Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislative
Proiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Noutăți legislative

Legea Arhivelor Nationale a fost modificata

8 aprilie 2010 | JURIDICE.ro

Guvernul Romaniei a decis miercuri, 7 aprilie 2010, modificarea Legii Arhivelor Nationale astfel incat arhivarea sa poata fi facuta de catre operatori economici specializati in acest domeniu.

Potrivit unui comunicat al Guvernului Romaniei, ”,,Guvernul a modificat Legea Arhivelor Nationale astfel incat activitatea de arhivare, doar pentru documentele cu valoare practica, sa poata fi facuta de catre operatori economici care presteaza servicii arhivistice”, a anuntat Ioana Muntean, purtatorul de cuvant al Guvernului, la briefingul de presa sustinut la Palatul Victoria.

Proiectul de lege adoptat de Executiv va facilita accesul cetatenilor la unele documente cu valoare practica si va permite eliberarea lor in cat mai scurt timp.

„Cele mai multe solicitari venite din partea cetatenilor vizeaza eliberarea de adeverinte care sa ateste vechimea in munca, in special de la societati comerciale care s-au desfiintat sau sunt in lichidare. In prezent, eliberarea acestor adeverinte poate dura destul de mult, uneori fiind chiar imposibila, atat din cauza deficitului acut de spatii de depozitare si a personalului insuficient incadrat la Arhivele Nationale, cat si din cauza lipsei de fonduri necesare desfasurarii acestor activitati”, a precizat Ioana Muntean.

Modificarea facuta astazi de Guvern, de a putea fi preluata activitatea de arhivare pentru documentele cu valoarea practica de catre operatori economici care au obiect de activitate in acest domeniu, se va aplica pentru documentele care nu au fost inca preluate de nici o institutie, precum si pentru documentele cu valoare practica ce vor fi create in viitor.

Potrivit actului normativ, creatorii si detinatorii de documente sau, dupa caz, succesorii in drepturi ai acestora sunt obligati sa elibereze, la cererea persoanelor fizice si a persoanelor juridice, certificate, copii si extrase de pe documentele pe care le creeaza sau le detin, daca acestea se refera la drepturi care il privesc pe solicitant.

Actul normativ adoptat de Guvern precizeaza, de asemenea, ca, in cazul desfiintarii unor asemenea institutii publice sau private, fara ca activitatea acestuia sa fie continuata, documentele cu valoare istorica se preiau de Arhivele Nationale sau de serviciile judetene ale Arhivelor Nationale.

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Documentele cu valoare practica, in baza carora se elibereaza copii, certificate si extrase privind drepturile referitoare la stagiile de cotizare la asigurarile sociale ale cetatenilor, se predau operatorilor economici autorizati.

„In prezent, exista operatori economici infiintati in baza Legii Societatilor Comerciale, deci cu capital privat, neautorizati de catre Arhivele Nationale care presteaza servicii arhivistice, iar in baza acestei ordonante, vor putea fi autorizati. De asemenea, vor putea fi autorizati si alti operatori economici care sa desfasoare aceasta activitate”, a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Autorizarea pentru functionarea operatorilor economici, ca prestatori de servicii arhivistice, se va face de catre Arhivele Nationale sau de serviciile judetene ale Arhivelor Nationale.

Aceasta autorizatie de functionare se elibereaza, contra cost, daca sunt indeplinite cumulativ mai multe conditii referitoare la competenta profesionala, baza materiala, existenta unui fond destinat acoperirii cheltuielilor ocazionate de transferul documentelor detinute, in caz de incetare a activitatii, si de existenta unor reglementari interne de practica arhivistica.

Autorizatia de functionare se elibereaza pentru o perioada de 3 ani si poate sa fie reinnoita pentru aceeasi perioada.

Procedurile de eliberare, reinnoire, suspendare sau retragere a autorizatiei se stabilesc prin norme metodologice, aprobate prin ordin al ministrului Administratiei si Internelor, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei.

Normele metodologice se aproba in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a proiectului de Lege.”

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale