Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

CSM despre competenta in materia incalcarii deontologiei profesionale de catre magistrati
20.04.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Consiliul Superior al Magistraturii are competenţa efectuării verificărilor în materia încălcării normelor deontologiei profesionale de către magistraţi, fapt stabilit irevocabil prin Decizia nr. 1547/ 18.03.2010 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios administrativ şi fiscal. Soluţia instanţei a fost pronunţată ca urmare a contestării de către Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, în data de 17.12.2008, a competenţei secţiilor consiliului de a se pronunţa cu privire la posibile încălcări ale Codului deontologic de către magistraţi, fapt hotărât de Plenul consiliului prin modificarea regulamentului său de funcţionare ( hotărârea nr. 564/ 19.06.2008).

Potrivit unui comunicat al CSM, „până la pronunţarea irevocabilă asupra legalităţii şi temeiniciei Hotărârii Plenului nr. 564/ 19.06.2008 pentru modificarea si completarea Regulamentului de organizare si funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii aplicabilitatea pronunţării asupra acestor sesizări referitoare la posibile încălcări ale Codului deontologic a fost suspendată în temeiul sentinţei civile nr. 1393/ 01.04.2009 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII Contencios administrativ şi fiscal.”

În acest context, verificările cu privire la încălcarea normelor de conduită, care erau suspendate ca efect al hotărârii anterior menţionate, precum şi situaţiile noi, constatate de către Inspecţia Judiciară, vor fi reluate in condiţiile prevăzute de Regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului Superior al Magistraturii cu respectarea drepturilor magistraţilor de a-şi formula apărarea şi de a administra probe, precum şi de a formula contestaţie si, ulterior, recurs în condiţiile prevăzute de lege şi regulament.

Hotărârile Secţiilor consiliului prin care se constată încălcarea normelor de conduită reglementate de Codul Deontologic al judecătorilor şi procurorilor, rămase irevocabile, se depun la dosarul profesional al judecătorului sau procurorului. Consiliul Superior al Magistraturii va dezbate în şedinţele secţiilor pentru judecători şi procurori din data de 22 aprilie 2010 sesizările Comisiilor de disciplină pentru judecători şi pentru procurori privind posibile încălcări a dispoziţiilor din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor. Consiliul Superior al Magistraturii reafirmă rolul conferit de Constituţia României de garant al independenţei justiţiei şi obligaţia asumată de a spori gradul de responsabilizare al magistraţilor, competenţa şi probitatea profesională, precum şi capacitatea puterii judecătoreşti de a menţine echilibrul puterilor într-un stat de drept.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti