Raport Deloitte ref. dezvoltatea imobiliara
9 aprilie 2010 | JURIDICE.ro
Statele mai mici și cele mai recente membre ale Uniunii Europene tind în general să implementeze mai puține măsuri de susținere a pieței rezidențiale, comparativ cu cele mai mari economii și membrele mai vechi ale Uniunii, potrivit unui studiu realizat de Deloitte în cele 27 țări membre UE – „Dezvoltarea rezidențială – Rolul guvernelor în piața imobiliară din Uniunea Europeană”.
Studiul a analizat strategiile naționale de încurajare a pieței rezidențiale prin intermediul unor măsuri fiscale sau fonduri de garantare ipotecară. De regulă, dezvoltarea rezidențială se confruntă cu o situație foarte dificilă în perioade de recesiune economică. În acest context, măsurile guvernamentale de stimulare sunt cu atât mai importante, cu cât cererea afectează în mod direct dezvoltarea rezidențială. La rândul său, acest segment este direct legat de industria construcțiilor, care generează cele mai mari efecte în întreaga economie și pe piața forței de muncă. De aici și nevoia de a identifica soluții pentru a depăși criza financiară, lucru care trebuie luat în considerare cu atenție de guvernele din regiune.
Potrivit raportului, majoritatea țărilor din Uniunea Europeană au implementat mai multe măsuri pentru a stimula cererea de pe piața rezidențială. În grupul țărilor cu 4 – 5 măsuri în vigoare se află marile puteri economice din Uniune, cu populație numeroasă – Franța, Germania, Marea Britanie și Spania. România a fost inclusă în grupul țărilor cu 0 – 1 măsuri în vigoare, alături de Letonia, Slovacia și Irlanda.
„Jucătorii de pe piața rezidențială din România au anticipat de mult impactul substanțial al crizei asupra acestui segment; marile companii de brokeraj au decis să își închidă departamentele specializate în piața rezidențială, concentrându-și astfel atenția asupra segmentelor cu un potențial mai mare”, spune Catherine Martin, Director Financial Advisory, Imobiliare & Construcții, Deloitte România. „Prețurile de pe piața rezidențială scad de aproape un an și jumătate și majoritatea specialiștilor nu se așteaptă la o redresare cel puțin până la mijlocul anului. Există semnale din piață că băncile și-ar putea relaxa relativ strategiile de creditare. Stimulentele guvernamentale ar fi binevenite în acest context, pentru a sprijini relansarea graduală a economiei. Chiar dacă apreciază inițiativa Prima Casă, industria este de acord că mai mult sprijin din partea Guvernului este necesar”.
Concluziile principale
Dezvoltarea rezidențială din țările Uniunii Europene este încurajată la nivel legislativ pe următoarele direcții: deductibilitatea dobânzilor, scutirea de la plata câștigului de capital, reducerea sau scutirea de la plata TVA-ului, pierderea fiscală aferentă apartamentelor închiriate și fonduri de garantare.
Potrivit raportului, mai multe țări UE au implementat deja o serie de măsuri menite să încurajeze proprietarii existenți sau potențiali:
Marile puteri economice cu populație numeroasă, inclusiv Franța, Germania, Marea Britanie și Spania au adoptat mai multe măsuri (inclusiv cele patru menționate mai sus). În acest grup intră însă și țări cu economii mai puțin mature, care au devenit membre UE relativ recent, cum este cazul Cehiei și Poloniei.
Cea mai populară măsură (în vigoare în 89% din țările UE) este scutirea de la plata câștigului de capital. Cel mai adesea, această taxă se aplică pe anumite perioade de timp și pentru locuințele folosite pentru uz personal.
În 11 state funcționează un fond de garantare ipotecară care susține persoanele fizice ce întâmpină probleme la plata creditelor ipotecare. Mai multe state, inclusiv Polonia, Ungaria, Slovenia și Marea Britanie, au lansat astfel de fonduri în 2009, ca parte dintr-un pachet de măsuri anti-criză.
Pe lângă măsurile menționate mai sus, anumite țări au adoptat și alte instrumente menite să susțină piața rezidențială. De exemplu, câteva orașe din Olanda asigură subvenții non-fiscale pentru cei care cumpără o casă pentru prima dată sau acordă alte stimulente pentru regiuni aflate în dificultate. În Polonia, guvernul sprijină familiile tinere care își cumpără prima casă, asigurând plata a 50% din rată în primii opt ani de rambursare a creditului.
Raportul concluzionează că multe guverne și-au revizuit atitudinea față de piața rezidențială în contextul economic actual. Pentru a consolida încrederea potențialilor cumpărători, o serie de state au lansat fonduri de garantare, în timp ce altele au adoptat măsuri care afectează direct prețul proprietăților, cum ar fi reducerea sau scutirea de la plata TVA-ului.
O eventuală concluzie că statele cu cele mai multe măsuri de stimulare și-au protejat piața rezidențială de declin ar fi greșită. Se poate spune însă că aceste țări se află într-o poziție mai bună de a ajuta la stabilizarea acestui segment, întrucât impactul măsurilor respective asupra cererii este mare.
Mai multe detalii privind măsurile luate de guvernele UE în acest sens se regăsesc în raportul postat la următorul link: Dezvoltarea rezidentiala.
###
Numele Deloitte se refera la organizatia Deloitte Touche Tohmatsu, o uniune de firme Swiss Verein, la firmele membre ale acesteia, in cadrul careia fiecare firma membra este o persoana juridica independenta.
Deloitte furnizeaza servicii clientilor din sectorul public si privat in urmatoarele domenii profesionale – audit, taxe, consultanta, consultanta financiara – deservind numeroase industrii. Prin intermediul retelei sale globale de firme membre, care activeaza in 140 de tari, Deloitte pune la dispozitia clientilor sai resursele internationale precum si priceperea locala pentru a-i ajuta sa exceleze indiferent de locul in care acestia isi desfasoara activitatea. Obiectivul celor peste 169.000 de profesionisti din Deloitte este acela de a deveni un standard de excelenta.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro