Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Legea Arhivelor Nationale a fost modificata
08.04.2010 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Guvernul Romaniei a decis miercuri, 7 aprilie 2010, modificarea Legii Arhivelor Nationale astfel incat arhivarea sa poata fi facuta de catre operatori economici specializati in acest domeniu.

Potrivit unui comunicat al Guvernului Romaniei, ”,,Guvernul a modificat Legea Arhivelor Nationale astfel incat activitatea de arhivare, doar pentru documentele cu valoare practica, sa poata fi facuta de catre operatori economici care presteaza servicii arhivistice”, a anuntat Ioana Muntean, purtatorul de cuvant al Guvernului, la briefingul de presa sustinut la Palatul Victoria.

Proiectul de lege adoptat de Executiv va facilita accesul cetatenilor la unele documente cu valoare practica si va permite eliberarea lor in cat mai scurt timp.

„Cele mai multe solicitari venite din partea cetatenilor vizeaza eliberarea de adeverinte care sa ateste vechimea in munca, in special de la societati comerciale care s-au desfiintat sau sunt in lichidare. In prezent, eliberarea acestor adeverinte poate dura destul de mult, uneori fiind chiar imposibila, atat din cauza deficitului acut de spatii de depozitare si a personalului insuficient incadrat la Arhivele Nationale, cat si din cauza lipsei de fonduri necesare desfasurarii acestor activitati”, a precizat Ioana Muntean.

Modificarea facuta astazi de Guvern, de a putea fi preluata activitatea de arhivare pentru documentele cu valoarea practica de catre operatori economici care au obiect de activitate in acest domeniu, se va aplica pentru documentele care nu au fost inca preluate de nici o institutie, precum si pentru documentele cu valoare practica ce vor fi create in viitor.

Potrivit actului normativ, creatorii si detinatorii de documente sau, dupa caz, succesorii in drepturi ai acestora sunt obligati sa elibereze, la cererea persoanelor fizice si a persoanelor juridice, certificate, copii si extrase de pe documentele pe care le creeaza sau le detin, daca acestea se refera la drepturi care il privesc pe solicitant.

Actul normativ adoptat de Guvern precizeaza, de asemenea, ca, in cazul desfiintarii unor asemenea institutii publice sau private, fara ca activitatea acestuia sa fie continuata, documentele cu valoare istorica se preiau de Arhivele Nationale sau de serviciile judetene ale Arhivelor Nationale.

Documentele cu valoare practica, in baza carora se elibereaza copii, certificate si extrase privind drepturile referitoare la stagiile de cotizare la asigurarile sociale ale cetatenilor, se predau operatorilor economici autorizati.

„In prezent, exista operatori economici infiintati in baza Legii Societatilor Comerciale, deci cu capital privat, neautorizati de catre Arhivele Nationale care presteaza servicii arhivistice, iar in baza acestei ordonante, vor putea fi autorizati. De asemenea, vor putea fi autorizati si alti operatori economici care sa desfasoare aceasta activitate”, a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Autorizarea pentru functionarea operatorilor economici, ca prestatori de servicii arhivistice, se va face de catre Arhivele Nationale sau de serviciile judetene ale Arhivelor Nationale.

Aceasta autorizatie de functionare se elibereaza, contra cost, daca sunt indeplinite cumulativ mai multe conditii referitoare la competenta profesionala, baza materiala, existenta unui fond destinat acoperirii cheltuielilor ocazionate de transferul documentelor detinute, in caz de incetare a activitatii, si de existenta unor reglementari interne de practica arhivistica.

Autorizatia de functionare se elibereaza pentru o perioada de 3 ani si poate sa fie reinnoita pentru aceeasi perioada.

Procedurile de eliberare, reinnoire, suspendare sau retragere a autorizatiei se stabilesc prin norme metodologice, aprobate prin ordin al ministrului Administratiei si Internelor, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei.

Normele metodologice se aproba in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a proiectului de Lege.”

Secţiuni: Lege 9 | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO