« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

DAE. Patrimoniul cultural european va fi transpus in format digital
26.04.2010 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Departamentul pentru Afaceri Europene, a dat publicitatii faptul ca Jose Manuel Barroso, Presedintele Comisiei Europene, a anuntat crearea unui comitet consultativ care va face recomandari pentru accelerarea procesului de transpunere, conservare si prezentare in format digital a operelor culturale in Europa.

Potrivit unui comunicat al DAE, ”initiativa face parte dintr-o strategie mai ampla prin care executivul comunitar doreste sa sprijine sectorul cultural in tranzitia catre era digitala.

Comitetul, alcatuit din Elisabeth Niggemann (presedintele Bibliotecii Nationale a Germaniei), Maurice Levy (presedintele companiei de comunicatii si publicitate Publicis) si Jacques de Decker (scriitor), va examina diferitele initiative care se deruleaza in prezent in cadrul acestui proces. Sunt avute in vedere inclusiv demersurile care implica parteneri publici si privati. Un alt punct de interes pentru membrii comitetului sunt aspectele referitoare la protejarea drepturilor de autor.

Pe baza rezultatelor evaluarii, ei vor cauta sa identifice modalitati de stimulare a procesului de digitizare completa a colectiilor aflate in bibliotecile, muzeele si arhivele din Europa. Comitetul isi va prezenta concluziile inainte de sfarsitul anului.

Recomandarile sale vor permite in acelasi timp extinderea proiectului „Europeana”. Lansat in noiembrie 2008, portalul „Europeana” (www.europeana.eu) ofera in prezent acces in format digital doar la o mica parte a patrimoniului diverselor institutii culturale europene: sapte milioane de carti, harti, fotografii, inregistrari video, picturi si fragmente muzicale.

Portalul a fost creat cu scopul de a facilita accesul la patrimoniul cultural european, precum si de a crea o platforma unica de acces care sa permita utilizatorului familiarizarea cu opere din patrimoniile nationale, contribuind astfel la sustinerea diversitatii culturale europene.

Romania a fost implicata in proiectul „Europeana” inca din faza premergatoare infiintarii institutiei responsabile cu implementarea lui, respectiv Fundatia „Biblioteca Digitala Europeana”. In Romania organismul care integreaza continuturi pentru portalul „Europeana” este Institutul de Memorie Culturala (CIMEC). Prin transpunerea in format digital, resursele culturale romanesti devin mai usor accesibile si intr-un mod bine structurat atat pentru utilizatorii din Romania, cat si pentru cei din Uniunea Europeana.”

 
Secţiuni: Content, Cyberlaw, Media & Publicitate | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD