« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
MOLOMAN LAZAR & ASOCIATII
 
5 comentarii

Scad casatoriile. Cresc divorturile
12.04.2010 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Potrivit Institutului National de Statistica, in luna februarie 2010, s-au inregistrat la oficiile de stare ciivila 4715 casatorii (2,9 casatorii la 1000 de locuitori) in scadere cu 126 casatorii comparative cu luna precedenta.

De asemenea, in luna februarie, s-au pronuntat 2767 divorturi prin hotarari judecatoresti (1,68 divorturi la 1000 de locuitori), cu 1552 mai multe decat in luna ianuarie.

 
Secţiuni: Content, Dreptul familiei | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Au fost scrise până acum 5 de comentarii cu privire la articolul “Scad casatoriile. Cresc divorturile”

 1. Trist.
  Avem mari probleme de comunicare in general iar in casatorie in special.
  Iar in casatorie, lipsa de comunicare este un factor important ce poate duce la degradarea relatiei dintre soti.
  Va trebui sa mai treaca ceva vreme pana vom dobandi o cultura in acest sens iar medierea, in opinia mea, poate ajuta la crearea unei astfel de culturi.
  Trebuie doar sa fim ceva mai deschisi la nou.

  • Nu confunda medierea judiciară cu împăciuirea duhovnicească sau psihoterapia de cuplu.
   Problemele maritale nu se rezolvă prin mediere judiciară.
   Mediatorul judiciar nu repară relaţiile de amor dintre soţi.

   O asemenea cultură nu vom dobândi niciodată oricât ne-am încorda.

   • Stimate A. Kurtian,

    Nu fac nicio astfel de confuzie.
    1. Intr-adevar, medierea nu are rostul sa rezolve problemele de cuplu. Viziunea mea, era una de perspectiva. Avem nevoie de o cultura a dialogului iar medierea, in timp, poate crea aceasta cultura.
    2. Medierea, nu este judiciara nici macar atunci cand prin mediere se tinde a solutiona un conflict dedus judecatii. Intotdeauna, medierea ramane o procedura extrajudiciara.
    3. ”Mediatorul judiciar” nu exista. El este doar un mediator. Poti sa-i spui un fel de impaciuitor dar nu unul duhovnicesc. De un astfel de impaciuitor avem cu totii nevoie dar il gasim în Biserica.

    Prin mediere, invatam sa fim atenti si la interesele si nevoile celorlalti. Invatam ca practic, ceea ce unii dintre noi au invatat (sper), teoretic, cel putin in facultatile de drept, ca dreptul meu il pot exercita atata vreme si in limitele in care nu aduc atingere drepturilor si intereselor celorlalti.
    În mediere, invatam ca ne putem realiza mai bine drepturile si interesele in momentul in care vom respecta si interesele si drepturile celorlalti.

    Cam asta este întreaga filosofie a medierii. Un astfel de mod de gandire se poate rasfrânge asupra întregii nopastre activitati. In acest sens am spus ca medierea are si ea un rol, in formarea unui anumit tip de comportament.

    • Sunteţi mediatori judiciari deoarece obiectul vostru de activitate este „medierea în relaţie cu sistemul judiciar” (mediere.org.ro)

     Dacă nu aţi fi fost, nu s-ar fi constituit un nou ordin profesional.

     Mediatorii în teologie şi asistenţă socială, psihologie… poartă alte denumiri.

     În rest, nu te contrazic.

 2. Absolut de acord colegi. Tind a remarca ca, atit medierea cit si asistenta psihologica si sociologica au un singur scop- a impaca cuplul si/sau a facilita divortul astfel incit sa fie minimizate efectele si consecintele negative. O abordare a acestui aspect este data aici http://echitate.wordpress.com/2010/06/14/rolul-si-locul-medierii-in-solutionarea-conflictelor-de-familie-studiu-comparat

  Complexitatea relatiilor de familie depaseste inevitabil aspectul juridic, mai mult ca atit, in ultimul timp acesta este tratat doar ca unul compementar. Medierea nici intr-un caz nu trebuie tratata ca o terapie de cuplu dar acest aspect nu inseamna ca terapia de cuplu nu poate fi dusa paralel cu procesul de mediere. Nu stiu cum in Romania dar in Moldova practica terapiei de cuplu este relativ redusa si se practica pe la ong-urile specializate, spre exemplu in cazurile de violenta in familie. Aici mediatorul eventual ar putea propune partilor o eventuala posibilitate de a discuta cu psihologul problemele de familie (independent de procesul de mediere).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD