Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

ANI. Incompatibilitate consilier local – asociat unic si administrator de SRL
21.04.2010 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Agentia Nationala de Integritate a constatat starea de incompatibilitate in care s-a aflat domnul Viorel Tiru in perioada 25 iulie 2008 – 1 septembrie 2008, intrucat a deținut simultan atat functia de Consilier local in cadrul Consiliului Local al Comunei Rucar (jud. Arges) cat și calitatile de asociat unic si administrator la S.C. STAR TURISM 2005 S.R.L.

Potrivit unui comunicat al ANI, ”Agenția s-a sesizat din oficiu cu privire la posibila nerespectare de catre domnul TIRU VIOREL a prevederilor legale ce reglementeza regimul juridic al incompatibilitatilor.

In urma verificarii prealabile, efectuate in temeiul Legii nr. 144/2007, republicata, au rezultat indicii temeinice referitoare la incalcarea de catre domnul TIRU VIOREL a prevederilor legale privind regimul juridic al incompatibilitatilor.

Procedura de instiintare, asa cum este prevazuta de Legea nr. 144/2007, republicata, a fost indeplinita in data de 02.02.2009, domnul TIRU VIOREL fiind informat despre declansarea procedurii de verificare a respectarii dispozitiilor legale privind respectarea regimului juridic al incompatibilitatilor, precum si cu privire la drepturile sale de a lua cunostinta de actele si lucrarile dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat si de a prezenta orice elemente justificative pe care le considera necesare.

In urma verificarilor efectuate si a analizarii informatiilor si documentelor transmise de instituțiile competente, au rezultat urmatoarele:

  • domnul TIRU VIOREL a fost validat, incepand cu data de 18.06.2008, in functia de Consilier local in cadrul Consiliului Local al Comunei Rucar, Judetul Arges;
  • incepand cu data de 25.07.2005 si pana in prezent, domnul TIRU VIOREL detine calitatile de asociat unic si administrator la S.C. STAR TURISM 2005 S.R.L.;
  • in perioada 2008-2009, Primaria Comunei Rucar a incheiat cu S.C. STAR TURISM 2005 S.R.L. un contract de executie lucrari privind reparatii si reabilitare grupuri sanitare si a unei alei cu materiale proprii in valoare de 27.000 lei, semnat de catre domnul Primar IONEL DULAMA, din partea Primariei Comunei Rucar, in calitate de beneficiar, si de catre domnul TIRU VIOREL, in calitate de administrator al S.C. STAR TURISM 2005 S.R.L., ca si executant, avand ca perioada de derulare 25.07.2008-01.09.2008.

In conformitate cu prevederile art. 90, alin. (1) din Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenire si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare: „Consilierii locali si consilierii judeteni care au functia de presedinte, vicepresedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administratie sau cenzor ori alte functii de conducere, precum si calitatea de actionar sau asociat la societatile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unitati administrativ-teritoriale nu pot incheia contracte comerciale de prestari de servicii, de executare de lucrari, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autoritatile administratiei publice locale din care fac parte, cu institutiile sau regiile autonome de interes local aflate in subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judetean respectiv ori cu societatile comerciale infiintate de consiliile locale sau consiliile judetene respective”.

Conform art. 91, alin. (3) din Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenire si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare: „Alesul local poate renunta la functia detinuta inainte de a fi numit sau ales in functia care atrage starea de incompatibilitate sau in cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea in aceasta functie. Alesul local care devine incompatibil prin aplicarea prevederilor prezentei sectiuni este obligat sa demisioneze din una dintre functiile incompatibile in cel mult 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi”.

Avand in vedere cele de mai sus, s-a constatat faptul ca domnul TIRU VIOREL nu a respectat obligațiile referitoare la regimul juridic al incompatibilitaților, aceasta exercitand, in perioada 25.07.2008-01.09.2008, atat functia de Consilier local in cadrul Consiliului Local al Comunei Rucar, Judetul Arges, cat și calitatile de asociat unic si administrator la S.C. STAR TURISM 2005 S.R.L.

Potrivit prevederilor art. 49, alin. (3) din Legea nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale  de Integritate, republicata, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din functie sau, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective”.

„In termen de 15 zile de la data comunicarii actului de constatare a conflictului de interese sau a starii de incompatibilitate, persoana verificata poate face contestatie”, conform prevederilor legale.

Activitatea de verificare a averii dobandite in perioada exercitarii mandatelor sau a indeplinirii functiilor ori demnitatilor publice, dupa caz, a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor este supusa controlului judecatoresc.

Agentia Nationala de Integritate isi exercita atributiile cu respectarea principiilor legalitatii, impartialitatii, independentei, celeritatii, dreptului la aparare si bunei administrari.”

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.