Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

ANI. Conflict de interese ref. fost director ANT
23.04.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Agentia Nationala de Integritate a sesizat, la data de 12 aprilie 2010, Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1, in vederea efectuarii de cercetari privindu-ll pe  Vicotr Zota, fost Director executiv al Agentiei Nationale de Transplant (ANT), pentru savarsirea de infractiunii de conflict de interese.

Potrivit unui comunicat al ANI, ”Agentia Nationala de Transplant (ANT), infiintata in anul 2004, functioneaza in subordinea Ministerului Sanatatii, finantarea ei fiind asigurata de la bugetul de stat.

ANT este condusa de un director executiv numit prin ordin al Ministrului Sanatatii si are calitatea de ordonator tertiar de credite.

La data de 06.04.2009, in baza prevederilor Legii nr. 144/2007, republicata, Agentia Nationala de Integritate s-a sesizat din oficiu in urma publicarii de catre cotidianul “EVENIMENTUL ZILEI” a articolului intitulat  „MOGULUL CELULELOR STEM”, care semnala posibila nerespectare de catre domnul VICTOR ZOTA, in calitate de Director executiv al Agentiei Nationale de Transplant (ANT), a dispozitiilor legale referitoare la conflictul de interese.

Procedura de instiintare a fost indeplinita la data de 15.05.2009 in conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007, republicata, domnul VICTOR ZOTA fiind informat despre declansarea procedurii de verificare, precum si cu privire la drepturile sale de a lua cunostinta de actele si lucrarile dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat si de a prezenta orice elemente justificative pe care le considera necesare.

In urma verificarilor efectuate si a analizarii informatiilor si documentelor transmise de institutiile competente, s-au constatat urmatoarele:

  • domnul VICTOR ZOTA a mentionat in documentul intitulat „DECLARATII DE AVERE SI DE INTERESE 2005-2008”, completat la data de 19.06.2009, ca “detine calitatea de presedinte al Fundatiei pentru Transplant din anul 2006 si pana in prezent”;
  • domnul VICTOR ZOTA  a detinut functia de director executiv  al Agentiei Nationale de Transplant in perioada 15.03.2006 – 30.07.2009;
  • domnul VICTOR ZOTA  a detinut in perioada 10.05.2007-05.05.2009 calitatea de membru fondator si Vicepresedinte al Fundatiei Eurocord Romania. De asemenea, ca membru fondator al Fundatiei Eurocord Romania, figureaza si compania CORD BLOOD CENTER RO S.R.L.;
  • banca de celule stem din care face parte si laboratorul de procesare sange placentar functioneaza in cadrul S.C. CBC LABORATORIES S.A. – firma membra a grupului CORD BLOOD CENTER GROUP –, alaturi de S.C. CORD BLOOD CENTER RO S.R.L. si Fundatia Eurocord Romania;
  • in data de 01 iulie 2008, prin Ordinul Ministerului Sanatatii, banca de celule stem a fost acreditata de catre Agentia Nationala de Transplant;
  • de asemenea, in data de 23.03.2009, Agentia Nationala de Transplant (ANT), prin Directorul executiv dr. VICTOR ZOTA, comunica domnului dr. DAN SERGIU HABAGO faptul ca firma S.C. CBC LABORATORIES S.A. (punctul de lucru OTOPENI) va fi propusa pentru acreditare ca banca de celule stem prin Ordinul Ministrului Sanatatii. Domnul dr. DAN SERGIU HABAGO este Presedinte al Consiliului de Administratie al firmei S.C. CBC LABORATORIES S.A.

Domnul VICTOR ZOTA a detinut functia de Director executiv al Agentiei Nationale de Transplant in perioada 15.03.2006 – 30.07.2009, precum si calitatea de Vicepresedinte si membru fondator al Fundatiei Eurocord Romania. Domnul Dan Sergiu Habago figureaza ca membru fondator al Fundatiei Eurocord Romania, acesta fiind si Presedinte al Consiliului de Administratie al firmei S.C. CBC LABORATORIES S.A., precum si Director general si administrator al firmei S.C. CORD BLOOD CENTER RO S.R.L., firme de asemenea membre ale Fundatiei Eurocord Romania, conform actelor constitutive si statutului fundatiei respective.

In perioada verificarii, au fost solicitate de la S.C. CBC LABORATORIES S.A. si S.C. CORD BLOOD CENTER RO S.R.L. date si documente din care sa reiasa daca aceste societati au contribuit in vreun mod la crearea/ marirea patrimoniului Fundatiei Eurocord Romania, avand in vedere faptul ca domnul VICTOR ZOTA detine o functie in cadrul fundatiei, iar, in calitatea de Director executiv al Agentiei Nationale de Transplant, a propus spre acreditare laboratoare/ banci de celule stem in cadrul grupului de firme mentionate mai sus.

Din analizarea datelor si documentelor furnizate de  S.C. CORD BLOOD CENTER RO S.R.L., a rezultat faptul ca aceasta firma a contribuit la crearea si completarea patrimoniului Fundatiei Eurocord Romania, dupa cum urmeaza:

  • 05.05.2007 – Contract de comodat (punerea la dispozitie a unei suprafete de 15 mp), folosirea cu titlu gratuit a unei incaperi in imobilul din Cluj Napoca, Splaiul Independentei nr.X, ap.X;
  • 20.02.2008 – Contract de inchiriere (locatorul punand spatiul la dispozitia fundatiei cu titlu gratuit) incapere in suprafata de 10 mp in Cluj Napoca, Str. Eftimie Murgu XX;
  • in perioada 27.03.2008 – 22.04.2009, au fost incheiate un numar de 14 contracte de sponsorizare;
  • contractele de sponsorizare au avut ca obiect bunuri cu caracter sanitar/ medical, organizare de evenimente, precum si sprijin financiar pentru sustinerea activitatii fundatiei, valoarea acestora ridicandu-se la suma de 27.662 Lei si 2150 Euro.

Datorita functiei publice detinute, director executiv in cadrul unei Agentii aflate in subordinea Ministerului Sanatatii, domnul Victor Zota, prin atributiile care ii reveneau, si anume, propunerea spre acreditare a unitatilor sanitare care pot efectua activitati de banci de tesuturi umane, recoltare/ stocare celule stem si alte asemenea operatiuni, a participat in mod direct la luarea unor astfel de decizii, favorizand  persoane juridice cu care avea relatii cu caracter patrimonial, prin calitatile detinute in cadrul Fundatiei Eurocord Romania, si anume, membru fondator (subscriind la patrimoniul Fundatiei), cat si Vicepresedinte al Fundatiei, facand parte din Consiliul Director (organ executiv), conform Statutului Fundatiei Eurocord Romania.

Potrivit prevederilor art. 79, alin. (1), pct. a) din Legea nr.161/2003: „Functionarul public este in conflict de interese daca se afla in una dintre urmatoarele situatii: este chemat sa rezolve cereri, sa ia decizii sau sa participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice si juridice cu care are relatii cu caracter patrimonial”.

De asemenea, alin. 2 al aceluiasi articol prevede urmatoarele: „In cazul existentei unui conflict de interese, functionarul public este obligat sa se abtina de la rezolvarea cererii, luarea deciziei sau participarea la luarea unei decizii si sa-l informeze de indata pe seful ierarhic caruia ii este subordonat direct …”.

Avand in vedere ca aspectele mentionate anterior constituie indicii temeinice priving savarsirea infractiunii de conflict de interese, prevazuta si pedepsita de art. 253^1, Cod Penal, asupra careia numai organele judiciare au competenta de a se pronunta, A.N.I. a sesizat  Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1, Bucuresti.

Activitatea de verificare a averii dobandite in perioada exercitarii mandatelor sau a indeplinirii functiilor ori demnitatilor publice, dupa caz, a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor este supusa controlului judecatoresc. Agentia isi exercita atributiile cu respectarea principiilor legalitatii, impartialitatii, independentei, celeritatii, dreptului la aparare si bunei administrari.”

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti