Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

ANI. Consilier judetean. Dubla stare de incompatibilitate
16.04.2010 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Agentia Nationala de Integritate a constatat joi, 15 aprilie 2010, starea de incompatibilitate in care s-a aflat Teodor Iulian Gheorghe, in perioada 21 noiembrie 2005 – 4 aprilie 2007, intrucat a detinut simultan atat functia de Consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Galati, cat si pe cea de Director al Directiei pentru Servicii Publice Deconcentrate. Starea de incompatibilitate a mai fost sesizata si in intervalul 3 septembrie 2008 – 5 februarie 2009, deoarece a detinut concomitent calitatea de Consilier local in cadrul Consiliului local Galati, cat si functiile de Director general adjunct, Director general si Presedinte al Consiliului de Administratie in cadrul Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos Galati.

Potrivit unui comunicat ANI, ”Agentia a fost sesizata de catre Centrul de Resurse Juridice cu privire la posibila nerespectare de catre domnul GHEORGHE TEODOR IULIAN a prevederilor legale ce reglementeza regimul juridic al incompatibilitatilor.

In urma verificarii prealabile, efectuate in temeiul Legii nr. 144/2007, republicata, au rezultat indicii temeinice referitoare la incalcarea de catre domnul GHEORGHE TEODOR IULIAN a prevederilor legale privind regimul juridic al incompatibilitatilor.

Procedura de instiintare, asa cum este prevazuta de Legea nr. 144/2007, republicata, a fost indeplinita, domnul GHEORGHE TEODOR IULIAN fiind informat despre declansarea procedurii de verificare a respectarii dispozitiilor legale privind respectarea regimului juridic al incompatibilitatilor, precum si cu privire la drepturile sale de a lua cunostinta de actele si lucrarile dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat si de a prezenta orice elemente justificative pe care le considera necesare.

In urma verificarilor efectuate si a analizarii informatiilor si documentelor transmise de institutiile competente, au rezultat urmatoarele:

  • Domnul GHEORGHE TEODOR IULIAN a detinut un mandat de consilier judetean in perioada 02.07.2004 – 29.05.2008;
  • In perioada 01.06.2005 – 21.11.2005, domnul GHEORGHE TEODOR IULIAN a detinut functia de consilier personal la Cabinetul Secretariatului de Stat Relatia cu Prefecturile;
  • In perioada 21.11.2005-04.04.2007, a detinut functia de delegat in functia de Director al Directiei pentru Serviciile Publice Deconcertate;
  • Domnul GHEORGHE TEODOR IULIAN detine, din iunie 2008, pana in prezent, functia de Consilier local in cadrul Consiliului Local al Municipiului Galati;
  • Prin decizia din data 03.09.2008 a A.F.D.J. Galati, domnul GHEORGHE TEODOR IULIAN a fost numit Director general adjunct al Regiei Autonome A.F.D.J. Galati;
  • In data de 24.12.2008, prin Ordinul Ministerului Transporturilor, domnul GHEORGHE TEODOR IULIAN este numit pe o perioada de 30 de zile Director general al Regiei Autonome A.F.D.J. Galati;
  • In data de 23.01.2009, prin Ordinul Ministerului Transporturilor, domnul GHEORGHE TEODOR IULIAN preia atributiile de Director general al A.F.D.J. Galati pana in data de 05.02.2009, data la care domnului GHEORGHE TEODOR IULIAN ii inceteaza preluarea atributiilor de Director general si Presedinte al Consiliului de Administratie al Regiei Autonome A.F.D.J. Galati.

Conform prevederilor art. 88, alin. (1), litera d) din Legea nr. 161/2003, „Functia de consilier local sau judetean este incompatibila cu: functia de presedinte, vicepresedinte, director general, director, manager, asociat, membru al consiliului de administratie sau cenzor la regiile autonome si societatile comerciale de interes local infiintate sau aflate sub autoritatea consiliului local ori judetean respectiv sau la regiile autonome si societatile comerciale de interes national care isi au sediul sau care detin filiale in unitatea administrativ-teritoriala respectiva”.

Potrivit prevederilor art. 88, alin. (1), litera c) din Legea nr. 161/2003, „Functia de consilier local sau judetean este incompatibila cu: calitatea de functionar public sau angajat cu contract individual de munca in aparatul propriu al consiliului local respectiv sau in aparatul propriu al consiliului judetean ori al prefecturii din judetul respectiv”. De asemenea, conform art. 97, alin. (2), pct. b) din legea mai sus amintita, „Raportul de serviciu al functionarului public se suspenda: pana la incetarea functiei eligibile sau a functiei de demnitate publica, in cazul in care functionarul public a fost ales sau numit”.

Avand in vedere cele de mai sus, s-a constatat faptul ca domnul GHEORGHE TEODOR IULIAN nu a respectat obligatiile referitoare la regimul juridic al incompatibilitatilor, acesta aflandu-se in stare de incompatibilitate in perioada 21.11.2005-04.04.2007, intrucat a detinut simultan atat functia de Consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Galati, cat si pe cea de Director al Directiei pentru Servicii Publice Deconcentrate, respectiv in perioada 03.09.2008-05.02.2009, deoarece a detinut concomitent calitatea de Consilier local in cadrul Consiliului Local al Municipiului Galati, cat si functiile de Director general adjunct, Director general si Presedinte al Consiliului de Administratie in cadrul Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos Galati.

Potrivit prevederilor art. 49, alin. (3) din Legea nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale  de Integritate, republicata, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din functie sau, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective”.

„In termen de 15 zile de la data comunicarii actului de constatare a conflictului de interese sau a starii de incompatibilitate, persoana verificata poate face contestatie”, conform prevederilor legale.

Activitatea de verificare a averii dobandite in perioada exercitarii mandatelor sau a indeplinirii functiilor ori demnitatilor publice, dupa caz, a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor este supusa controlului judecatoresc.

Agentia Nationala de Integritate isi exercita atributiile cu respectarea principiilor legalitatii, impartialitatii, independentei, celeritatii, dreptului la aparare si bunei administrari.”

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.