ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
14 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Proiect de lege prin care consilierii juridici care nu lucreaza la stat, NU vor mai fi recunoscuti
15.04.2010 | JURIDICE.ro, Iulian URBAN


Un proiect de lege promovat de acesti parlametari – Senatori şi Deputaţi, [Rădulescu Şerban – senator PD-L; Amet Aledin – deputat UDTTMR (minoritati); Dugulescu Marius Cristinel – deputat PD-L; Giurgiu Mircia – deputat PD-L; Grosaru Mircea – deputat RO.AS.IT (minoritati); Gurzău Adrian – deputat PD-L; Ignat Miron – deputat CRLR (minoritati); Itu Cornel – deputat PSD; Lubanovici Mircea – deputat PD-L; Movilă Petru – deputat PD-L] vine sa aduca o adevarata nebunie care tulbura Justitia romana.

Concret, vor ramane recunoscuti in calitate de consilieri juridici ca beneficiari ai legii din 2003, numai cei care au contracte de munca cu institutii ale statului sau la firme unde statul este actionar majoritar, urmand insa sa le fie acordat un statut similar cu cel al …. magistratilor.

Este o nebunie de lege insa astept reactia Uniunii Colegiilor Consilierilor Juridici din Romania si a CSM intrucat este pur si simplu o propunere inadmisibila. Iar, in plus, o asemenea propunere risca sa tulbure apele in randul celor 24000 de consilieri juridici din Romania si sa provoace un nou conflict deschis cu avocatii, intrucat circa 17000 de persoane ar ramane in afara oricarui statut in lumea juridica. Sunt curios daca va exista o solidaritate a consilierilor juridici pentru respingerea legii sau lasitatea damboviteana isi va spune iar cuvantul.

Iulian URBAN, senator
vicepresedinte al Comisiei Juridice a Senatului Romaniei

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Au fost scrise până acum 14 de comentarii cu privire la articolul “Proiect de lege prin care consilierii juridici care nu lucreaza la stat, NU vor mai fi recunoscuti”

 1. codstyle spune:

  Probabil o parte din cei care au semnat aceasta initiativa legislativa habar nu au ce inseamna consilier juridic… semneaza si ei ca sa-si justifice functia in partid!

 2. rica venturiano spune:

  De ce dezinformeaza dl senator Urban? Proiectul de lege publicat pe site-ul Parlamentului nu prevede nerecunoasterea sau excluderea consilierilor juridici din mediul privat.
  Dl senator Urban este in primul rand un om de afaceri prosper in materia recuperarii de creante si am convingerea ca toate actiunile sale ca parlamentar se circumscriu acestor interese. Din acest motiv, sunt circumspect atunci cand apreciez o luare de pozitie a sa privind functionarea institutiilor statului.

 3. Viorel Papu spune:

  Ca avocat, consider că este o propunere foarte ciudată. Este nevoie de consilieri juridici şi în sectorul privat. Unii sunt buni sau foarte buni. Legiuitorul nostru nu se dezice de modalitatea emiterii actelor normative: fără logică, fără bun simţ, cu finalitate constând cel puţin în rumoare socială.

  • Eu nu gasesc utilitatea acestei profesii.
   Consilierii juridici sunt avocati.
   Avind in vedere ca L51 si L514 sunt exemple clasice de paralelism legislativ care trebuie eradicat, orice propunere legislativa de „reformare” a profesiei de consilier juridic este o ilustra frectie la picior de lemn, un exercitiu de futilitate a unor parlamentari CENZURAT.

   In 1950, cind Barourile au fost dizolvate, avocatii au fost detasati in intreprinderile socialiste in calitate de jurisconsulti si consilieri juridici.

   Deci profesia de consilier juridic este, in Romania, o creatie genetica juridica mutanta a comunismului.

   Avocatii au uitat istoria.
   Avocatii au uitat…
   Si cine uita … nu merita.

 4. Botescu Paul spune:

  Foarte, foarte interesant !!!!

  Nu am mai citit de mult un proiect de lege atat de aberant!

  Este una din cele mai mari „scorneli juridice” create in stilul ultimilor ani de guvernare. Stilul acesta de divide si cucereste este confirmat de acest proiect legislativ. In urma pronuntarii Deciziei 109 a CCR care a creat numeroase discutii , a protestului magistratilor, acest proiect de lege mai lipsea pentru a bulversa in totalitate cadrul legal de exercitare a profesiilor juridice .
  Recunoasterea calitatii de consilier juridic NUMAI a acelora care lucreaza in gaselnita numita „compartimente judiciare” cu siguranta are rolul de a proteja interesele consilierului juridic asa cum se mentioneaza in expunerea de motive a proiectului.
  Proiectul prevede numai lucruri bune: noi structuri, noi cheltuieli bugetare, umplem tara de profesii asimilate magistratilor, inghesuim oameni in CSM, instituim proceduri judiciare noi… intrun cuvant o reglementare pe cinste!
  Ma interebam cand se va incheia razboiul dintre avocati si consilierii juridici si gasisem un raspuns in proiectul de lege privind modificare Legii avocaturii postat de siteul Baroului Bucursti .Consideram ca prin primirea in profesia de avocat a consilierilor juridici care au o vechime mai mare de 5 ani va rezolva oarecum problema. Era o sansa….
  Acum, acest proiect de lege vine si ma lumineaza: se va termina la calendele grecesti.
  Mintea naucitoare a acestor scornitori de legi care au incropat acest proiect legislativ, m-a blocat!
  Toate sperantele mele intrun viitor luminat de legi clare si nediscriminatorii se naruie incet…
  Stupizeniile proiectului de lege ma linseaza!
  Pana cand o sa suportam toate aberatiile astea? Nu ma refer neaparat la consilierii juridici ci la toti cei de buna credinta care exercita o profesie juridica…
  Calcarea in picioare a numeroase principii de drept, a bunului simt de catre acest proiect de lege care este in vadita contradictie cu expunerea de motive este oare o testare a rabdarii noastre ?
  Cel putin partea din proiect care prevede ca MJ va elabora norme care sa lamureasca ce inseamna hotarare vadit netemeinica si nelegala m-a pus in pozitie de acrobat. M-a dat pe spate! Nu mai trebuie decat sa strig :URAAA, instantele de judecata au fost inlocuite!!Executivul i-a luat locul! Regele a murit! Traiasca regele!
  Ma opresc aici. Din scris.
  Cuvintele-mi dispar. Incerc sa inteleg acum…

 5. Dianet spune:

  Dezinformare cu nerusinare! Cenzurati comentariile, si nu cenzurati articolele? Proiectul de lege la care face referire autorul articolului in niciun caz nu tinde sa faca sa NU mai fie recunoscuti consilierii juridici care nu lucreaza la stat!
  Din contra, propunerea legislativa da importanta cuvenita activitatii consilierilor juridici care reprezinta atat statul si institutiile sale cat si agentii economici.
  In cazul in care onor senatorul Urban a dat click din greseala si a trimis acest articol spre publicare inainte sa fi citit proiectul de lege, asteptam scuzele sale publice si actualizarea articolului prin apropierea sa de realitate.
  In cazul in care aceste lucruri nu se vor intampla rapid, consideram ca administratorii site-ului trebuie sa stearga acest „articol” si sa-si ceara scuzele de rigoare cititorilor http://www.juridice.ro pentru publicarea unui material profund eronat fara o minima verificare.

 6. prolisimo spune:

  Dar de ce nu postati comentariul meu? Chiar credeti ca e mult mai vulgar decat ceea ce fac „iubitii nostri alesi”?

 7. judiciarius spune:

  Chiar daca practic in mod legal profesia de consilier juridic in sectorul bugetar, nu pot sa nu fiu consternat de aceasta tentativa de inflamare a sistemului juridic romanesc si de provocare la razboi intre profesiile juridice! Prefer colegialitatea si lupta prin alte mijloace pentru redobandirea demnitatii acestei profesii juridice, respectiv concurenta loiala pe piata serviciilor juridice, decat „inscrierea in partid” de bucurie ca ni s-ar aduce vreun avantaj in detrimentul marii mase a consilierilor juridici din mediul privat si in final al dezbinarii totale a acestei profesii si asa greu incercate! Sper sa nu fie legiferata aceasta noua aberatie juridica discriminatorie!

 8. t-ovidiu spune:

  cineva spunea sa nu avem pretentia ca poporul roman este un popor genial….cu asa ineptii, ii dau dreptate

 9. judiciarius spune:

  Ce mai fac consilierii juridici?

  Rămân stupefiat de acţiunile recente care bulversează profesia de consilier juridic. Dacă unii colegi parlamentari, fără a avea vreo legătură cu această profesie ori în cunoştinţă de cauză cu organizarea şi exercitarea acesteia, încearcă să propună un Proiect de lege prin care consilierii juridici care nu lucreaza la stat, NU vor mai fi recunoscuti (http://webapp.senat.ro/sergiusenat.proiect.asp?cod=15016&pos=0&NR=b156&AN=2010) Review: https://www.juridice.ro/106669/proiect-de-lege-prin-care-consilierii-juridici-care-nu-lucreaza-la-stat-nu-vor-mai-fi-recunoscuti.html , am întâlnit şi o altă anomalie juridică în încercarea asiduă a unor colegi consilieri juridici din sistemul privat de „demonstra” incompatibilitatea dintre funcţia publică şi profesia de consilier juridic şi „ilegalitatea” practicării acestei profesii de către consilierii juridici din sistemul bugetar. Curtea Constituţională a respins prin Decizia nr.221/2010 excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 2 alin. (3) lit. g) teza finală din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, art. 2 teza întâi şi art. 3 alin. (1) din Legea nr. 514/2003 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic, art. 329 alin. 3 din Codul de procedură civilă şi ale art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, cu trimitere la Decizia anterioară nr. 167/2008.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate