Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE
 1 comentariu

CSM despre Integritate si Demnitate
08.04.2010 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Plenul CSM a discutat joi, 8 aprilie 2010, petitia Integritate si Demnitate.

Au avut interventii Francisca Vasile, judecator la Curtea de Apel Bucuresti si Andrea Chis, judecator la Curtea de Apel Cluj.  A fost prezenta si Ana Maria Puiu, judecator la Judecatoria sectorului 1.

Jud. Florica Bejinaru a declarat la finalul sedintei de Plen: „În întreaga sa activitate Consiliul Superior al Magistraturii a acordat şi acordă o atenţie specială respectării principiilor de integritate, precum şi a normelor deontologice, care trebuie să guverneze conduita oricărui magistrat, indiferent de vechime, grad profesional sau instanţa ori parchetul la care funcţionează.

Consiliul Superior al Magistraturii şi-a manifestat ferm acest angajament în ceea ce priveşte respectarea legii şi a eticii profesionale de către fiecare magistrat în cadrul atribuţiilor sale constituţionale şi legale, în special în cadrul procedurilor disciplinare. Totodată, Consiliul s-a autosesizat în numeroase rânduri cu privire la săvârşirea unor abateri de către unii magistraţi, dispunând de fiecare dată efectuarea verificărilor care s-au impus, prin intermediul Inspecţiei judiciare.

Consiliul a fost şi rămâne permanent preocupat de întărirea rolului său, de organ de disciplină pentru judecători şi procurori, precum şi de promovarea unui tratament juridic mai ferm a abaterilor de la Codul deontologic al magistraţilor, care, în prezent, nu sunt tratate de lege ca abateri disciplinare.

În acelaşi timp, ca parte a autorităţii judiciare, ca şi instanţelor judecătoreşti şi parchetelor de pe lângă acestea, Consiliului Superior al Magistraturii îi revine obligaţia respectării şi aplicării întocmai a legii.

Ca urmare, faţă de solicitarea din petiţie privind posibilitatea de intra în şedinţe de judecată a persoanelor faţă de care s-a deschis o anchetă penală, Consiliul Superior al Magistraturii este ţinut să respecte întocmai actualele prevederi legislative, care reglementează momentul la care se poate dispune suspendarea din funcţie a unui magistrat. Plenul Consiliului a decis însă în şedinţa de astăzi consultarea tuturor instanţelor şi parchetelor, urmând a se examina necesitatea sesizării Ministerului Justiţiei cu propuneri de modificare legislativă.

De asemenea, în ceea ce priveşte solicitarea privind suspendarea procedurii de numire la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul a constatat că nu există prevederi legale care să permită o astfel de soluţie pentru procedurile aflate în curs, fiind totodată necesar să se aibă în vedere necesitatea asigurării resurselor umane necesare la nivelul instanţei supreme. Totodată, procedurilor aflate în curs de derulare li se aplică dispoziţiile legale în vigoare la momentul declanşării lor, orice modificare fiind aplicabilă procedurilor declanşate după adoptarea acesteia.

În sfârşit, Consiliul a apreciat că vocaţia oricărui magistrat de a promova la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, indiferent de calitatea pe care o deţine, poate fi apreciată numai în raport cu condiţiile prevăzute de lege, iar rezultatul votului Consiliului, acordat într-o astfel de procedură, este supus controlului judiciar, în conformitate cu prevederile legii.”

Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.