Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

PE. Despre arta amendamentelor
09.04.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

La nivelul Parlamentului European, amendamentele reprezinta o modalitate cheie de influentare si modificare a legilor europene. Cu ajutorul acestora, eurodeputatii aduc in prim-plan interesele alegatorilor, ale organizatiilor neguvernamentale si ale altor grupuri de interese; propunerile legislative – precum bugetul UE – sunt supuse catorva sute de amendamente. Propunerea acestora trebuie sa urmeze reguli stricte.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, ”un amendament adauga un text unei propuneri legislative, modifica propunerea sau suprima un text din acestea. „Scopul amendamentelor este de a influenta pozitiile Parlamentului sau Consiliului referitoare la legile viitoare ce au un impact real asupra vietii cetatenilor Uniunii Europene“, ne-a spus socialistul slovac Vladimír Maňka.

Cum functioneaza elaborarea legilor

Comisia Europeana face propuneri de legi, care ajung la Parlament intai in comisii, apoi in plen. In ambele stadii, deputatii europeni pot depune amendamente. Dupa ce trece de votul in plen, textul adoptat este trimis Consiliului UE. Propunerea de amendamente implica interactiune intre deputatii europeni si consilieri politici, institutiile UE, grupuri de interese, organizatii neguvernamentale, etc.

Crestin-democrata olandeza Ria Oomen-Ruijten ne-a spus ca propune amendamente consultandu-se cu un consilier al grupului politic dar si cu grupurile de interese. „Pe baza acestor consultatii imi formez o opinie. Acest proces poate dura luni, chiar ani“, a adaugat dumneaei.

Liberalul britanic Andrew Duff este autorul a mii de amendamente. „Amendamentelor merita sa le dedici timp. In acest fel schimbam legile si dam o forma politicilor“, ne-a spus dumnealui.

In detaliu

In cadrul primei lecturi in comisia parlamentara, orice deputat european poate aduce amendamente. In cadrul celei de-a doua lecturi, numai membrii comisiei responsabile cu dosarul pot aduce modificari. Cand o lege ajunge in plen, amendamentele pot fi propuse de o comisie, un grup politic sau un grup de cel putin 40 de deputati europeni.

De obicei, amendamentele sunt propuse in scris, in oricare din cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene. Acestea sunt traduse in celelalte limbi. Deputatii europeni pot face si amendamente orale, dar acestea sunt folosite foarte rar, deoarece pot deranja procedura si claritatea votului. In cadrul votului, deputatii europeni voteaza intai asupra amendamentelor, apoi asupra textului final.

Centrul vietii parlamentare

„Negocierile intre deputati privind redactarea amendamentelor se situeaza in centrul vietii parlamentare. De multe ori am fost surprins de o schimbare in ultima secunda, care a dus la o victorie“, ne-a explicat domnul Duff.

„Un amendament este eficient daca autorul sau reuseste sa obtina suport“, ne-a aratat domnul Maňka. Dumnealui a dat ca exemplu cresterea fondurilor pentru programul Erasmus, gratie careia „doua milioane de studenti europeni au putut studia in strainatate, familiarizandu-se cu alte culturi“.

Un amendament propus de doamna Oomen-Ruijten face posibil ca un european rezident in alta tara UE sa poata primi tratament medical in tara sa de origine. „Pensionarii olandezi care s-au mutat in Spania pot, de exemplu, sa aleaga sa fie ingrijiti in Olanda atunci cand sunt bolnavi. In aceste situatii isi doresti sa ai familia aproape“, ne-a spus dumneaei.”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti