Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
2 comentarii

Am semnat Manifestul pentru eRomania
08.04.2010 | JURIDICE.ro, Adrian NEACSU

JURIDICE - In Law We Trust

Am semnat Manifestul pentru un proiect deschis  eRomania.

L-am semnat nu pentru ca este initiat de bunul meu prieten Bogdan Manolea, cu care sunt coleg de actiune civica in SoJust. Nu pentru ca un proiect initiat si sustinut de Manolea in domeniul tehnologiei informatiilor are garantiile rigorii si calitatii.

L-am semnat pentru ca ma regasesc integral in Manifest. L-am semnat pentru viitorul propriului meu proiect, Jurindex- indexul jurisprudentei romane.

Atunci cand am initiat si operationalizat serviciul public Jurindex de publicare a hotararilor judecatoresti pe internet nu am avut prea multe optiuni. Am fost nevoit, alaturi de programatorul Jurindex, Liviu Mircea, sa folosim integral soft proprietar pentru ca intreaga infrastructura software utilizata de sistemul judiciar este astfel construita. In acest fel ne-am asumat inclusiv clientelizarea beneficiarilor Jurindex unor anume produse de firme (Microsoft Word de pilda). Ca multe alte compromisuri tehnice, nu a fost vorba despre o optiune ci despre o servitute asumata, in numele obiectivului de interes public major urmarit: accesibilitatea integrala si gratuita a jurisprudentei instantelor.

Pentru dezvoltarea viitoare a Jurindex am optat deja, independent si anterior aparitiei recente a subiectului eRomania, pentru toate valorile continute in Manifest.

Fidel Declaratiei de la Montreal din 1992 privind accesului liber la lege (law, in sens de izvor direct sau secundar), Jurindex a aderat chiar din momentul conceptiei sale la miscarea mondiala si declara ca intreaga legislatie si totalitatea hotararilor judecatoresti ale unui stat fac parte din patrimoniul universal al umanitatii. Autoritatile si institutiile publice creatoare de legislatie si hotarari judecatoresti au obligatia sa puna la dispozitia publicului, in mod gratuit, efectiv, integral si potrivit nevoilor concrete ale cetatenilor, documentele rezultate din activitatea lor publica. Trebuie sa incurajeze reutilizarea libera a acestor produse de investitori privati sau de sectorul neguvernamental. Accesul trebuie garantat nediscriminatoriu, iar acest lucru impune din punct de vedere tehnic utilizarea extinsa a tehnologiilor open source.

Toate Institutele de Informare Juridica (AustLII, CanLII, WordLII, BaiLII, SafLII s.a.)  membre ale miscarii mondiale pentru accesul liber la legislatie si jurisprudenta sunt construite pe pltaforme open source, in primul rand din respect pentru beneficiarii serviciului public oferit. Orice conditionare a publicului, chiar si numai in ce priveste editorul text in care deschide hotararea judecatoreasca ce-i este oferita gratuit, inseamna modificarea valorilor modiale ale accesului liber la lege si jurisprudenta. Statul nu poate sa-si creeze clienti,  obigandu-i la folosirea unei anumite tehnologii, ci  beneficiari neutri, egali si nediferentiati prin tehnica folosita ai serviciului public oferit gratuit.

jud. Adrian NEACSU
presedinte Tribunalul Vrancea

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “Am semnat Manifestul pentru eRomania”

  1. La noi nici Monitorul Oficial nu este liber si gratuit.

  2. Adrian NEACSU spune:

    Asa este. In materia insolventei de asemenea, hotararile judecatoresti pot fi vazute contra cost, la fel si alte acte procedurale. Culmea este ca avem legislatie care obliga explicit autoritatule statului sa faca posibila reutilizarea libera a documentelor pe care le produc in exercitarea atributiilor lor. Legea 109/2007, care transpune o Directiva, spune explicit: „Reutilizarea in scop necomercial a documentelor detinute de institutiile publice este libera” si „Pentru reutilizarea in scop necomercial, institutiile publice nu vor percepe taxa.”

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.