Plafonarea indemnizatiilor de conducere la nivelul operatorilor economici de stat se prelungeste pana la data de 31.12.2010
16 aprilie 2010 | Roxana Lucaci
In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 230 din 12 aprilie 2010 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 27 din 31 martie 2010 privind modificarea art. II din Legea nr. 203/2009 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 79/2008 privind masuri economico-financiare la nivelul unor operatori economici.
Motivata de constrangerile bugetare existente, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 27/2010 prelungeste pana la data de 31 decembrie 2010 termenul pana la care sunt limitate remuneratiile lunare ale directorilor generali / directorilor operatorilor economici care intra sub incidenta prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 79/2008 , dupa cum urmeaza:
- la nivelul regiilor autonome, societatilor si companiilor nationale si societatilor comerciale aflate in coordonarea, subordonarea sau sub autoritatea ministerelor, organelor de specialitate ale administratiei publice centrale si a autoritatilor publice centrale la care statul este actionar unic sau majoritar, precum si al filialelor acestora, remuneratia nu poate depasi nivelul indemnizatiei lunare acordate prin lege pentru functia de secretar de stat;
- la nivelul regiilor autonome, societatilor si companiilor de interes judetean aflate in coordonarea, subordonarea sau sub autoritatea unei unitati administrativ-teritoriale judetene, precum si al filialelor acestora, remuneratia nu poate depasi nivelul indemnizatiei lunare acordate prin lege pentru functia de vicepresedinte al consiliului judetean, respectiv viceprimar al municipiului Bucuresti;
- la nivelul regiilor autonome, societatilor si companiilor de interes local aflate in coordonarea, subordonarea sau sub autoritatea unei unitati administrativ-teritoriale de interes local, precum si al filialelor acestora, remuneratia nu poate depasi nivelul indemnizatiei lunare acordate prin lege pentru functia de viceprimar.
Totodata, se stabileste ca pana la data de 31 decembrie 2010 reprezentantii statului sau ai unitatilor administrativ-teritoriale in organele de conducere sau control ale regiilor autonome, companiilor nationale si societatilor la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrative-teritoriala, inclusive filialele acestora beneficiaza de o indemnizatie de 1% din remuneratia directorului/directorului general sau a presedintelui consiliului de administratie, respectiv al consiliului de supraveghere. Indemnizatia astfel stabilita va include si orice alte forme de indemnizatie suplimentara sau remuneratie pentru activitatea depusa in cadrul oricaror organe, comitete, comisii sau orice alte asemenea structuri infiintate de organele constitutive ale operatorilor economici mentionati, in temeiul legii sau al actelor constitutive.
In situatia depasirii indemnizatiei astfel stabilite pentru reprezentantii statului sau ai unitatilor administrativ-teritoriale in organele de conducere sau control, va opera incetarea de drept a contractului de mandat, conducatorul institutiei implicate avand obligatia de a numi un alt reprezentant al statului, in termen de 3 zile de la data incetarii.
Av. Roxana Lucaci, ENESCU, PANAIT, POP SI ASOCIATII
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro