Coruptia in magistratura. Ce fel de victorie?
12.04.2010 | JURIDICE.ro, Iulia MOTOC

Impotriva lui Florin Costiniu s-a emis mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile. Presiunile magistratilor care au semnat petitia in acest sens au fost importante. Cristi Danilet a fost anchetat de CSM pentru ca a denuntat coruptia din sistemul judiciar.
Coruptia sistemului judiciar romanesc dateaza din pacate anterior deciziei acordarii inamovibilitatii judecatorilor. Aceasta din urma a apartinut cerintelor UE inainte ca aceasta organizatie sa fi realizat ca cea mai grava problema a Romaniei si din celalalte state ale Europei de est este starea statului de drept. Decizia CSM este una foarte importanta: daca va exista vreodata o continuare am putea sa o numim un “moment constitutional” al istoriei coruptiei magistraturii in Romania. Este insa numai inceputul. Anul trecut mi-am intalnit fostii colegi de la Facultatea de drept din Bucuresti. Am constatat atunci ca 10% din Curtea Suprema este formata din fostele mele colege de an. Ii intrebam pe colegii mei avocati cat la suta din judecatorii Curtii Supreme sunt coruptii. Aproape o treime, mi-au raspuns, sunt inca cei din vechea generatie. Nu m-am mirat deloc si nu stiu daca sunt numai cei din vechea generatie. Cand am parasit magistratura mi se parea ca lucrurile nu sunt chiar asa de transante pe generatii. Nici in state care sunt cunoscute pentru coruptia in justitie ca India nu exista coruptie la nivelul Curtii Supreme. Daca arestarea lui Florin Costiniu nu va avea ca efect disuadarea judecatorilor, in general, dar mai ales de la Inalta Curte, acest moment va fi irelevant. Daca el nu va fi urmat de alte arestarii ale celor care sunt vinovati de fapte similare va fi acelasi lucru.
O ultima precizare legata de tratamentul inuman. Acesta a fost explicitat de mai multe ori de Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Eu o sa reiau aici modul in care Comitetul Drepturilor Omului a definit aceasta notiune: “Article 10, paragraph 1, imposes on States parties a positive obligation towards persons who are particularly vulnerable because of their status as persons deprived of liberty, and complements for them the ban on torture or other cruel, inhuman or degrading treatment or punishment contained in article 7 of the Covenant. Thus, not only may persons deprived of their liberty not be subjected to treatment that is contrary to article 7, including medical or scientific experimentation, but neither may they be subjected to any hardship or constraint other than that resulting from the deprivation of liberty; respect for the dignity of such persons must be guaranteed under the same conditions as for that of free persons. Persons deprived of their liberty enjoy all the rights set forth in the Covenant, subject to the restrictions that are unavoidable in a closed environment”. Pentru a sintetiza, tratamentul inerent arestarii sau detentiei nu poate fi considerat un tratament inuman.
prof. univ. dr. Iulia MOTOC
Membru al Biroului Director al Comitetului Drepturilor Omului, ONU
A se vedea si Imobilizarea cu catuse a judecatorului Florin Costiniu. Protest AMR