Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Conferinta internationala Dreptul Afacerilor 2010 – Integrarea dreptului comercial in Codul civil – Bucuresti, 16-17 aprilie 2010. Cum a fost
27.04.2010 | JURIDICE.ro

Conferinta de dreptul afacerilor din acest an a avut ca tema principala integrarea dreptului comercial in Codul civil.

Prof. univ. dr. Ion Turcu nu ne-a dezamagit nici in acest an prezentand intr-un mod inedit  munca sa de documentare, sintetizand principalele directii de reglementare a dreptului comercial de-a lungul timpului.

Dupa incursiunea pe care am facut-o alaturi de profesorul Turcu in istoria presupusului dualism civil-comerical, judecatorul si conf. univ. dr. Florin Motiu a vorbit despre actualitatea si perspectivele contractelor de intermediere. Discursul sau a aprofundat tema noii reglementari a contractului de intermediere (denumit si contractul de curtaj).

Conf. univ. dr. Lucian Bercea a continuat tema generala a contractelor comerciale prezente in noul Cod civil vorbind despre contractele bancare. S-a analizat tendinta legiuitorului de a importa norme, realizand astfel transferuri legale, in schimbul maturizarii propriilor concepte si idei ale dreptului romanesc.

Conf. univ. dr. Marian Nicolae a adus o perspectiva civilista discutiilor in cadrul Conferintei de dreptul afacerilor si a negat dualismul drept civil/drept comercial. Opinii contra au apartinut printre altii lui Arin Stanescu, iar pentru negarea dihotomiei s-a pronuntat prof. Univ. dr. Gheorghe Piperea.

Dupa pauza, s-a  trecut la ce-a de-a doua tema a Conferintei: aplicarea TVA retroactiv pentru tranzactiile imobiliare ale persoanelor fizice. Au conferentiat pe acest aspect, G. Biris si G. Sincu, prezentand un caz intalnit in activitatea lor practica. Interesul pentru acest subiect a fost maxim, fiind enuntate foarte multe intrebari din public. Principalele probleme de drept sesizate au fost : completarea legii prin norme de aplicare de catre organele fiscale si clarificarea notiunii de « comerciant » in materie fiscala.

In ziua a doua a Conferintei s-a vorbit despre Concordatul preventiv. Au prezentat principalele aspecte ale acestei noi reglementari romanesti Arin Stanescu si prof. univ. dr. Gheorghe Piperea. Autorii proiectului de lege nu au realizat o simpla trecere in revista a principalelor dispozitii ale legii, ci au vorbit si despre drumul proiectului de act normativ in comisiile parlamentare pana la a ajunge lege. S-au dezbatut si greselile comise de ANAF in amendamentele propuse care, pana la urma, au fost impuse in forma finala a legii. Criticile aduse s-au dorit a fi constructive, iar cei doi vorbitori si-au asumat angajamentul de a incerca sa corecteze forma actuala a legii.


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.