Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Modificari privind plata impozitului pe profit


12 aprilie 2010 | Roxana Lucaci
Secţiuni: Fiscalitate, Noutăți legislative
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 201 din 30 martie 2010 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 22 din 24 martie 2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Conform modificarilor, contribuabilii, altii decat societatile comerciale bancare, persoane juridice romane, si sucursalele din Romania ale bancilor, persoane juridice straine, efectueaza pentru trimestrele I—III comparatia impozitului pe profit trimestrial cu impozitul minim prevazut de lege, recalculat in mod corespunzator pentru trimestrul respectiv, prin impartirea impozitului minim anual la 12 si inmultirea cu numarul de luni aferente trimestrului respectiv.

In situatia in care perioada impozabila incepe sau se incheie in cursul unui trimestru, impozitul minim se recalculeaza corespunzator numarului de zile aferente trimestrului respectiv, iar pentru definitivarea impozitului pe profit datorat se efectueaza comparatia impozitului pe profit anual cu impozitul minim anual.
In cazul in care perioada impozabila incepe sau se incheie in cursul anului, pentru definitivarea impozitului pe profit datorat se efectueaza comparatia impozitului pe profit aferent perioadei respective cu impozitul minim anual, recalculat in mod corespunzator pentru aceeasi perioada.

Contribuabilii mai sus mentionati  au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit trimestrial pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul, iar incepand cu anul 2012, acestia urmeaza sa aplice sistemul platilor anticipate prevazut pentru contribuabilii societati comerciale bancare, persoane juridice romane, si sucursale din Romania ale bancilor.

Se mai stabileste ca pentru contribuabilii societati comerciale bancare, persoane juridice romane, si sucursale din Romania ale bancilor, infiintati in cursul anului precedent, care nu au fost obligati la plata impozitului minim si care la sfarsitul anului fiscal in care s-au infiintat inregistreaza pierdere fiscala, se efectueaza trimestrial plati anticipate in contul impozitului pe profit in suma de o patrime din impozitul minim anual, recalculat in mod corespunzator pentru perioada impozabila aferenta anului in care s-au infiintat.

Prin exceptie de la dispozitiile generale ale Codului fiscal, prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 22/2010 se aplica pentru determinarea impozitului pe profit incepand cu anul 2010.

Av. Roxana Lucaci, ENESCU, PANAIT, POP SI ASOCIATII

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro