Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Ministrul Educatiei. Bacalaureatul va avea 7 probe


14 aprilie 2010 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Flux informații

In sedinta de luni, 12 aprilie 2010, Guvernul Romaniei a aprobat proiectul Legii Educatiei Nationale propus de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. Potrivit acestui document, examenul national de bacalaureat se organizeaza in doua sesiuni si consta in sustinerea a 7 probe: 4 orale (sau de evaluare a diferitelor competente specifice) si 3 scrise.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educatiei, ”elevii care studiaza in una din limbile minoritatilor nationale vor sustine 5 probe orale si 4 probe scrise. Examenul de bacalaureat se va desfasura in conformitate cu prevederile acestei legi incepand cu anul 2012.
Probele de evaluare a competentelor sunt in numar de 4, respectiv 5 pentru absolventii care au studiat intr-o limba a minoritatilor nationale: evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, evaluarea competentelor lingvistice la cele doua limbi de circulatie internationala studiate pe parcursul invatamantului liceal si evaluarea competentelor digitale. La acestea se adauga evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna pentru elevii carora au studiat intr-o astfel de limba.

Probele scrise de evaluare a competentelor formate pe durata invatamantului liceal sunt urmatoarele: o proba scrisa la limba si literatura romana, respectiv limba si literatura materna (probe comune pentru elevii de la toate filierele, profilurile si specializarile, cu precizarea ca proba in limba materna e sustinuta doar de elevii care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale) si doua probe scrise, diferentiate, in functie de profil, filiera sau specializare.

Astfel, pentru profilul real din filiera teoretica elevii vor sustine examen la matematica si o proba transdisciplinara din stiintele naturii (fizica, chimie si biologie). Pentru profilul umanist din filiera teoretica probele se vor sustine la geografie si transdisciplinar din stiinte socio-umane (istorie, economie, sociologie, filozofie, psihologie). Pentru filiera tehnologica va fi o proba scrisa la disciplina specifica profilului si o proba transdisciplinara specifica domeniului de pregatire, iar pentru filiera vocationala sunt prevazute o proba practica sau scrisa, dupa caz, specifica profilului sau specializarii si o proba transdisciplinara specifica profilului sau specializarii.

In cazul probelor de evaluare a competentelor in limbi de circulatie internationala si a competentelor digitale, rezultatul evaluarii se exprima prin nivelul de competenta corespunzator Cadrului European Comun de Referinta pentru Limbi, respectiv prin nivelul de competenta, in raport cu standardele europene recunoscute in domeniu. Elevii care promoveaza, pe parcursul invatamantului preuniversitar, examene cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice in limbi straine sau examene cu recunoastere europeana pentru certificarea competentelor digitale, au dreptul la recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la aceste examene, la cerere si conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Examenul national de bacalaureat se considera promovat de catre absolventii invatamantului secundar superior, liceal, care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: au sustinut probele de evaluare a competentelor specifice, au sustinut probele scrise prevazute si au obtinut cel putin nota 5 la fiecare dintre acestea si au o medie aritmetica, calculata cu doua zecimale exacte, a notelor obtinute la probele scrise cel putin egala cu 6. In urma promovarii examenului national de bacalaureat, absolventului i se elibereaza diploma de bacalaureat. Absolventilor de liceu care au sustinut evaluarile competentelor specifice li se elibereaza certificate care atesta nivelul de competenta lingvistica, respectiv nivelul de competenta digitala. Eliberarea acestor certificate nu este conditionata de promovarea probelor scrise. In cazul nepromovarii examenului national de bacalaureat, pot fi recunoscute in sesiunile urmatoare, la cerere, rezultatele la evaluarile competentelor specifice, respectiv rezultatele la probele scrise fost promovate cu cel putin nota 5.

Pentru anumite filiere, profiluri, specializari sau calificari, stabilite de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, absolventii invatamantului liceal pot sustine un examen de certificare a calificarii, separat de examenul de bacalaureat. Continutul, calendarul si modul de organizare a examenului de certificare a calificarii se stabilesc de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si se dau publicitatii, pentru fiecare generatie, cel mai tarziu la inceputul ultimei clase de liceu. Absolventii invatamantului liceal, care sustin si promoveaza examenul de certificare a calificarii primesc certificat de calificare, corespunzator nivelului stabilit prin Cadrul National al Calificarilor si suplimentul descriptiv al certificatului in format EUROPASS. Eliberarea certificatului de calificare nu este conditionata de promovarea examenului de bacalaureat.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică