Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Modificari privind plata impozitului pe profit
12.04.2010 | Roxana Lucaci

JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 201 din 30 martie 2010 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 22 din 24 martie 2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Conform modificarilor, contribuabilii, altii decat societatile comerciale bancare, persoane juridice romane, si sucursalele din Romania ale bancilor, persoane juridice straine, efectueaza pentru trimestrele I—III comparatia impozitului pe profit trimestrial cu impozitul minim prevazut de lege, recalculat in mod corespunzator pentru trimestrul respectiv, prin impartirea impozitului minim anual la 12 si inmultirea cu numarul de luni aferente trimestrului respectiv.

In situatia in care perioada impozabila incepe sau se incheie in cursul unui trimestru, impozitul minim se recalculeaza corespunzator numarului de zile aferente trimestrului respectiv, iar pentru definitivarea impozitului pe profit datorat se efectueaza comparatia impozitului pe profit anual cu impozitul minim anual.
In cazul in care perioada impozabila incepe sau se incheie in cursul anului, pentru definitivarea impozitului pe profit datorat se efectueaza comparatia impozitului pe profit aferent perioadei respective cu impozitul minim anual, recalculat in mod corespunzator pentru aceeasi perioada.

Contribuabilii mai sus mentionati  au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit trimestrial pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul, iar incepand cu anul 2012, acestia urmeaza sa aplice sistemul platilor anticipate prevazut pentru contribuabilii societati comerciale bancare, persoane juridice romane, si sucursale din Romania ale bancilor.

Se mai stabileste ca pentru contribuabilii societati comerciale bancare, persoane juridice romane, si sucursale din Romania ale bancilor, infiintati in cursul anului precedent, care nu au fost obligati la plata impozitului minim si care la sfarsitul anului fiscal in care s-au infiintat inregistreaza pierdere fiscala, se efectueaza trimestrial plati anticipate in contul impozitului pe profit in suma de o patrime din impozitul minim anual, recalculat in mod corespunzator pentru perioada impozabila aferenta anului in care s-au infiintat.

Prin exceptie de la dispozitiile generale ale Codului fiscal, prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 22/2010 se aplica pentru determinarea impozitului pe profit incepand cu anul 2010.

Av. Roxana Lucaci, ENESCU, PANAIT, POP SI ASOCIATII

Secţiuni: Fiscalitate, Lege 9 | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO