Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro


Print Friendly, PDF & Email

DNA. Fosti sefi ISU Giurgiu cercetati pentru fals intelectual si uz de fals
28.04.2010 | JURIDICE.ro

Procurorii DNA – Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari efectueaza cercetari penale fata de inculpatii

– col. GHIMPETEANU MARIAN, fost inspector sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (I.S.U.) „Vlasca”, judetul Giurgiu, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni: instigare la infractiunea de fals intelectual, in forma continuata,instigare la infractiunea de uz de fals, in forma continuata, instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata, instigare la infractiunea de sustragere sau distrugere de inscrisuri, in forma continuata si asociere pentru savarsirea de infractiuni;

– lt. col. Elena – Luminita – Mirela Lixandru, adjunct al sefului I.S.U. „Vlasca”, judetul Giurgiu, cpt. Daniel Valeriu Panait, seful Serviciului prevenirea incendiilor si plt. Viorel Zlate, toti din cadrul I. S. U. „Vlasca”, judetul Giurgiu, in sarcina carora sau retinut urmatoarele infractiuni: fals intelectual, in forma continuata, uz de fals, in forma continuata, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata, asociere pentru savarsirea de infractiuni.

Potrivit unui comunicat al DNA, ”din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat urmatoarea stare de fapt:

In perioada august – octombrie 2007, in cadrul I.S.U. Giurgiu a avut loc concursul pentru ocuparea mai multor posturi de ofiteri si subofiteri, concurs coordonat de inspectorul sef al I.S.U. Giurgiu, inculpatul Ghimpeteanu Marian.

Pentru organizarea si sustinerea acestor concursuri, s-au constituit mai multe comisii de examinare din care au facut parte si inculpatii Lixandru Elena-Luminita-Mirela, adjunct al sefului I.S.U. Giurgiu, Panait Daniel Valeriu, seful Serviciului prevenirea incendiilor si Zlate Viorel.

In acest context, inculpatul Ghimpeteanu Marian a initiat si coordonat un grup infractional format din unii membri ai comisiilor de examinare, grup care a avut drept scop fraudarea, in parte, a rezultatelor acestor concursuri atat la proba sportiva, cat si la proba scrisa.

In concret, fostul inspector sef transmitea acestor comisii, direct sau prin intermediari, „biletele” ce contineau numele unor candidati care ar fi trebuit favorizati prin acordarea unor note cu mult mai mari decat cele reale cu consecinta declararii ca admisi a candidatilor respectivi in detrimentul altora care au avut note de promovare. La solicitarea inculpatului Ghimpeteanu Marian, membrii comisiilor au inlocuit lucrarile scrise initiale ale candidatilor favorizati cu alte lucrari completate in fals si notate cu note mult mai mari.

Pentru a crea aparenta de legalitate, au fost falsificate inclusiv borderourile individuale si centralizatoare ale fiecarei comisii, cuprinzand rezultatele probelor scrise de concurs in baza carora, din cele stabilite pana in prezent, un numar de 36 de candidati (ofiteri si subofiteri) ce au promovat in mod fraudulos acest concurs au fost angajati efectiv in cadrul I.S.U. Giurgiu.

Foile de concurs initiale au fost sustrase din dosarele de concurs, o parte din ele fiind distruse iar o parte fiind recuperate de anchetatori.

In aceasta activitate infractionala, s-au implicat si inculpatii Lixandru Elena-Luminita-Mirela, Panait Daniel Valeriu si Zlate Viorel care au atras in acest demers, la randul lor, si alti membri ai comisiilor de concurs.

In acest dosar se mai efectueaza cercetari si fata de alte 14 cadre militare din aceeasi unitate, ce au calitatea de invinuit.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala. La data de 26 aprilie 2010, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestora pe o perioada de 24 de ore iar la data de 27 aprilie 2010, Tribunalul Militar Bucuresti a respins propunerea de arestare preventiva, dispunand obligarea celor 4 inculpati de a nu parasi localitatea de domiciliu.

Fata de aceasta hotarare, Directia Nationala Anticoruptie a declarat recurs.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiteri din cadrul M.A.I. – Directia Generala Anticoruptie.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.”


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.