PE. Initiativa cetatenilor – noi reguli
16.04.2010 | JURIDICE.ro

Parlamentul European a anuntat, joi, 15 aprilie 2010, modificarea regulilor pentru initiativa cetatenilor.
Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, ”initiativa cetatenilor europeni este una din cele mai semnificative inovatii aduse de Tratatul de la Lisabona. Conform acesteia, cel putin un milion de oameni din cel putin o treime dintre statele membre sa invite Comisia Europeana sa formuleze initiative pentru reglementari europene. La 31 martie, Comisia Europeana a adoptat propunerea pentru un nou regulament privind initiativa cetatenilor.
Initiativa cetatenilor va oferi cetatenilor europeni o voce mai puternica si va adauga o noua dimensiune democratiei europene, oferind cetatenilor UE posibilitatea de a influenta agenda politica a UE.
Cu toate acestea, noul instrument nu afecteaza deloc dreptul la initiativa de care beneficiaza Comisia Europeana, dar aceasta din urma va trebui sa ia in considerare initiativele sugerate de cetateni.
Un milion de semnaturi din cel putin noua state membre
La 31 martie, CE a aprobat noul regulament privind initiativa cetatenilor europeni, care presupune ca:
- Este nevoie de un minim de un milion de semnaturi (colectate in scris sau in varianta electronica) de la cetateni care provin din cel putin noua state membre ale UE;
- Numarul minim de cetateni necesari pentru a sprijini o initiativa in fiecare din statele membre este proportional cu dimensiunea acestora si difera de la o tara la alta: 72 500 pentru Germania, 4 500 pentru Malta si 24750 pentru Romania;
- Varsta minima este varsta la care cetatenii au drept de vot in alegerile pentru Parlamentul European;
- Initiativele propuse trebuie inregistrate intr-un registru online, unde vor fi verificate ulterior de catre Comisie;
- Fiecare semnatar trebuie sa specifice numele, adresa, data si locul nasterii, adresa de e-mail, nationalitatea si u numar personal de identificare.
Ce cred deputatii europeni?
Andrew Duff (Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, Regatul Unit): „CE a atins un echilibru intre stimularea democratiei populare si asigurarea integritatii noului sistem. Orice cetatean care ar dori sa lanseze o initiativa va fi sfatuit, pentru inceput, sa primeasca opinia informala a Comisiei in ceea ce priveste viabilitatea si eligibilitatea propunerii”.
Rafał Trzaskowski (Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat),Polonia): „Propunerea ne aduce mai aproape de realizarea uneia din cele mai importante inovatii ale Tratatului de la Lisabona […] Sunt convins ca ambele parti (Parlamentul European si statele membre) vor face totul posibil pentru a ajunge la o decizie finala cat mai curand posibil […] Cu toate acestea, as dori sa atrag atentia asupra asteptarilor prea mari pe care ar putea sa le ridice cetatenilor aceasta initiativa”.”