Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Din nou, despre pensiile magistratilor
27.04.2010 | JURIDICE.ro, Iulian URBAN

Secţiuni: Opinii, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Romanii iau cu asalt instantele de judecata. Nu sunt de acord cu faptul ca am devenit un popor de procesomani asa cum scrie aici, insa sunt de acord cu argumente aduse de Gabriela Stefan legate de faptul ca, pentru actualul record in materie de litigii principalii vinovati sunt Parlamentul si Autoritatile infestate cu bugetari angajati contra voturi, dar total incompetenti.

„Parlament, care – în probleme de larg interes, cum ar fi spre exemplu legislaţia privind proprietatea sau legislaţia muncii – schimbă legile pe bandă rulantă, într-o manieră ameţitoare, încât nici judecătorii nu au timp să şi le însuşească. De altfel, chiar aceştia au justificat soluţiile proaste sau greşite pe care le dau prin incoerenţa legislativă. Aşa s-au născut zeci de mii de procese care sufocă acum instanţele de judecată. Şi tot aşa s-au născut şi procesele de la CEDO, unde ne aflăm pe un ruşinos loc doi în privinţa cererilor înregistrate.În fine, ultima explicaţie ţine de modul în care autorităţile româneşti tratează cetăţeanul. Este vorba atât de autorităţile administrative cât şi de cele judiciare. Tribunalele sunt pline cu acţiuni în contencios prin care se contestă acte administrative: ale primăriilor, ale consiliilor locale, municipale sau judeţene, ale ministerelor, ale administraţiilor financiare etc.”

Insa cum in Senat se dezbate legea pensiilor, eu profit de ocazie sa reiterez faptul ca voi sustine amendamentele prin care magistratii trebuie sa nu fie afectati de aceasta lege. Hai sa ne uitam putin mai jos. Daca vedem cum numarul de dosare din Justitie creste exponential pe masura ce numarul de posturi neocupate din magistratura scade dramatic, intelegem ca fiecare magistrat munceste mai mult. Acest lucru afecteaza grav calitatea actului de Justitie, asa fiind explicate multe hotarari judecatoresti care sunt date total anapoda. In aceste conditii, in care tot mai putini magistrati au mai mult de lucru, in conditiile in care Justitia este subfinantata, se lucreaza in conditii improprii, informatizarea instantelor care ar duce la eliminarea muntilor de dosare de hartie este practic inexistenta, daca noi venim prin legi si afectam pensiile magistratilor vom obtine:

1. continuarea exodului magistratilor prin plecarea lor din sistem

2. continuarea scaderii numarului acestora

3. blocarea totala a proceselor intrucat nu va mai avea cine sa le judece

4. incurajarea cresterii fenomenului infractional.

NU AVEM VOIE, CA ATARE, SA FACEM UN ASEMENEA PAS PENTRU CA IL VOM REGRETA CA SOCIETATE IN ANSAMBLUL EI. Riscam sa distrugem astfel baza Justitiei romane si colapsul va fi total, iar esecul statului de drept din Romania se va consfinti. Stiu ca multi romani sunt nemultumiti de faptul ca eu sustin magistratii, preferand sa spuna ca sunt incorect si ca acestia trebuie sa plateasca „pretul” crizei. Nu este asa stimati romani. Tatal meu are o pensie de 1000 ron, insa va asigur ca eu prefer sa inteleg ca rolul Justitiei si al magistratilor, mai ales in conditiile actuale din tara noastra este unul crucial si daca nu il vom sprijini si intari, vom alege sa ne subminam singuri sansele. Cine va mai judeca abuzurile bancilor impotriva consumatorilor? Cine va mai judeca abuzul unui sistem medical gaunos asupra pacientilor? CEL MAI SCUMP DAR VALOROS SERVICIU PE CARE UN STAT IL FACE CETATEANULUI ESTE CEL AL IMPARTIRII DREPTATII PRIN INTERMEDIUL JUSTITIEI.

– 2.108.679 dosare în materie civilă in 2009; grad de ocupare a posturilor de magistrat in 2009 – 87,12%

– 1.728.726 dosare in materie civila in 2008; grad de ocupare a posturilor de magistrat in 2008 – 92,3 %

– 1.595.070 dosare in materie civila in 2007; grad de ocupare a posturilor de magistrat in 2007 – 93,8 %

– 1.685.308 dosare in materie civila in 2006; grad de ocupare a posturilor de magistrat in 2006 – 94,2 %.

Numărul dosarelor revenite unui judecător de primă jurisdicţie a crescut cu 44%

În privinţa dosarelor înregistrate la instanţele de judecată, CSM informează: „În anul 2009, au fost înregistrate la aceste instanţe (n.r.- judecătorii, tribunale, curţi de apel) un număr total de 2.383.770 dosare, din care: 275.091 cauze în materie penală şi 2.108.679 dosare în materie civilă, comparativ cu anul 2008 când numărul cauzelor înregistrate în materie penală a fost de 274.019 (292.457 cauze în anul 2007 şi 404.039 în anul 2006), iar al celor în materie civilă de 1.728.726 (1.595.070 în anul 2007 şi 1.685.308 în anul 2006)”. După cum se poate constata, creşterile sunt evidente atât pentru dosarele civile, cât şi pentru cele penale, ponderea cea mai mare având-o cauzele civile. Cele mai multe dosare au fost înregistrate la judecătorii – care reprezintă primul grad de jurisdicţie – şi, în consecinţă, magistraţii de la aceste instanţe au avut şi cel mai mult de lucru în anul 2009: încărcătura medie/judecător a fost de 915 cauze (în creştere cu aproximativ 44,8% faţă de anul 2008). Românii au înregistrat anul trecut un nou record, luând cu asalt sălile de judecată şi birourile procurorilor. Aceasta este imaginea care reiese din analiza statisticii realizate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) privind volumul de activitate în anul 2009 al instanţelor de judecată şi al parchetelor. Practic, a crescut numărul de dosare înregistrate la toate gradele de jurisdicţie. La o populaţie de 21 de milioane de persoane, s-au înregistrat anul trecut aproximativ 4 milioane de dosare (instanţe plus parchete). Dacă înmulţim cel puţin cu doi – pentru că orice dosar, fie de la instanţă, fie de la parchet, indiferent de natura lui (civilă, penală, comercială etc.) are cel puţin două părţi implicate – tragem concluzia că 8 milioane de români au avut de-a face anul trecut cu judecătorii sau cu procurorii.

Sute de posturi neocupate în magistratură – Posturile din magistratură au rămas neocupate într-o destul de mare măsură şi anul trecut. Astfel, din totalul posturilor (1.338) existente la parchetele de pe lângă judecătorii în anul 2009 au fost ocupate efectiv un număr de 1.050 posturi. Numărul posturilor existente în schemă în anul 2009 la parchetele de pe lângă tribunale a fost de 645, din care au fost ocupate efectiv în perioada de referinţă 500. Din cele 249 posturi prevăzute în schemă pentru parchetele de pe lângă curţile de apel au fost ocupate efectiv în cursul anului 2009 un număr de 223 posturi. După cum se poate constata, schema de personal este aproape plină la parchetele unde activitatea este foarte redusă. Gradul de ocupare a posturilor din instanţe, în anul 2009 raportat la schema existentă, a fost de 87,12%, faţă de 92,3 % în 2008.

Iulian URBAN, senator
vicepresedinte al Comisiei Juridice a Senatului Romaniei

Iulian URBAN, senator
vicepresedinte al Comisiei Juridice a Senatului Romaniei

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti