Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
2 comentarii

Prim-procuror si avocat arestati preventiv pentru 29 de zile
25.04.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza cercetari penale fata de inculpatii:

CARPEN NELU, prim – procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Buftea, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– luare de mita,
– constituire a unui grup infractional organizat,
– trei infractiuni de favorizare a infractorului si

ZAMFIRACHI ADRIAN-RICHARTT, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– constituire a unui grup infractional organizat,
– doua infractiuni de trafic de influenta, dintre care una in forma continuata.

Potrivit unui comunicat al DNA, „din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat urmatoarea stare de fapt:

In perioada octombrie – decembrie 2009, inculpatul Carpen Nelu, in calitate de prim procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Buftea, a pretins de la doua persoane, printr-un intermediar, 4.000 euro pentru a facilita dispunerea unei solutii de netrimitere in judecata fata de una dintre aceste persoane, intr-un dosar penal aflat pe rolul Parchetului de pe langa Judecatoria Buftea. In acest sens, procurorul Carpen Nelu a creat premisele ca persoana cercetata sa obtina solutia favorabila mentionata mai sus prin infirmarea rechizitoriului emis in acel dosar penal, administrarea frauduloasa a unor probe si prin transmiterea de indrumari cu privire la atitudinea pe care trebuia sa o adopte in cadrul unor proceduri judiciare.

In cursul lunii iulie 2009, procurorul Carpen Nelu si alte doua persoane au constituit un grup infractional organizat, a carui activitate s-a desfasurat in perioada iulie 2009 – martie 2010, in scopul comiterii unor infractiuni de coruptie. Aceste actiuni, derulate in mod coordonat, vizau: racolarea unor persoane cercetate penal interesate sa obtina masuri judiciare favorabile, in schimbul remiterii unor sume de bani si altor bunuri pentru influentarea sau coruperea magistratilor; asigurarea transmiterii foloaselor pretinse in cadrul gruparii infractionale; facilitarea dispunerii unor solutii de netrimitere in judecata in diferite cauze penale aflate in instrumentarea Parchetului de pe langa Judecatoria Buftea si a altor unitati de parchet.

Astfel, in perioada septembrie 2009 – martie 2010, inculpatul Carpen Nelu, actionand impreuna cu cele doua persoane din cadrul grupului infractional organizat, a inlesnit obtinerea unor solutii de netrimitere in judecata in doua cauze penale.

In cursul lunii octombrie 2009, inculpatul Zamfirachi Adrian Richartt, avocat in Baroul Bucuresti, si alte trei persoane au constituit un grup infractional organizat, a carui activitate s-a desfasurat in perioada octombrie 2009 – martie 2010, in scopul comiterii unor infractiuni de coruptie. Actiunile derulate, in mod coordonat, au constat in racolarea unor persoane cercetate penal interesate sa obtina masuri judiciare favorabile in schimbul remiterii unor sume de bani si a altor bunuri, in asigurarea transmiterii foloaselor pretinse in cadrul gruparii infractionale, precum si in exercitarea unor acte materiale, specifice traficului de influenta, in legatura cu magistrati din cadrul unor diferite instante.

Astfel, in perioada decembrie 2009 – februarie 2010, inculpatul Zamfirachi Adrian Richartt, actionand in cadrul grupului infractional organizat, a pretins suma de 15.000 euro si a primit 11.000 euro de la doua persoane, lasand sa se creada ca are influenta asupra magistratilor din cadrul Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti si ai Tribunalului Bucuresti, pentru a-i determina sa pronunte o hotarare de punere in libertate a unei alte persoane, cercetata in stare de arest preventiv intr-o cauza penala aflata pe rolul Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti.

De asemenea, in perioada decembrie 2009 – martie 2010, Zamfirachi Adrian Richartt, actionand in cadrul aceluiasi grup infractional organizat, a pretins si primit suma de aproximativ 45.000 euro de la o persoana, lasand sa se creada ca are influenta asupra magistratilor din cadrul Tribunalului Bucuresti si ai Curtii de Apel Bucuresti, pentru a-i determina sa pronunte o hotarare de punere in libertate unei alte persoane arestate preventiv intr-o cauza penala aflata pe rolul Tribunalului Bucuresti, precum si pentru facilitarea aplicarii unei pedepse mai blande. Pentru a asigura punerea in libertate si reducerea la jumatate a limitelor de pedeapsa aplicabile acelei persoane arestate preventiv, in cursul lunii martie 2010, Zamfirachi Adrian Richartt, a pretins suma de 15.000 euro de la persoana de la care anterior primise 45.000 euro, lasand sa se creada ca ar avea influenta asupra unui procuror de la D.I.I.C.O.T. si asupra unor politisti din cadrul structurii de crima organizata a I.G.P.R., in legatura cu organizarea unui flagrant realizat in temeiul unui denunt mincinos formulat de persoana arestata preventiv.

Avand in vedere calitatea de magistrat a inculpatului Carpen Nelu, in zilele de 22 si 23 aprilie 2010, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a incuviintat masura retinerii, respectiv a arestarii acestuia.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala. La data de 23 aprilie 2010, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestora pe o perioada de 24 de ore, iar la data de 23 aprilie 2010, Curtea de Apel Bucuresti a dispus arestarea preventiva a celor doi inculpati pe o perioada de 29 de zile.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiteri din cadrul M.A.I. – Directia Generala de Informatii si Protectie Interna si Directia Generala Anticoruptie.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.”

A se vedea si Aviz pentru retinere prim-procuror

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti