Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti

Conventia de la Viena privind vanzarea internationala de marfuri intre principiile UNIDROIT si principiile dreptului european al contractelor – Bucuresti, 21 aprilie 2010


13.04.2010 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Comunicare profesională, Drept comercial, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Centrul de Studii de Drept European (CSDE) al Institutului de Cercetări Juridice din cadrul Academiei Române organizează la data de 21 aprilie 2010, ora 14, la sediul Academiei Române din Calea Victoriei, nr. 125, Sala de Consiliu conferinţa «Conventia de la Viena privind vanzarea internationala de marfuri – intre Principiile UNIDROIT ale contractelor comerciale internationale  & principiile dreptului european al contractelor», susţinută de Irina Buga.

Succesul Conventiei de la Viena privind vanzarea internationala de marfuri (CISG) ca instrument cheie in uniformizarea dreptului comertului international reprezintă subiectul a numeroase dezbateri, date fiind largile sale implicatii atat in domeniul economic, cat si cel al relatiilor internationale. In pofida numeroaselor beneficii potentiale ale unui drept unitar al comertului, aceasta tendinta catre uniformizare la nivel international ‘forteaza’ dreptul national. In acest context, succesul conventiei depinde in mare masura de interpretarea uniforma data de catre instanţele nationale. Din fericire, practica judecătorească internationala si bazele de date tot mai voluminoase legate de conventie faciliteaza o interpretare si aplicare uniforma din partea instanţelor judecătoreşti nationale, dar acest lucru presupune, din partea instanţelor si arbitrilor, cunoştinţe comparative asupra interpretarilor date in alte state.

Prezentarea va adopta o abordare ‘internationala’ a CISG, pentru a intelege de ce interpretarea uniforma a conventiei necesita ‘umplerea golurilor’ conventiei prin prisma altor izvoare internationale de drept; mai exact, de ce acest proces presupune folosirea Principiilor UNIDROIT ale contractelor comerciale internationale, precum si a Principiile dreptului contractual european (PECL). Atat Principiile UNIDROIT cat si PECL acopera, fiecare in mod specific, o sfera mai larga decat CISG, dar ambele au la baza principiile generale de drept comparat ale CISG.

De aceea, aria de cuprindere si semnificatia celor doua seturi de principii vor fi analizate prin prisma interactiunii lor cu CISG. Pentru intelegerea importantei acestui mecanism de ‘umplere a golurilor’, prezentarea va aborda mai intai importanta conventiei si apoi dificultatile in obtinerea unei interpretari uniforme. Astfel, substanta propriu-zisa a prezentarii va incerca sa arate modul in care trebuie sa fie interpretata si aplicata conventia, in asa fel incat sa permita adaptarea ei la noi circumstante, in pas cu evolutia continua a sistemului comercial global.

Irina Buga este masteranda in cercetari juridice la Universitatea Utrecht, având ca specializare principala dreptul international public. In acelasi timp, in urma uni stagiaturi in 2009, lucreaza part-time la Curtea Internationala de Justitie de la Haga ca asistent juridic P-1, facand cercetari pentru diverse dosare ale Curtii. In cadrul programului de master participa la proiecte de cercetare impreuna cu profesori ai Facultatii de Drept, privind, printre altele, practica ulterioara a statelor in aplicarea tratatelor, dreptul international cutumiar si impactul acestora asupra interpretarii si modificarii tratatelor. In domeniul dreptului european constitutional, Irina Buga este editor-sef si co-autor al unei carti examinand statutul si aplicarea dreptului comunitar in sistemele juridice ale celor 27 de state membre ale UE. Este de asemenea membru al mai multor think-tank-uri olandeze pe tematica juridica. Din toamna 2010, va urma programul de Magister Juris la Universitatea Oxford.

Confirmarea participării se face prin e-mail (mihai.sandru@csde.ro) până la data de 20 aprilie 2010. Solicitanţii sunt rugaţi să menţioneze: numele şi prenumele, afilierea instituţională şi funcţia, precum şi domeniul de interes în materia dreptului european.

Informaţii suplimentare şi materiale referitoare la conferinţă vor fi disponibile la adresa www.csde.ro

Este încurajată participarea la lucrările conferinţei cu prezentări vizând subiectele enumerate anterior dar şi altele referitoare la probleme conexe ce ar putea fi de interes. În acest sens, doritorii pot adresa o solicitare de înscriere pe lista vorbitorilor, trimiţând şi un scurt rezumat al principalelor puncte ce ar urma să fie atinse, la adresa de e-mail mihai.sandru@csde.ro.

CSDE vă mulţumeşte pentru retransmiterea acestei invitaţii către toate persoanele interesate.

Nu se percepte taxă de participare. Locurile sunt limitate, înscrierea participanţilor realizându-se în ordinea cronologică a confirmarilor. Sunt aşteptate propuneri de sponsorizare a evenimentului.

Partener media principal: JURIDICE

Parteneri: Societatea de Ştiinţe JuridiceOxford University PressPeliFilipEditura Wolters KluverEditura Universitară,

Revista Română de Drept ComunitarLEX EXPERT – COMPANIA DE INFORMATICĂ NEAMŢ, C. H. Beckwww.infolegal.roEditura Universul JuridicEditura HamangiuiForumul Judecatorilor din România.

19 aprilie 2010

Nota Juridice.ro: Din cauza perturbarii traficului aerian, Irina Buga nu mai poate ajunge la timp pentru a sustine conferinta, in pofisa demersurilor intreprinse.

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro