Aparitii editoriale noi de la C.H. Beck
28 aprilie 2010 | Loredana PELMUSI
Stimaţi utilizatori ai Juridice.ro, vă prezentăm cele mai noi apariţii editoriale ale C.H. BECK din perioada 14-27 aprilie 2010:
Tratat de drept al proprietăţii intelectuale
Ioan Macovei
Tratatul, conceput într-o manieră armonioasă şi echilibrată, perfect adaptat exigenţelor academice, cuprinde opt titluri: consideraţii generale asupra dreptului proprietăţii intelectuale; brevetele de invenţie; invenţiile biotehnologice şi noile soiuri de plante; modelele de utilitate şi desenele sau modelele; topografiile produselor semiconductoare; mărcile; indicaţiile geografice şi numele comercial; dreptul de autor şi drepturile conexe. Reglementările privind aspectele legale şi administrative sunt tratate în contextul cooperării internaţionale care promovează protecţia drepturilor intelectuale.
Structura logică şi coerentă a cărţii îmbină problemele de ordin teoretic cu cele practice, în concordanţă cu reglementările incidente în materie. Elementele de noutate sunt relevante sub aspectul formei de prezentare şi conţinutului lucrării.
Problematica abordată permite o imagine de ansamblu a instituţiilor juridice ale creaţiei intelectuale. Elaborată ca un instrument de lucru, într-un domeniu actual, dar controversat, cartea contribuie la aprofundarea cunoştinţelor despre dreptul proprietăţii intelectuale. » detalii
Nulităţi de drept comercial
Cristian Gheorghe
Sistemul sancţionator civil nu se bucură de o sistematizare doctrinară, fiecare satisfacţie dată subiectului de drept prejudiciat fiind tratată de obicei în cadrul instituţiilor de drept material speciale.
Sancţiunea însăşi are o accepţiune diluată în dreptul privat cât timp gardienii ordinii juridice sunt chiar subiecţii de drept privat. Structura descentralizată, egalitatea juridică a părţilor au împiedicat până în prezent cristalizarea unei adevărate teorii a sancţiunii civile dincolo de abordări noi în privinţa nulităţii şi prescripţiei.
Conturarea unei nulităţi comerciale speciale, de drept societar, a fost cercetată cu obstinaţie.
Aplicarea nulităţii societăţii comerciale la o realitate juridică superioară celei a actului juridic este o constatare cu implicaţii care nu pot fi ignorate. Nulitatea respectivă reprezintă o abordare care nu mai poate coabita cu conceptul clasic. Saltul de la actul juridic la societatea comercială riscă să contrazică esenţa ultimă a nulităţii clasice, legată indisolubil de teoria actului juridic. Mai departe, efectele nulităţii societăţii comerciale contabilizează tot atâtea excepţii de la regimul nulităţii clasice, devenind supărătoare transformarea excepţiei în regulă. Ancora dintre cele două nulităţi tinde să devină una strict lingvistică, fără greutate conceptuală. » detalii
Codul de procedură penală şi legile conexe (actualizat la 20.04.2010). Cod 388
Ediţie coordonată de prof. univ. dr. Valerian Cioclei
Coordonată de prof. univ. dr. Valerian Cioclei, ediţia a 4-a a lucrării Codul de procedură penală şi legile conexe aduce în atenţia celor interesaţi nu numai textul Codului, cu ultimele modificări şi completări, ci şi recursurile în interesul legii admise, introduse direct sub articolul din Cod la care se referă, pentru a se asigura o completă cunoaştere şi înţelegere a dispoziţiilor legale respective. În plus, cititorul mai poate găsi în cuprinsul culegerii şi alte informaţii utile, cum ar fi note de subsol cu trimitere la ultima modificare a articolului avut în vedere, index, un scurt istoric etc.
De asemenea, lucrarea mai conţine şi trei importante legi conexe: Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, Legea nr. 682/2002 privind protecţia martorilor şi Legea nr. 211/2004 privind unele măsuri pentru asigurarea protecţiei victimelor infracţiunilor. » detalii
Buletinul Casaţiei, Nr. 3/2010
Numărul 3/2010 al Buletinului Casaţiei propune cele mai semnificative decizii pronunţate de Instanţa Supremă.
Secţiile Unite – Decizia nr. 7 din 9 februarie 2009 pronunţată în recurs în interesul legii
Deciziile de speţă publicate în rubrica Jurisprudenţă sunt structurate astfel:
Secţia de contencios administrativ şi fiscal – 3 decizii
Secţia civilă şi de proprietate intelectuală – 4 decizii
Secţia comercială – 6 decizii
Secţia penală – 6 decizii
Revista Buletinul Casaţiei pune la dispoziţia cititorilor mai multe instrumente de căutare:
– cuprins – în limbile română, engleză şi franceză
– index alfabetic – cu trimitere la numărul de ordine al deciziilor
– listă cronologică a deciziilor pe secţii – cu trimitere la numărul de pagină
Reamintim că, începând cu luna ianuarie a anului 2010, Buletinul Casaţiei este publicat lunar; calendarul de publicare include lunile ianuarie-iunie şi septembrie-decembrie, excluzând lunile iulie şi august, care corespund vacanţei judecătoreşti. » detalii
Revista Română de Drept Internaţional, Nr. 9/2009
Numărul 9 al Revistei Române de Drept Internaţional (iulie-decembrie 2009) are onoarea să găzduiască în rubrica privind Evenimente relevante din practica românească a aplicării dreptului internaţional textul pledoariilor scrise ale României în procedurile privind Avizul Consultativ al Curţii Internaţionale de Justiţie privind „Conformitatea cu dreptul internaţional a declaraţiei unilaterale de independenţă a Instituţiilor Provizorii de Autoguvernare din Kosovo”.
În rubrica de Articole, publicăm trei contribuţii substanţiale pe subiecte de interes: articolul profesorului american Theodore Orlin privind „Evoluţia limitărilor suveranităţii pentru o Nouă Comunitate Globală” (Partea a II-a); de asemenea, un articol semnat de Marc Perrin de Brichambaut, secretarul general al OSCE, privind viziunea sa asupra „Provocărilor securităţii într-o Europă Lărgită”, material elaborat pe baza unei conferinţe pe care distinsul jurist şi diplomat francez a susţinut-o la sediul ADIRI în luna octombrie 2009. Aceeaşi rubrică mai găzduieşte un articol al Ledei Panaiot privind recunoaşterea independenţei statelor rezultate din destrămarea fostei Iugoslavii.
În rubrica de Comentarii privind activitatea organizaţiilor internaţionale în domeniul dreptului internaţional publicăm o prezentare a activităţilor recente ale Comisiei a VI-a a Adunării Generale ONU la sesiunea cu numărul 64 (Oana Florescu), respectiv ale Adunării Statelor Părţi la Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale privind Conferinţa de Revizuire ce urmează să aibă loc în anul 2010 (Raluca Ţigău). » detalii
Caiete de Drept Penal, Nr. 1/2010
Intrând în al 6-lea an de apariţie, revista Caiete de Drept Penal îşi continuă demersul declarat odată cu publicarea primului număr – de a reprezenta un instrument de lucru util pentru orice persoană preocupată de problematica dreptului penal, indiferent de statutul său actual – practician al dreptului, teoretician sau student.
În consecinţa acestora şi ţinând seama de inflaţia de acte normative în domeniul legislaţiei penale, precum şi de numărul tot mai mare de hotărâri relevante pronunţate, semnalăm cititorilor introducerea unei noi rubrici în cadrul revistei.
Intitulată Curier penal, noua rubrică încearcă să semnaleze cititorilor toate modificările relevante în domeniul dreptului penal şi dreptului procesual penal, precum şi a altor materii de drept, în măsura în care există repercusiuni în raport de legislaţia penală şi procesual penală, gândindu-ne în primul rând, dar nu numai, la dreptul constituţional, la protecţia drepturilor omului la nivel european sau la dreptul comunitar.
Astfel, în cadrul acestei rubrici, vor fi prezentate decizii relevante ale Curţii Constituţionale, recursuri în interesul legii soluţionate sau doar promovate, hotărâri ale Curţii Europene ale Drepturilor Omului sau ale instanţelor comunitare. De asemenea, vor fi identificate actele normative noi relevante, respectiv va fi urmărit cu atenţie procesul legislativ la fiecare Cameră, din dorinţa de a prezenta în mod anticipat proiectele de acte normative. În fine, legislaţiei comunitare îi va fi dedicată o secţiune distinctă. » detalii
Vă dorim lectură plăcută!
Loredana Pelmuşi, C.H. BECK
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro