Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

CE. Raportul RAPEX 2009
19.04.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Comisia Europeana a dat publicitatii raportul anual RAPEX 2009, care a evidentiat eficienta cooperarii Uniunii Europene in ceea ce priveste produsele periculoase.

Potrivit unui comunicat al CE, ”numarul produselor de consum periculoase notificate prin Sistemul de alerta rapida pentru produse nealimentare periculoase al UE („RAPEX”) a crescut cu 7% in 2009 fata de 2008, arata astazi raportul RAPEX 2009 al Comisiei.Aceasta evolutie, de la 1866 de notificari in 2008 la 1993 de notificari anul trecut, arata ca in 2009 capacitatea RAPEX a cunoscut o crestere suplimentara, datorita unei monitorizari mai eficiente a pietei de catre statele membre. De asemenea, intreprinderile europene isi asuma responsabilitatile in domeniul sigurantei produselor de consum cu o mai mare seriozitate si isi retrag mai rapid de pe piata produsele nesigure. Se constata si ca ele incep sa foloseasca cu mai multa regularitate sistemul de alerta rapida pentru intreprinderi („Aplicatia pentru intreprinderi”). Jucariile, imbracamintea si autovehiculele au fost produsele cel mai frecvent notificate in 2009. In plus, astazi au fost prezentate si rezultatele unui studiu de monitorizare a pietei, la care au participat 13 tari, si care a verificat siguranta jucariilor. Conform acestor rezultate, 20% dintre jucarii nu respectau cerintele de siguranta relevante.

John Dalli, comisarul responsabil pentru politica in materie de sanatate si consumatori, a declarat: „Acest raport reprezinta controlul nostru anual al situatiei in domeniul sigurantei produselor de pe piata UE, destinate cetatenilor din UE. Siguranta are o importanta deosebita pentru fiecare stat membru, iar in ultimii sase ani RAPEX a devenit un exemplu al eficientei cooperarii UE in acest domeniu.”

Numarul de produse periculoase notificate continua sa creasca

Numarul total de notificari transmise prin intermediul sistemului RAPEX a crescut treptat din 2004 (cand directiva privind siguranta generala a produselor a fost transpusa in legislatia nationala a statelor membre).In acest al saselea an de existenta a sistemului, numarul de notificari a crescut de peste patru ori, de la 468 (in 2004) la 1993 (in 2009).In 2009, numarul de notificari a crescut cu 7% in comparatie cu 2008.

Cresterea numarului de notificari RAPEX si consolidarea capacitatii sistemului constituie rezultatul urmatorilor factori:

  • aplicare mai eficienta a cerintelor privind siguranta produselor de catre autoritatile nationale;
  • o utilizare mai eficienta a resurselor;
  • o mai buna cunoastere a propriilor obligatii de catre intreprinderi;
  • consolidarea cooperarii cu tari terte;
  • activitati de creare a unor retele si de formare profesionala, desfasurate in statele membre si coordonate de Comisia Europeana.

In ceea ce priveste tarile de origine, numarul de notificari privind produse din China trimise prin RAPEX a aratat o crestere lenta (de 1%, de la 59% in 2008 la 60% in 2009). A existat o scadere a numarului de notificari care nu contineau informatii in legatura cu tara de origine a produsului notificat.

Toate tarile contribuie la sistemul RAPEX

Toate tarile UE au participat la sistemul RAPEX prin detectarea si notificarea de noi produse periculoase si prin asigurarea unor actiuni de monitorizare adecvate in urma informatiilor primite. Jumatate dintre tari si-au intensificat ulterior activitatile in cadrul sistemului si au notificat mai multe produse periculoase decat in 2008. Tarile care au trimis cele mai multe notificari au fost Spania (220 notificari), Germania (187 de notificari), Grecia (154 de notificari), Bulgaria (122 de notificari) si Ungaria (119 notificari). Notificarile trimise de aceste tari reprezinta 47% din toate notificarile cu privire la produse care prezinta un risc major transmise prin intermediul sistemului.

Jucariile, imbracamintea, textilele si autovehiculele sunt primele pe lista

Jucariile (472 de notificari), imbracamintea si textilele (395 de notificari) si autovehiculele (146 de notificari) au reprezentat 60% din toate notificarile din anul 2009 referitoare la produse care prezinta un risc major. Aparatele electrice (138 de notificari) au devenit cea de-a patra categorie de produse cel mai frecvent notificate.

Rezultatele studiului de monitorizare a pietei UE privind siguranta jucariilor

In 2009, autoritatile responsabile cu monitorizarea pietei din 13 tari au realizat o verificare specifica a sigurantei jucariilor. Au fost inspectate peste 14 000 de jucarii, pentru a verifica respectarea legislatiei relevante privind siguranta. Inspectiile au avut loc in special la sediile importatorilor si ale vanzatorilor cu amanuntul, autoritatile vamale verificand 160 de transporturi de jucarii importate.

Dintre jucariile inspectate, 803 de esantioane au fost trimise la un laborator, in vederea efectuarii de teste privind aspecte legate de siguranta mecanica (576 de esantioane) si continutul de metale grele (227 de esantioane).200 de esantioane nu au trecut testele mecanice, in timp ce doar 17 esantioane nu respectau cerintele privind metalele grele. Aceste rezultate au determinat un mare numar de notificari RAPEX si de actiuni corective intreprinse de autoritatile nationale impotriva jucariilor nesigure identificate.

Principalul obiectiv al proiectului (coordonat de PROSAFE, reteaua UE a autoritatilor de supraveghere) era reducerea cantitatii de jucarii nesigure de pe piata UE. De asemenea, acest proiect a permis statelor membre sa castige experienta in ceea ce priveste colaborarea in vederea imbunatatirii supravegherii si a aplicarii legislatiei privind normele de siguranta. Autoritatile nationale isi vor intensifica eforturile pentru a asigura conformitatea cu cerintele de siguranta relevante si pentru a informa si educa operatorii economici si consumatorii.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti