut doua infractiuni de neglijenta in serviciu,

AMBRINOC CARMEN, inspector principal in cadrul Administratiei Finantelor Publice Galati, in sarcina careia s-a retinut infractiunea neglijenta in serviciu

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada decembrie 2006 – februarie 2008, in calitate de conducator si ordonator de credite al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Galati, inculpata Dobrea Marinela a angajat in mod ilegal o serie de cheltuieli bugetare care au determinat prejudicierea bugetului institutiei cu aproximativ 700.000 lei si prejudicierea intereselor legale ale copiilor aflati in plasament la asistentii maternali, avantajand in schimb mai multe firme aflate in sfera sa de interese.

Astfel, in anul 2006, cu ocazia initierii si desfasurarii unor proceduri de achizitii publice in contradictie cu dispozitiile legale, respectiv achizitionarea de articole de incaltaminte de la SC SANREG SRL Reghin si de articole de cazarmament (cearsafuri, paturi, perne, pilote) de la SC RAMIELLA ME SRL Galati, inculpata Dobrea Marinela a lezat interesele legale ale copiilor aflati in plasament la asistentii maternali, obtinand in schimb avantaje de natura patrimoniala in valoare de 141.529,5 lei pentru cele doua firme. Aceasta, in conditiile in care, dispozitiile legale prevad acordarea, pentru fiecare copil incredintat sau dat in plasament la asistentul maternal profesionist, a sumelor necesare acoperirii cheltuielilor lunare de hrana, echipament, cazarmament (sumele fiind suportate din bugetul consiliului judetean) si nu a produselor ca atare. In plus, desi echipamentele au fost cumparate in contul drepturilor pentru anul 2006, acestea au fost predate catre beneficiari abia in cursul anului 2007, iar incaltamintea achizitionata era neadecvata varstei copiilor. Documentatia in vederea atribuirii unuia dintre aceste contracte a fost avizata de inculpatul Mitincu Caramfil Iulian. La prezentarea ofertei financiare, SC SANREG SRL Reghin, prin inculpatul Borsos Sandor, a adaugat in mod nejustificat cuantumul aferent cotei de TVA, desi firma nu era platitoare de TVA, in valoare de 21.172,67 lei, bani pe care ulterior i-a si incasat de la DGASPC Galati.
De asemenea, la organizarea si desfasurarea procedurilor de achizitii publice pentru serviciile de intretinere curatenie si paza aferente anilor 2006 si 2007, inculpata Dobrea Marinela a favorizat firmele SC CRISTAL 2004 SRL Galati si SC SECURITY GUARD SRL. Ulterior, in vadita contradictie cu clauzele contractuale si cu dispozitiile legale, la cererea nejustificata a inculpatilor Radu Alina Stefania, Balan Lenuta si Serghe Adrian (reprezentanti ai celor doua firme) de a majora tarifele contractuale, inculpata Dobrea Marinela a incheiat acte aditionale prin care bugetul institutiei a suferit importante pagube materiale. In plus, in cursul anului 2007, inculpata a dispus achizitionarea, de catre institutie, prin incredintare directa, a unor servicii de catering, transport si mobilier de la diferiti agenti economici prin intermediul SC CLEANEXPO SRL Galati la care administrator de fapt era fiica sa Dobrea Lucia Raluca. Prin interpunerea acestei firme a fost evitata procedura cererii de oferte, iar sub aparenta adaosului comercial au fost platite de institutie sume foarte mari. Prejudiciul in dauna bugetului institutiei cauzat prin achizitiile efectuate de la firmele SC CRISTAL 2004 SRL Galati, SC SECURITY GUARD SRL si SC CLEANEXPO SRL Galati este in suma totala de 691.362,32 lei, reprezentand totodata si avantaj de natura patrimoniala pentru aceste trei firme. Una din cererile nejustificate de majorare a tarifului contractual a fost avizata, cu incalcarea dispozitiilor legale si contractuale, de inculpatul Mitincu Caramfil Iulian.

Totodata, inculpata Dobrea Marinela in calitate de responsabil al proiectului cu finantare PHARE „Campanie de educare privind drepturile copilului” a intocmit si semnat un document, in care a atestat in mod nereal decontarea cheltuielilor de transport si cazare pentru participantii la seminarii, document pe care l-a prezentat autoritatii contractante impreuna cu raportul financiar final. In acest fel, inculpata a obtinut plata finala in cuantum de 1.774,96 euro din bugetul general al Comunitatilor Europene.

In calitate de administrator de fapt al SC CLEANEXPO SRL Galati, inculpata Dobrea Lucia Raluca, a dobandit suma de 31.015,23 lei de la DGASPC Galati – produs al infractiunii de abuz in serviciu comisa de inculpata Dobre Marinela – suma ce a fost achitata in plus de institutie sub aparenta adaosului comercial practicat de firma mentionata, urmare interpunerii in derularea unor contracte de achizitie publica. Aceasta posibilitate a fost creata si prin incalcarea, din culpa, a atributiilor de serviciu de catre inspectorul principal din cadrul Administratiei Finantelor Publice Galati, inculpata Ambrinoc Carmen care a acceptat la plata mai multe ordine de plata prezentate de Dobrea Lucia Raluca, desi aceasta nu avea drept de semnatura.

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Galati s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 691.362,32 lei, iar Ministerul Finantelor Publice – Oficiul de Plati si Contractare PHARE, cu suma de 1774,96 euro.

In cauza s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor inculpatei Dobrea Marinela, pana la concurenta sumelor de 691.362,32 lei si 1774,96 euro.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Galati.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.”

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.