Secţiuni » Arii de practică » Protective » Protecţia animalelor
Protecţia animalelor

Dacian Ciolos lansat o dezbatere publica ref. la viitorul PAC
13.04.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Protecția animalelor
JURIDICE - In Law We Trust

Dacian Ciolos, membru al Comisiei Europene responsabil cu agricultura si dezvoltarea rurala, a lansat luni, 12 aprilie 2010, o dezbatere publica despre viitorul politicii agricole comune (PAC) in Uniunea Europeana.

Potrivit unui comunicat al CE, ”inca de la crearea sa, PAC a fost permanent adaptata ca sa raspunda mizelor actualitatii. In ultimii ani, in special in 2003 si cu ocazia Bilantului de sanatate al PAC din 2008, s-au intreprins reforme semnificative, destinate sa modernizeze sectorul si sa-l orienteze mai temeinic catre piata. Strategia „Europa 2020” deschide o noua perspectiva. In acest context, PAC poate sa-si sporeasca contributia la realizarea unei cresteri inteligente, durabile si favorabile incluziunii,  raspunzand noilor provocari, in special provocarilor economice, sociale, ecologice, climatice si tehnologice cu care se confrunta societatea noastra.Trebuie totodata ca PAC sa tina mai mult seama de diversitatea si bogatia agriculturilor din cele 27 de state membre ale UE. Dezbaterea care incepe se axeaza pe obiectivele viitoare ale PAC din noua perspectiva a strategiei „Europa 2020”. Mijloacele vor intra in discutie mai tarziu.

„Politica agricola comuna nu este numai treaba specialistilor. Este o politica a tuturor europenilor. Pe cetatenii europeni, trebuie sa-i asculti. Trebuie sa-ti iei ragazul sa culegi ideile si asteptarile tuturor actorilor din societate”, a declarat Dacian Ciolos. „Astept reactiile si gandurile agricultorilor, dar si ale asociatiilor care se ocupa de protectia mediului, a consumatorilor, a bunastarii animalelor. Trebuie sa deschidem aceasta dezbatere cat mai larg posibil. Prin alimentatie, prin amenajarea teritoriului, prin protectia mediului, intreaga societate beneficiaza de aceasta politica comuna europeana. Este deci normal ca toti cetatenii sa aiba dreptul si timpul necesar ca sa-si exprime parerea”, a adaugat el.

La sfarsitul acestui an, Comisia Europeana va prezenta o comunicare cu privire la viitorul PAC dincolo de anul 2013. Dar mai inainte de a propune primele orientari politice pentru acest sector strategic si pentru a alimenta lucrarile premergatoare procesului decizional, Comisarul Ciolos lanseaza o dezbatere publica asupra viitorului politicii agricole comune, asupra obiectivelor si principiilor ei si asupra contributiei ei la strategia „Europa 2020”.

Dacian Ciolos a anuntat inaugurarea unui site web (http://ec.europa.eu/agriculture/cap-post-2013/debate/index_ro.htm), care va fi deschis pana in iunie 2010 pentru a aduna  contributiile la dezbatere. Acestea vor fi sintetizate apoi de un organism independent. In iulie 2010, Comisia Europeana va organiza o conferinta de sinteza a rezultatelor dezbaterii publice, de unde spera sa-si extraga ideile de baza pentru comunicarea cu privire la PAC dupa 2013, care ar urma sa fie prezentata la sfarsitul acestui an.

Pe langa aportul PAC la dezvoltarea strategiei „Europa 2020”, dezbaterea publica va fi structurata in jurul a patru teme principale:

  • Pentru ce este nevoie de o politica agricola comuna a Europei?
  • Care sunt obiectivele pe care societatea le aloca agriculturii in intreaga ei diversitate?
  • De ce trebuie reformata PAC si cum trebuie procedat pentru ca ea sa raspunda asteptarilor societatii?
  • Care vor fi instrumentele de maine ale PAC?

In discursul adresat Comisiei pentru agricultura (COMAGRI) a Parlamentului European, Comisarul Ciolos a abordat, pe lana aceste teme esentiale, si o serie de aspecte mai detaliate legate de aprovizionarea cu alimente a Europei si a lumii, ocuparea fortei de munca in zonele rurale, gestionarea durabila a resurselor naturale, schimbarile climatice, volatilitatea preturilor, intelegerea de catre cetateni a schemelor de ajutoare, echilibrul in cadrul lantului alimentar si competitivitatea agriculturii europene.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti