Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
 1 comentariu

DNA. Procuror si judecator trimisi in judecata pentru fals intelectual, trafic de influenta, primire de foloase necuvenite
19.04.2010 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata a unui prim-procuror si a unui judecator pentru fals intelectual si trafic de influenta.

Potrivit unui comunicat DNA, ”MOLDOVAN ADRIANA VETURIA, fost prim procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Nasaud, in sarcina careia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

  • trafic de influenta, in forma continuata,
  • primire de foloase necuvenite,
  • instigare la fals intelectual;

RUS PETRU, judecator la Judecatoria Nasaud, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de fals intelectual;

RUSTI VASILE si SCURTU IOAN, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul lunilor aprilie-mai 2009, inculpata Moldovan Adriana Veturia, in calitate de prim procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Nasaud, a acceptat si primit de la inculpatul Scurtu Ioan edificarea cu titlu gratuit a unui pod in valoare de 30.000 de lei peste paraul din comuna Sant, judetul Bistrita Nasaud, langa complexul turistic Poiana Zanelor, la casa de vacanta a inculpatei. In schimb, inculpata a promis ca va interveni pe langa inculpatul Rus Petru, judecator la Judecatoria Nasaud, pentru a-l determina sa pronunte o hotarare judecatoreasca favorabila inculpatului Scurtu Ioan intr-o cauza civila in care acesta din urma avea calitatea de reclamant.

De asemenea, in cursul lunilor mai-iunie 2009, Moldovan Adriana Veturia a pretins si a primit de la inculpatul Rusti Vasile suma de 2.000 lei pentru ca, prin afirmarea influentei de care se bucura asupra unor magistrati de la instantele si parchetele din judetul Bistrita Nasaud, sa intervina la acestia pentru a obtine o solutie favorabila in cauza penala in care fratele inculpatului Rusti Vasile era cercetat penal in stare de arest preventiv pentru infractiunea de viol.

La data de 21 mai 2009, Moldovan Adriana Veturia l-a determinat pe judecatorul Rus Petru sa redacteze o incheiere intr-o cauza penala in care sa mentioneze in locul sau numele unui alt procuror de sedinta pentru a ascunde o stare de incompatibilitate a inculpatei in respectiva cauza penala, stare atrasa de faptul ca avocat in procesul respectiv era chiar fiul inculpatei. La data de 25 mai 2009, Rus Petru a redactat incheierea respectiva in sensul solicitarii inculpatei Moldovan Adriana Veturia.

Avand in vedere calitatea de magistrat a inculpatei Moldovan Adriana Veturia, la solicitarea DNA, in cursul zilelor de 22 si 24 iunie 2009, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a incuviintat masura retinerii, respectiv a arestarii preventive a inculpatei. Astfel, la data de 24 iunie 2009, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acesteia pe o perioada de 24 de ore iar la aceeasi data, Curtea de Apel Cluj a dispus arestarea preventiva a inculpatei pe termen de 29 de zile, masura ce a fost mentinuta pana la data de 2 iulie 2009, cand a fost inlocuita cu obligarea de a nu parasi tara (comunicat nr.161/VIII/3 din data de iunie 2009, afisat pe site-ul www.pna.ro).

Pentru ca instanta sa dispuna confiscarea sumelor de bani primite cu titlu de mita, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumelor de 3.700 euro si 3.400 lei apartinand inculpatei Moldovan Adriana Veturia.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Cluj.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.”

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.