Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC
13 comentarii

Lacrima Cristi
09.04.2010 | JURIDICE.ro, Amelia FARMATHY

JURIDICE - In Law We Trust

Am văzut, coincidenţă sau nu, chiar în Săptămâna Patimilor, rezultatele unui sondaj privind “utilitatea” pedepsei capitale.

Probabil că cei mai mulţi dintre cei care au răspuns, au avut în minte, din păcate fară prea multă înţelegere sau măcar pioşenie, Patimile Mântuitorului şi Sfârşitul Lumesc al Acestora, pentru că, altminteri, e mai greu de înţeles zdrobitoarea, sau ar trebui să spun ucigătoarea, siguranţă a respondenţilor.

Uman, această majoritate iruptivă este sâmburele putred al unui fruct răscopt în neputinţă, ură şi duşmănie, ce putrezeşte în copacul făgăduinţei.

Sociologic, deşi nu am pretenţii că mă pricep foarte bine, ar putea fi expresia unui raţionament primar, primitiv care dă deja o nouă conotaţie  zicalei “să moară şi capra vecinului”.

Şi fiori în faţa linşajului pentru care pare pregătită mulţimea!

Lăsând retorica la o parte, căci ea nu a fost nicicând de folos vreunei gloate înfuriate, ci doar acelora pricepuţi să-i arunce carne proaspătă, numai bună de sfâşiat, un asemenea rezultat, până la urmă deloc surprinzător, mai prilejuieşte o concluzie:

Cea a eşecului politicii penale şi a modului în care această parte a activităţii judiciare este percepută de vulg (adică de mulţime, într-o limbă, şi ea, “moartă”).

Oamenii optează pentru pedeapsa cu moartea, nu pentru că moartea, nu-I aşa, face parte din viaţă, ci pentru că aşa dau glas subconştient (sau, mai degrabă, inconştient) propriei neputinţe în faţa lucrurilor “rele” pe care e mai uşor să le nimiceşti decât să încerci să le schimbi.

Eu propun un referendum, că tot e la modă această formă de democraţie direct participativă.

Rezultatul uşor anticipabil: pedepse crunte, sabia călăului juridic zdrăngănind aprig în teacă şi, cine ştie, azi- mâine nişte execuţii în piaţa publică.

Dar nici nu e nevoie de sabie, e suficientă ştampila  şi o minte majoritară prea scurtă să cuprindă abisala diferenţă între da sau nu.

Vă puteţi imagina cât de importantă se simte în asemenea momente o fiinţă gregară care, cu aceeaşi mână cu care-şi face larg cruce ori de câte ori zăreşte Casa Domnului, îndeasă ştampila asemeni călăului sabia, pe pătratul ce sufocă orice speranţă de a mai scoate capul sus în Europa!

Pentru toţi aceşti “mucenici” ai dreptăţii  sângerânde, faptul “futil” că Europa (în partea ei mai civilizată, în care ne place să ne aflăm) nu mai tolerează astfel de barbarii juridice, e doar un fleac, o coajă de sămânţă scuipată măiastru în te miri ce locuri publice.

Şi stau să mă întreb cum de ne mai tolerează DOMNUL, cum de nu ne trimite la… Adam şi Eva? Căci îmi pare că prostia e păcatul originar de care nu reuşim sub niciun chip să ne izbăvim!

Şi cine oare ne va salva când însuşi Mântuitorul a pierdut, aşa  cum remarca de curând un cunoscut personaj mediatic, un referendum?

I-aş răspunde că a “câştigat” Nemurirea.

Oare “minoritarii” ce vor câstiga? Pâinea, sarea, circul şi probabil, în cele din urmă, dricul.

Jud. Amelia FARMATHY
Curtea de Apel Bucureşti

Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Au fost scrise până acum 13 de comentarii cu privire la articolul “Lacrima Cristi”

 1. Înainte să mă dezlănţui împotriva eseului mistic al doamnei judecător Farmathy, vreau să cer voie colegilor mei, intelectualii 😉

  Să tac sau să scriu ? Vă acord drept de veto în această chestiune.

  • Valentin Buliga spune:

   Sa scrieti in tacere!

   Va rog sa o luati doar ca o ghidusie de vineri seara.

   Serios tacand, atata vereme cat d-na judecator a gasit de cuviinta sa aduca utilizatorilor acestui site opinia dumneaei, nu vad niciun impediment ca utilizatorii la randu-le sa isi exprime opiniile. In ce va priveste chiar cred ca puteti fi savuros atunci cand nu exagerati. Poate de la exagerari vi se trag si acele CENZURAT (asta am scris-o eu iar nu cenzorul site-ului).

   Un week-end placut si inspirat!

   Valentin Buliga

 2. cetateanu spune:

  ce v-as putea spune?
  nimic, decit ceea ce am postat mai demult la o statistica a d-lui danilet. nu cred in sondaje si statistici ! sint facute de asa natura, in asa fel, incit rezultatul dorit sa si iasa ! cind o sa intelegem asta? cind o sa incepem sa gindim cu propriul cap? uitati-va si cine a fost intrebat si modul in care intrebarile au fost formulate …

 3. Nu mă mai dezlănţui.
  O las baltă.

  Spun doar că asistăm la o recrudescenţă a subculturii religioase şi interpretări în notă mistică de un foarte mare prost gust.

  Religia se exercită în lilturghii, în biserici sau alte spaţii religioase, nu în sala de judecată sau pe site-uri laice.

  Manifestaţi rezervă şi în domeniul ăsta !
  Manifestaţi-vă credinţele şi prozelitismul în alte părţi.
  Desigur, nu sunt eu sefu’ site-ului ca să fac reguli … ci doar îmi exprim şi eu indignarea şi saţietatea faţă de „sfinţenia judecătorilor”.

  Si Catalin Voicu e religios, si Florin Costiniu, şi Căşuneanu, şi Amelia Farmathy, şi Loreley Mirea, şi Ana Maria Puiu, şi Carmen Elena Paduraru …

  Deci … toţi se revendică sfinţi: şi infractorii … şi judecătorii.

  Aleluia !

  • Andrei Savescu spune:

   Comentariu este o pierdere pentru dvs., nu pentru textul comentat. Cred ca de fapt ati scris comentariul inainte sa intelegeti textul si cu atat mai putin sa-l gustati.

   • Ba am gustat textul.

    Avea gust de colivă râncezită şi damf de tămâie.
    În plus, am simţit o mână de popă care se apropie de mine … cerându-mi imperativ să o sărut.
    Vă imaginaţi oroarea !

   • kluivert spune:

    Domnule Savescu. Nu inteleg de ce cenzurati alte comentarii dar pe distinsul coleg Kurtyan il lasati sa faca ce vrea el pe acest site.

    • Andrei Savescu spune:

     Mi s-a parut ca este un atac la persoana fara mesaj comentariul dvs. „Kurtyene esti chiar simpatic atunci cand pretinzi ca ai colegi intelectuali.”

     Ca este atac la persoana inteleg, dar ca este fara mesaj mi se pare nefiresc…

     K. spune adesea lucruri cu care nu sunt de acord si, in plus, intr-un fel pe care nu-l agreez, insa are mesaje clare, care, daca reusesc sa nu fie cu totul sarite peste cal, sunt publicate.

     • „colegilor mei, intelectualii” era un citat din Elena Ceausescu.
      Kluivert nu a inteles.
      Uneori imi place si mie să fiu eliptic şi abscons.
      Pe de altă parte, nu pricep de ce trebuie să deraiem de la subiect.
      Era mai interesant să discutăm despre ce a vrut să spună autoarea prin comparaţia infractorilor cu nişte „capre”.

     • kluivert spune:

      Imi cer scuze domnula Savescu. E adevarat ca postarea mea parea un atac la pesoana, de fapt nu asta a fost intentia mea. In fond voiam sa fac si eu o gluma, e drept cam nesarata la adresa lui K.

  • La aceasta „subcultura religoasa”, din pacate, sunt putini care ajung.
   De aceea este si greu de acceptat mesajul doamnei judecator.

   Dle. A Kurtyan, va sugerez sa dati putin de o parte inversunarea si ideile preconcepute pentru a da o sansa Ratiunii (Logosului) sa primeze.
   Ratiunea (de lipsa careia nu v-am suspectat) inchistata in prejudecati, nu poate atinge culmile la care ar putea ajunge daca ar fi libera.

   Cu consideratie si simpatie,
   Fanuta.

   • Nu sunt deloc îndârjit, ci doar săturat de atâta revărsare de fandoseală sfântă.
    Chiar credeţi că este necesar să ne daţi lecţii de catehism aici?

    Fănuţa, pe tine te iert că eşti teolog de meserie; asta ştii, asta faci, asta ai învăţat; dar pe magistraţii care repun în scenă Procesul Maimuţelor, aici, pe juridice.ro … nu pot să-i las necârpiţi.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.